Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hát ez csúcs!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. január 8.   09:29

Erste kommentár A demokrácia talán legsötétebb napja után oly sokan fordultak Trump ellen, hogy végül beadta a derekát és szokásos átmenetet ígért. Ennek és annak is lehet örülni, hogy Biden nagy...

Erste kommentár

A demokrácia talán legsötétebb napja után oly sokan fordultak Trump ellen, hogy végül beadta a derekát és szokásos átmenetet ígért. Ennek és annak is lehet örülni, hogy Biden nagy csomaggal készül és további jelentős stimulus jöhet, ami viszont felülírja a várható adóemelést. Ráadásul a Pfizer-BioNTech páros laboratóriumi kísérletei azt mutatják, hogy mind az egyesült királyságbeli, mind a dél-afrikai mutáció ellen hatásos a védőoltásuk. Így ennek is lehet örülni. Mindeközben az új megbetegedések száma csúcson, vagy csúcs közelében van számos országban, mint például az USA-ban, az Egyesült Királyságban, vagy éppen Németországban. Azaz a helyzet ilyen szempontból nem túl rózsás, de a fentiek miatt ezzel most nem foglalkoznak a befektetők. Így tegnap olyan történelmi pillanatot láthattunk, hogy a DAX, az S&P500, a Dow Jones és a Nasdaq is új csúcsra emelkedett.


Ez a pozitív hangulat ma reggel is folytatódik. Az indexek annak ellenére emelkednek, hogy bizonyos mérőszámok szerint éppen korrekcióban vannak. Vagyis folytatódik az őrület a piacokon, a DAX és a BUX is emelkedik. Igaz az utóbbi kisebb mértékben, pedig értékeltségben és relatív értékeltségben is jóval el van maradva a nagy testvérektől.

Botrányosan távozik Trump

Már csak két hét van vissza Trump ciklikásból, Nancy Pelosi és Chuck Schumer mégis azonnali lemondatását sürgeti. Az elmúlt 24 órában két miniszter is lemondott, és számos vállalati vezető mélyen elítéli Trump reakcióját a washingtoni történésékre. Gazdasági hatása ugyanakkor nem lesz annak, ha a tervezetnél két héttel korábban távozik az elnök.


Mivel nincs érdemi gazdasági hatás, így a piacok sem reagáltak a politikai eseményekre. A fő benchmark indexek 0,7% és 2,6% közötti teljesítményt értek el.


Új csúcsra emelkedett a napi koronavírusos megbetegedések száma az USA-ban. Az új fertőzöttek számának hét napos átlaga már meghaladja a 237 ezer főt. Ugyanakkor napi 600 ezer fővel emelkedik a beoltottak száma. A tegnapi napon már több mint 21 millió adag oltóanyagot szállított le a kormány, és közel 6 millió ember már megkapta az első dózist.


Megállapodott a Boeing, hogy a társaság 2,5 milliárd dollár büntetést fog fizetni az Amerikai Igazságügyi Minisztériumnak a 737 MAX botrány következményeképpen. A megállapodással véget ér a Boeing körüli jogi bizonytalanság Amerikában. A 120 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező vállalat részvényei 1%-ot esett a hír bejelentését követően.

Rendkívül megdrágult a szállítmányozás Kínából

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és Hang Seng 2,4% és 1,1%-ot emelkednek, a CSI 300 index pedig 0,3%-ot csökken.


A tavalyi év második felében jelentősen megugrott a kínai export, ami az eltérő vírushelyzetnek volt köszönhető. A nyugati kormányok sorozatos lezárásokat vezettek be, Kínában azonban eltűnt a fertőzés. Ennek köszönhetően rengeteg konténer hagyta el az országot, a relatíve gyenge belső keresletnek köszönhetően pedig viszonylag kevés érkezett vissza. Ennek az lett a következménye, hogy több mint 10 éves csúcsra emelkedett a kínai szállítmányozás költsége. A Shanghai-Los Angeles távon egy év alatt több mint megduplázódott a fuvarozási díj, Shanghai és Rotterdam között pedig több mint négyszer annyit kell fizetni a szállításért, mint egy éve.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Tovább veszi saját részvényeit a MOL

A MOL 300.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 2.387,5 forintos átlagáron január 7-én. A tranzakciót követően a MOL 62.406.466 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A program kezdete óta összesen 9.957.994 darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 1,22%-a.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben