Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elszigetelődő britek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. december 21.   09:40

Erste kommentár Nagy-Britanniában jelentős járványügyi szigorításokat vezettek be, miután a koronavírus egy új, az eddigieknél jóval fertőzőbb törzsét azonosították. A vírusok folyamatosan...

Erste kommentár

Nagy-Britanniában jelentős járványügyi szigorításokat vezettek be, miután a koronavírus egy új, az eddigieknél jóval fertőzőbb törzsét azonosították. A vírusok folyamatosan változnak, a Covid19-nek is mintegy tucatnyi változata ismert már, azonban a most azonosított törzs a kezdeti vizsgálatok alapján akár 70%-kal is fertőzőbb lehet, vagyis csak az eddigieknél is szigorúbb járványügyi szabályokkal, hosszabb távon pedig vakcinával lehet megállítani a terjedését. Az Egyesült-Királyságban csaknem 36 ezer új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt, ami új rekord. Az új törzs elsősorban Londonban és Dél-Angliában van jelen, ahol elrendelték a járványügyi készültség 4. fokozatát, ami már az országon belüli utazást is erősen korlátozza, és nagyrészt visszavonták az ünnepekre adott, átmenetinek tervezett enyhítéseket is. Közben egyre több európai ország jelenti be, hogy megtiltja, vagy legalábbis jelentősen szigorítja a beutazást Nagy-Britanniából. Koordinált uniós szintű lépésről ma születhet döntés, hogy ezzel próbálják megakadályozni az új vírustörzs terjedését.


A járványügyi intézkedéseken túl az egy helyben toporgó Brexit tárgyalások is elszigetelik Nagy-Britanniát az EU-tól. Továbbra sincs megállapodás, a vasárnapi határidőt ismét nem sikerült tartani, de a tárgyalások ma is folytatódnak.


A sikertelen Brexit tárgyalások és a járvánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt ma csökkenés várható az európai részvény piacokon.

Megállapodtak a fiskális élénkítésről

Hosszas egyeztetést követően sikerült megállapodásra jutni az USA-ban a 900 milliárd dolláros költségvetési élénkítésről. Az elvi megállapodást már megkötötték, ma pedig a végső simításokat követően a Képviselőház és a Szenátus is jóváhagyhatja azt. A tárgyalásoknak a múlt héten megjelent, vártnál gyengébb munkaerőpiaci adat adott újabb lendületet, ami alátámasztotta, hogy a járvány második hulláma is komoly gazdasági károkat okoz.


A Fed jóváhagyta a jövő évi saját részvény vásárlási programot a bankok számára. A 6 legnagyobb amerikai bank 11 milliárd dollár értékben vásárolhat vissza saját részvényeket az első negyedévben, ha a vártnak megfelelő eredménnyel sikerül zárniuk az évet.


Az amerikai FDA a várakozásoknak megfelelően pénteken zöld utat adott a Moderna vakcinájának, így akár már ma olthatnak is az oltóanyaggal az USA-ban. Mivel Amerikában már két vakcinát is jóváhagytak, ez felgyorsíthatja a lakosság átoltását.

Gátat kell szabni a jen erősödésének

Több forrás is beszámolt róla, hogy a japán miniszterelnök már novemberben gyakorlatilag utasította a jegybankelnököt, hogy ne engedje az USDJPY árfolyamot a 100-as szint alá esni. Az USDJPY utoljára 2016-ban volt 100-as szinten, tartósan alatta pedig utoljára 2013-ban járt az árfolyam. Az erős jen rombolja a nagyrészt export-orientált gazdaság versenyképességét. A jegybank akár nyíltpiaci intervenciókkal is képes lehet a jen erősödésének megállítására.

Risk-off a deviza- és árupiacokon is

A részvénypiacok mellett a több eszközosztály is kockázatkerülő üzemmódba kapcsolt. Ennek eredményeként adják a régiós devizákat, köztük a forintot is. A befektetők veszik a menedéknek számító dollárt és aranyat. A romló hangulat és a várhatóan még szigorúbb járványügyi intézkedések pedig visszavetik az olaj iránti keresletet, a WTI jegyzése 47,4 dollárra esett.

OTP: Fél évvel meghosszabbodik a moratótium

Hat hónappal, július 1-ig meghosszabbítják a hitelfizetési moratóriumot. A feltételek változatlanok, és a moratórium továbbra is automatikus, vagyis annak kell nyilatkozni, aki nem kíván élni vele. A kormány korábbi tervei szerint a moratórium csak a rászorulókra (pl. gyermeket nevelő családok, nyugdíjasok, munkanélküliek, illetve a járvány miatt sújtott vállalkozások) vonatkozott volna, most mégis általános, mindenkire érvényes hosszabbítást jelentettek be. A moratórium meghosszabbítása jelentősen módosítja a banki cash-flowt, ami negatívan hat a jelenértékre. Az OTP esetében ez nagyságrendileg 10 milliárd forint körüli összeget jelenthet, de ennek nagy része már beárazódott, hiszen részleges moratórium hosszabbításra eddig is számítani lehetett. A hír enyhén kedvezőtlen az árfolyam szempontjából.

Tovább veszi saját részvényeit a MOL

A MOL 290.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 2.152 forintos átlagáron december 18-án. A tranzakciót követően a MOL 61,2 millió darab „A” sorozatú papírt birtokol. A program kezdete óta összesen 8,75 millió darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 1,07%-a.

Erős negyedév a Nike-nál

A Nike pénteken tőzsdezárást követően tette közzé negyedéves eredményét. Az árbevétel 8,9%-kal 11,24 milliárd dollárra bővült, ezzel még a legoptimistább várakozást is felülmúlta. Az árbevételre pozitívan hatott, hogy az EMEA térségben 17%-kal, Kínában pedig 24%-kal nőtt az árbevétel. A bruttó marzs is a vártnál néhány tizeddel magasabb, 44,0% lett, így nem meglepő, hogy az egy részvényre jutó 78 centes eredmény jelentősen felülmúlta a 62 centes konszenzust. Zárást követően több mint 5%-ot emelkedett az árfolyam a határidős kereskedésben.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben