Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kúszásból ugrás!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. január 12.   10:11

Erste kommentár A dallasi Fed elnőke, Robert Kaplan (szavazó tag) szerint a tömeges oltásnak köszönhetően az év második felében nagyot ugrik a gazdaság és a fogyasztás is. Ez pedig komoly vitákat indokolna a QE...

Erste kommentár

A dallasi Fed elnőke, Robert Kaplan (szavazó tag) szerint a tömeges oltásnak köszönhetően az év második felében nagyot ugrik a gazdaság és a fogyasztás is. Ez pedig komoly vitákat indokolna a QE csökkentésével kapcsolatban. Kaplan arra számít, hogy az idei évben 5 százalékos GDP-növekedés lesz, és a munkanélküliség körülbelül 4,5 százalékra vagy 4,75 százalékra csökken a jelenlegi 6,7 százalékról. Ha pontosak a feltevések, akkor a gazdaság "jelentős előrelépést tett" a Fed foglalkoztatási és inflációs céljainak megvalósításában, teljesítve a kötvényvásárlási program potenciális csökkentésének feltételét. Van némi ellentét a Fed többi tagjával szemben. A Richmond Fed elnöke, Thomas Barkin (szavazó tag) szerint a Fed-nek jelentős előrelépést kell elérnie a bank foglalkoztatási és inflációs céljainak elérése előtt, mielőtt a QE-ről szóló vita terítékre kerül. Az atlantai Fed elnöke, Raphael Bostic (szavazó tag) továbbra sem látja úgy, hogy 2021-ben a Fed politikájában változások történnének, és sok mindenre lenne szükség ahhoz, hogy a Fed megvizsgálja a jelenlegi monetáris politika újra-kalibrálását.


Mindeközben a piac a Biden-féle gazdasági terv részleteit várja, amit csütörtökön fog közzétenni. Az új elnök többezer milliárd dolláros csomagról beszél, ami megfelel az elemzői várakozásoknak, hiszen most egy 750-1000 milliárd dolláros csomagra számítanak, ami tartalmazhat újabb fizetési csekkeket a munkanélküliek számára, s ezt később követheti egy cirka 3000 milliárd dolláros infrastruktúra fejlesztési csomag.


A tegnap esést követően a DAX leheletnyit emelkedik, míg a BUX index kis mértékben csökken. Valószínűleg csendes lesz a kereskedés, hiszen a mai napon nem jelenik meg fontosabb gazdasági adat.

Biden nagy bejelentésre készül

Az USA új elnöke csütörtökön fogja nyilvánosságra hozni gazdasági akciótervét. Elmondása szerint a válság orvoslására további több ezermilliárd dollárra van szükség, és növelni kell a lakossági támogatást, a munkanélküli segélyt, illetve a helyi önkormányzatok támogatását is. A keretösszeg várhatóan magában foglalja a korábban hangoztatott infrastruktúra csomagot is.


Tovább folytatódik a piaci rotáció. A Nasdaq 100 index 1,6%-os veszteséggel zárta a hétfői napot, a ciklikus részvények ugyanakkor ismét sokkal jobban teljesítettek. A Russell 2000 változatlan maradt, a KBW Bank Index pedig 1,1%-ot emelkedett.


A karácsonyt követően Hawaii kivételével az összes államban emelkedésnek indult a napi új fertőzöttek száma. Országszinten január 8-án volt a legfrissebb csúcsértek. Ugyanakkor az elmúlt 3 napban összesen 2,3 millió embert sikerült beoltani, így láthatóan egyre gyorsul az oltási ütem. Eddig összesen 9 millió állampolgár kapta meg az első dózist.

6.8%-ot csökkent a kínai autóértékesítések száma 2020-ban

Pozitív hangulatban folytatódik a kereskedés Ázsiában. A Nikkei 225, a Hang Seng és CSI 300 indexek 0,1%, 1,0% és 2,9%-os emelkedést mutatnak a nap végéhez közeledve.


Egymás után harmadik éve csökkent az autóértékesítések száma Kínában. 2020-ban 19,3 millió autót adtak el az országban, ami 2014 óta a legalacsonyabb érték.


A robosztus kínai keresletnek köszönhetően egy év alatt gyakorlatilag megduplázódott a szingapúri tőzsdén kereskedett vasérc árfolyama. A 165 dolláros tonnánkénti ár 2011 óta a legmagasabb érték.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a FTSE volt mínuszban.

Tovább veszi saját részvényeit a MOL

A MOL 100.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 2.438,5 forintos átlagáron január 11-én. A tranzakciót követően a MOL 62.736.466 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A program kezdete óta összesen 10.287.994 darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 1,26%-a.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben