Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sok hűhó semmiért!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. február 1.   10:06

Erste kommentár Erősen indult idén az év, hogy aztán az első hónap végére elfáradjanak a vezető indexek. Habár nincs statisztikai relevanciája, mégis sokan azt gondolják, hogy amilyen az első havi teljesítmény...

Erste kommentár

Erősen indult idén az év, hogy aztán az első hónap végére elfáradjanak a vezető indexek. Habár nincs statisztikai relevanciája, mégis sokan azt gondolják, hogy amilyen az első havi teljesítmény olyan lesz az éves teljesítmény is. Ha ez így lenne, akkor nem lennénk boldogak, ugyanis a DAX, a Dow Jones vagy éppen az S&P500 rendre 2,1, 2 és 1 százalékos csökkenéssel zárta a január hónapot. Kivétel a Nasdaq, amely viszont tovább tudott emelkedni 1,4 százalékkal. Vagyis egyelőre még nem következett be az a fordulat (legalábbis tejes mértékben), hogy az értékalapú részvények győzedelmeskedjenek a növekedés részvények fölött. Hiszen a DAX vagy éppen a Dow Jones indexben a hagyományos, értékalapú részvények nagyobb súllyal vannak, mint a technológiai indexben.


Máskülönben ez a januári teljesítmény, zárás belefér a jelenlegi, az évre vonatkozó elképzelésünkbe. Azaz azt gondoljuk, hogy a felszínen nem feltétlen lesznek hatalmas változások, viszont korrekciókkal valószínűleg fogunk találkozni. Ugyanakkor a mélyben jóval nagyobb mozgásokat láthatunk majd az egyedi részvények tekintetében.


Az elmúlt napok eséseit követően emelkedéssel indult a kereskedés a DAX index tekintetében, a BUX pedig felzárkózik az általános jó hangulathoz.

Nyitottak a republikánusok az újabb mentőcsomagra

Pénteken tovább folytatódott a piaci korrekció, amivel csúcsértékéből négy nap alatt 3.7%-ot vesztett az S&P 500. A heves árfolyamcsökkenés mögött elsősorban a Gamestop és a hozzá hasonló papírok rendkívüli árfolyammozgása áll. Egyrészt az extrém mozgásoknak köszönhetően számos befektetési alap jelentős veszteségeket szenvedett, a Goldman Sachs felmérése szerint az amerikai Long/Short hedge fund alapok átlagosan 6%-os mínuszban vannak YTD. A gyenge teljesítmény következtében ezen alapok vélhetően csökkentették kockázatukat, vagyis a long pozíciókból is visszavághattak. Másrészt az extrém mozgások megnövelték a volatilitást, a VIX Index 33 fölé emelkedett, ami több mint kettő szórással haladja meg a 10 éves átlagát. A magasabb volatilitás a hedge fund alapokon kívüli market maker társaságokat és mutual fund alapokat is kockázatuk csökkentésére késztetheti. Jelenleg lehetetlen megmondani, hogy a korrekció meddig fog tartan, illetve mekkora árfolyameséshez fog vezetni. Mivel a piaci értékeltség rendkívül magas, a pozícionáltság pedig szintén erősen long, így egy 10-15 vagy akár 20%-os korrekció is benne van a pakliban. A korrekció azonban egy természetes megállót, mintsem trendfordulót jelentene a lassan egy éves bull market tekintetében, így a mechanikus kockázatcsökkentési hullám után kedvező likviditási környezetben újra folytatódhat az emelkedés.


10 republikánus szenátor 600 milliárd dolláros javaslattal állt elő a legújabb koronavírus mentőcsomag tekintetében. A csomag növelné az oltási kampány finanszírozási keretét, kitolná a rendkívüli munkanélküli segély lejártának határidejét, illetve ezer dollár támogatást küldene az arra jogosult magánszemélyeknek. A csomag mérete jelentősen elmarad a Biden által javasolt 1.9 trillió dollártól, ugyanakkor a Fehér Ház nyitott a republikánusok javaslatára és tárgyalásra invitálta őket.

Csökkent a kínai vállalati szektor növekedésének üteme

Erős emelkedéssel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225, Hang Seng és CSI 300 indexek 1.6%, 2.3% és 1.2%-os emelkedést mutatnak a nap végéhez közeledve.


A Kínai Logisztikai Minisztérium által a hétvégén publikált januári PMI mutatók elmaradtak a várakozásoktól, és decemberhez képest csökkenést mutattak. A mögöttes indok a koronavírus terjedésében, és a frissen bevezetett korlátozásokban keresendő. A gyártóipari PMI 51.9-ről 51.3-ra esett, az elemzők 51.6-ra számítottak. A szolgáltató és építőipari PMI 55.7-ről 52.4-re csökkent, ami elmaradt a konszenzus által várt 55.0-ás értéktől. Ma reggel az IHS Markit és Caixin által összeállított gyártóipari PMI 53.0-ról 51.5-re csökkent, és szintén elmaradt az elemzők által várt 52.6-os értéktől.


 

Határidős piacok

Határidős piacok emelkednek.

MOL is érdeklődik a Lotos eszközei iránt

Lengyel értesülések szerint több érdeklődő is van a lengyel finomítói cég, a Lotos csoport eszközei iránt. A BP, a kanadai Couche Tard és a szaúdi Aramco is megvásárolná a Lotos – PKN összeolvadás miatt eladósorba került eszközöket, többek között a gdanski finomító 30%-át. A MOL-t megfelelő vételár esetén érdekelnék ezek a részesedések.


A MOL az INA igazgatótanácsába delegálta Simola Józsefet, a MOL pénzügyi igazgatóját, Horváth Ferencet, a cég korábbi feldolgozás-kereskedelmi igazgatóját, illetve Fasimon Sándor, az igazgatóság elnökének megbízatását 2024-ig meghosszabbította. A hír mutatja, hogy a MOL elkötelezett az INA befektetések iránt. A hír semleges a részvényárra nézve.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben