Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A demokrácia sötét napja

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. január 7.   09:45

Erste kommentár Egyik meglepetés jön a másik után. Azok után, hogy Georgia-ban a demokraták elhozták mind a két szenátori széket, jött a második meglepetés. Banánköztársaságra jellemző...

Erste kommentár

Egyik meglepetés jön a másik után. Azok után, hogy Georgia-ban a demokraták elhozták mind a két szenátori széket, jött a második meglepetés. Banánköztársaságra jellemző jeleneteket láthattunk a Capitoliumnál. Szerencsére ez csak néhány órával odázta el az eseményeket, azaz az elektori szavazatok összeszámolását és az ezzel kapcsolatos vitát. Trump továbbra sem ismeri el a vereségét, és a tegnapelőtti választás eredményét is készülnek megtámadni. Úgy tűnik, hogy a rendszer kiállja ezeket a próbákat, még egy ilyen kiélezett helyzetben is. Éppen ezért, na és azért, mert a Fed továbbra is pumpálja a pénzt a rendszerbe, a részvénypiacok alig érezték meg a zavart. Az elmúlt 6 hónapban különben átlagosan havi 75 milliárd dollárral növekedett a Fed mérlege, s ezzel év végére történelmi csúcsára, 7.404 milliárd dollárra emelkedett. Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy az élénkítő csomagoknak köszönhetően a háztartásokat is jelentős pénzmennyiséggel segítik meg, melynek egy része a tőzsdén landol, akkor érezzük ennek a pénzáramnak az erős pozitív hatását, ami sok esetben elszakítja a részvényárfolyamokat a valós fundamentális értékektől.


A mai napon is emelkedést láthatunk mind a DAX, mind a BUX index esetében. Az amerikai határidős indexek is emelkedést mutatnak ma reggel. A DAX esetében tart a rövidtávú (órás grafikon) pozitív technikai kép, az USA-ban pedig a zavargások miatti kis negatív nyomást akarja ledobni magáról a piac.

Demokrata szenátushoz alkalmazkodnak a piacok

A technológiai szektort tömörítő Nasdaq index 0,6%-ot csökkent, míg az S&P 0,6%-ot, a Dow pedig 1,4%-ot emelkedett.


99%-os feldolgozottság mellett mindkét szenátori helyet a demokraták nyerik, így a szenátusban is átvethetik az irányítást, hiszen a két nagy pártnak 50-50 szenátora lesz, s ilyenkor a demokrata alelnök szava dönthet. A demokrata hatalomátvétel az elnöki székben, a képviselőházban és a szenátusban is könnyebb kormányzást jelenthet Biden számára, aki így nagyobb mértékben tudja megvalósítani a demokrata programot. Ezt tegnap a piacok el is kezdték árazni. A várhatóan szigorodó szabályozások miatt a technológiai szektor esett, de a várt nagyobb fiskális élénkítés hatására a részvénypiac többi szegmense emelkedett. A nagyobb gazdasági élénkítés nagyobb költségvetési hiánnyal is járhat, ami magasabb inflációhoz vezethet, ennek hatására a kötvényhozamok és az 5 év múlvai 5 éves inflációs várakozások is emelkedtek.


A kongresszus tegnap megkezdte az elnökre leadott elektori szavazatok hitelesítését. Ez máskor jellemzően gyors jogi procedúra szokott lenni, de ezúttal ez sem ment simán. A republikánusok egy csoportja megtámadta az elektori szavazás érvényességét, de ez csak néhány órás késlekedést okozott volna a jóváhagyási folyamatban, a demokrata vezetésű képviselőház ugyanis a kötelező vitát követően elutasíthatja a fellebbezést, ráadásul még a republikánus képviselők és szenátorok többsége sem támogatja a választási eredmény megtámadását.. Ugyanakkor komolyabb fennakadást okozott, hogy a Trump-párti tüntetők egy kisebb, erőszakos csoportja megpróbálta elfoglalni a Capitoliumot, melynek eredményeként négy tüntető életét vesztette. Donald Trump azonban továbbra sem hajlandó elismerni vereségét, és a republikánusok várhatóan megtámadják majd a georgiai szenátusi szoros eredményt is.


A tegnap megjelent Fed jegyzőkönyvből kiderült, hogy a decemberi ülésen a jegybankárok egyhangúan támogatták a QE program összegének változatlanul tartását, ugyanakkor néhány jegybank felvetette a hosszabb állampapírok vásárlásának lehetőségét is.

Kínai likviditás növelés

A Nikkei 1,6%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 0,4%-ot csökkent.


A kínai jegybank 10 milliárd jüannyi 7 napos többlet likviditást nyújtott a bankrendszer számára a likviditási igény növekedésének kiszolgálása érdekében. Év végén, év elején jellemző a készpénzkereslet megugrása és ezzel a bankközi likviditás csökkenése.


Tokióban várhatóan egészségügyi vészhelyzetet rendelnek el, miután 2000 új Covid megbetegedést regisztráltak.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Richter: lezárult a Janssen Evra® akvizíció

A Richter még 2020. december 3-án jelentette be, hogy eszközvásárlási szerződést kötött a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalatával, a Janssen Pharmaceutica NV vállalattal, annak Evra® márkanevű fogamzásgátló tapasza megszerzésére az Egyesült Államokon kívüli piacokra vonatkozóan. A tranzakció zárásának feltételei teljesültek, így a tranzakció lezárult.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben