Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Idén Trump lehet a Grincs?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. december 23.   09:42

Erste kommentár Úgy tűnik idén Trump lehet az, aki tönkreteheti a karácsonyt, legalábbis a részvénypiaci befektetők körében. Ugyanis az elmúlt napokban az amerikai politikusoknak nagy megelégedettségre sikerült...

Erste kommentár

Úgy tűnik idén Trump lehet az, aki tönkreteheti a karácsonyt, legalábbis a részvénypiaci befektetők körében. Ugyanis az elmúlt napokban az amerikai politikusoknak nagy megelégedettségre sikerült megállapodni a történelem második legnagyobb gazdasági mentőcsomagjában. Trump viszont módosításokat követel és azzal fenyegetőzik, hogy nem írja alá a 900 milliárd dolláros élénkítést, ugyanis a még néhány hétig hatalmon lévő elnök kevesli az amerikai állampolgárok többségének adott 600 dolláros egyszeri támogatást és 2.000 dollárra emelné az összeget, ami csaknem 400 milliárd dollárral növelné a csomag összegét. A Trump által kért módosítás aligha fog gyorsan támogatókra találni, így könnyen lehet, hogy tovább kell várni a fiskális élénkítő csomagra, ez pedig elbizonytalaníthatja a részvénypiacokat.

Oldódik a brit helyzet

Franciaország ma újranyitja a határokat Nagy-Britannia előtt, igaz a határátlépést kötelezően negatív Covid teszthez kötik. A lépés elsősorban a teherforgalom újraindulását eredményezheti, így helyreállhat a kereskedelem a szigetországgal.


Tovább szűkülhetett a szakadék Nagy-Britannia és az EU között a Brexit kapcsán. Boris Johnson és Ursula von der Leyen többször is tárgyalt egymással az elmúlt két napban. A beszámolók szerint arról folyik az egyeztetés, hogy az Európai Uniónak 25% vagy 30%-kal kell a halászatot csökkentenie a brit vizeken. Vagyis valójában a 650 millió eurós összeg 5%-án, úgy évi 12 milliárd forint értékű fogáson megy a vita. Kár lenne ezért megkockáztatni a rendezetlen Brexitet. Valójában inkább arról lehet szó, hogy mindkét fél igyekszik elmenni a végsőkig. Ez főleg Johnsonnak fontos, hogy kedvező képet festhessen magáról a brit választóknak. Egyes beszámolók szerint már ma megszülethet a Brexit megállapodás, bár ezt azért érdemes óvatosan kezelni, hisz a múltban is számos határidőt mulasztottak már el.


Az Európai Unió a tagállamok jelenlegi gyakorlatánál enyhébb szabályozást javasol a Nagy-Britanniában terjedő koronavírus kapcsán. A teljes beutazási tilalom helyett karantén kötelezettséget vagy negatív PCR tesztet javasol annak érdekében, hogy ne váljon lehetetlenné Nagy-Britanniából az EU-ba való beutazás. A vakcinafejlesztő gyógyszergyártók szerint nagy valószínűséggel a most riadalmat okozó vírustörzs ellen is hatékonyak az oltások, mert eddig is minden törzsre immunitást biztosítottak, de a friss, erre vonatkozó vizsgálatok elvégzése két hétig tart. Ugyanakkor a valószínűtlen negatív forgatókönyv esetén is mindössze néhány hét alatt képesek lesznek a már jóváhagyott oltásokat módosítani.

A Richter és a Mithra tovább erősíti partneri kapcsolatát

A Richter és a Mithra leányvállalata licensz- és szállítási megállapodást kötött az Estella nevű fogamzásgátló Latin-Amerikában (Mexikó, Chile, Kolumbia, Peru és Ecuador) történő értékesítésére. A megállapodás egyéb latin.amerikai piacokra (kivéve Argentína és Brazília) szóló opciós jogot is tartalmaz. Az Estella egy 15 mg estetrol-t (E4) és 3 mg drospirenone-t tartalmazó kombinált fogamzásgátló gyógyszer. A szerződés aláírásakor a Richter mérföldkő kifizetést teljesít. Emellett, a termék törzskönyvezési eljárásához kapcsolódóan, a Mithra további, mérföldkő kifizetésekre is jogosult. A Richter Európában és Oroszországban már 2018 óta forgalmazza a készítményt. A megállapodás beleillik a cég stratégiájába, és bár a pénzügyi részletek nem ismertek, a hír mérsékelten pozitív.

Leválaszthatják a Daimler teherautó üzletgát

A német Handelsblatt értesülései szerint a Daimler jövő év vége felé, vagy 2022 elején önállóan tőzsdére viheti teherautó üzletágát. A vállalat nem erősítette meg a híreket, de az erről szóló spekulációk nem újkeletűek. Egy évvel ez előtt, amikor a szervezeti struktúrát úgy alakították át, hogy a Mercedes nagyobb szabadságot kapott, már felmerült, hogy ezzel egyúttal a teherautó üzletág leválasztásának is megágyaznak.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon, egyedül a FTSE volt mínuszos.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben