Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyorsan elillant az optimizmus

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2021. január 5.   10:04

Erste kommentár A tegnapi nap rendkívül pozitív hangulatban indult, a dollár gyengült, a részvény- és nyersanyagpiacok pedig erős emelkedéssel kezdték az új évet. Az amerikai nyitást követően azonban minden a...

Erste kommentár

A tegnapi nap rendkívül pozitív hangulatban indult, a dollár gyengült, a részvény- és nyersanyagpiacok pedig erős emelkedéssel kezdték az új évet. Az amerikai nyitást követően azonban minden a feje tetejére állt. A S&P 500 egy ponton 2,5% mínuszba süllyedt, majd 1,5% veszteséggel zárta a napot. A többi vezető index is hasonló teljesítményt nyújtott, az esés széleskörű volt. Figyelembe véve az elmúlt hetek mozgását, a korrekció nem meglepő. Egyrészt meglehetősen erős volt az év végi rally, amivel a pozícionáltság és a hangulat magas szintekre emelkedett. Másrészt a ciklikus papírok az elmúlt hetekben emelkedés helyett oldalazásnak indultak, illetve a Russell 2000 mozgása is relatíve gyenge volt az S&P 500-hoz képest. A technikai gyengeség mellett gyakorlatilag bármi kiválthatta a korrekciót. Jelen esetben a georgiai választás és a vártnál jóval lassabb haladó oltások játszották a gyújtós szerepét.

Nagy nap lesz a mai Georgia-ban

Ma dől el, hogy a demokraták vagy a republikánusok fogják kontrollálni a szenátust. Jelenleg 50:48 arányban a republikánusok vannak többségben, így a demokratáknak mindkét széket meg kell nyerniük Georgia-ban. 50:50-es arány esetében a szenátus vezetője, Kamala Harris alelnök szava dönt. A PredictIt jelenleg 58%-os esélyt ad annak, hogy a republikánusok maradnak többségben. Historikusan Georgia jellemzően republikánus irányba hajlott, idén azonban Trump elvesztette az állam bizalmát és Bidennek sikerült győznie.


Nagy erőkkel zajlik a lakosság beoltása az USA-ban. Már több mint 15 millió dózist szállítottak le az országban, amiből eddig 4,5 milliót sikerült beadni. Az egészségügyi szakemberek szerint a meglehetősen lassú kezdés nem meglepő, mert ilyen mértékű oltási kampányra a történelem során még nem volt példa. A szakemberek szerint az oltási görbe egy hokiütőre hasonlíthat, ami lassan indul, majd ahogy egy állam kitalálja, hogy lehet gyorsítani a folyamatot, úgy az összes egy időben tudja adoptálni a hatékonyabb módszert.

13 éves csúcson a kínai részvényindex

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 0,4%-ot csökken, míg a Hang Seng és CSI 300 indexek 0,3% és 1,9%-os pluszban kereskednek.


A Shanghai és Shenzen tőzsdéinek 300 legnagyobb vállalatát reprezentáló CSI 300 index mai emelkedésével felülmúlta 2015 csúcsát, és utoljára 2008 elején látott szintre emelkedett. A külföldi tőkebeáramlás és a relatíve gyorsan stabilizálódó gazdaság kombinációja hajtja felfelé az indexet. Az értékeltség az elmúlt 10 évben csak a 2015-ös buborék során volt magasabb, ugyanakkor a 16-os forward P/E az amerikai piachoz hasonlítva nem számít magasnak.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Javultak decemberben a MOL marzsai

A MOL decemberben 1,3 dollár/hordó finomítói és 432 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. Ezek a marzsok 1,3 dollár/hordó, illetve 387 euró/tonna voltak a tavalyi év negyedik negyedévében. A tavalyi év átlaga 2,8 dollár/hordó és 384 euró/tonna volt. Véleményünk: A MOL marzsai tehát javulást mutattak decemberben, ami jó hír a cég részvényeire nézve. Főleg a dízel árrés javult, ami a teljes finomítói árrést feljebb emelte novemberhez képest, míg a petrolkémiai termékekre növekvő kereslet volt Ázsiából.

Tovább veszi saját részvényeit a MOL

A MOL 120.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 2.221,8 forintos átlagáron január 4-én. A tranzakciót követően a MOL 62.106.466 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A program kezdete óta összesen 9.657.994 darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 1,18%-a.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Ellenséges felvásárlást kísérel meg az UniCredit a Commerzbank-kal szemben

Az olasz UniCredit Bank megszerezte a német Commerzbank 9 százalékát, és nagyon úgy tűnik, hogy többségi tulajdonos szeretne lenni. Ennek viszont...

Élelmiszerár-sok(k)
AGRÁR SAROK

Élelmiszerár-sok(k)

Statisztikákkal ugyan nehéz alátámasztani, de nincs olyan, akinek ne lenne ismerőse, aki a határokon túli boltokba jár vásárolni. Pláne nincs...

2024. szeptember 16.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben