Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Borúra derű

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. december 14.   09:53

Erste kommentár Míg pénteken inkább szomorkodtak a befektetők, amit elsősorban a Brexit tárgyalások megszakadása, másodsorban pedig a 908 milliárd dolláros amerikai élénkítő csomag körüli politikai huzavona...

Erste kommentár

Míg pénteken inkább szomorkodtak a befektetők, amit elsősorban a Brexit tárgyalások megszakadása, másodsorban pedig a 908 milliárd dolláros amerikai élénkítő csomag körüli politikai huzavona táplált, ma már inkább a derűs oldalt láthatjuk. Egyrészt az, hogy ma ismertetik a 908 milliárdos csomag részleteit, kis optimizmusra adhat okot azt illetően, hogy el is fogadhatják. Másrészt tegnap este Boris Johnson és Ursula von der Leyen megegyezett, hogy karácsonyig kitolják a Brexit tárgyalásokat. Sokak szerint nem valószínű, hogy meg tudnak állapodni abban, hogy az EU-s támogatási szabályokkal összehangolt legyen a brit, de szerintünk nem lehetetlen. A lengyel-magyar vétó feloldása is szinte lehetetlennek tűnt, az utolsó pillanatban mégis találtak megoldást a felek. Itt is lehet olyan szabályrendszert kialakítani, ami akár rugalmasabban kezeli ezt a kérdést, de cserébe a szabadkereskedelem sérülhet az adott, vagy / és érintett területeken. Egy szó, mint száz, a német elnökség szerintünk mindent meg fog tenni, hogy december 31-én sikerrel zárja soros elnöki ciklusát.


A pénteki esést követően ma emelkedik a DAX index, és ez kitarthat a nap végéig is ,annak ellenére is, hogy az MACD szerint korrekciós fázisban van az index. A BUX ma reggel is emelkedik, amiben a MOL játssza az elsődleges szerepet.

Újabb akadály gördült el Biden elől

Oldalaztak pénteken az amerikai részvényindexek. A Dow 0,2%-ot emelkedett, míg az S&P 0,1%-ot, a Nasdaq pedig 0,2%-ot csökkent.


Az amerikai legfelsőbb bíróság lesöpörte az asztalról Texas állam azon kezdeményezését, amely négy másik, szoros választási eredményt hozó államban kérte a választási eredmény törlését csalás miatt. A javaslatot Trump is támogatta. Bár a csalás vádja rendkívül gyenge lábakon állt, de a bíróság állásfoglalása alapján egyszerűen egyik tagállamnak sincs lehetősége egy másik állam választási eredményének megsemmisítését kezdeményezni.


Az elektorok ma választják meg az amerikai elnököt és alelnököt. A lépés formalitás, és jogi jelentősége van, az elnökválasztás eredményét nem írhatja felül.


Az FDA a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját. A hétvégén már el is kezdték kiszállítani az oltóanyagot, ma pedig maga az oltás is megkezdődhet. Pénteken várhatóan a Moderna hasonló elven alapuló vakcinája is jóváhagyást kaphat, így azzal is hamarosan elkezdődhet az immunizálás. Az amerikai oltási program (Operation Warp Speed) vezetője szerint nyárra az amerikaiak 80%-át beolthatják a koronavírus ellen.


Amerikában ma ismertetik a 908 milliárd dolláros gazdaságélénkítő javaslatot, ami két részből áll. Egy 160 milliárd dollárosból, ami az állami és helyi segélyeket rendezi, és egy 748 milliárd dollárosból, ami az összes többi kérdést kezeli. A nyilatkozatok alapján továbbra sem garantálható, hogy a javaslatot elfogadja a Szenátus, elsősorban a kisebb 160 milliárd dolláros csomag részleteiről folynak élénk viták.

Javuló japán gazdasági hangulat

Emelkedés jellemezte ma reggel az ázsiai részvényindexeket. A Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 0,5%-ot csökkent.


Ma hajnalban jelent meg a japán jegybank negyedik negyedévre vonatkozó üzleti hangulatindexe, a Tankan index. Ez az összes kategória esetében a vártnál nagyobb javulást mutatott, vagyis a kis- és nagyvállalatok, valamint a feldolgozóipar és a szolgáltatóipar esetében is a vártnál nagyobb mértékben javult az üzleti hangulat.


Novemberben a kínai ingatlanárak 0,12%-kal haladták meg az előző havi értéket és 4%-kal a tavaly novemberit. Ez enyhe lassulást jelent az októberben mért havi 0,15%-os és éves 4,2%-os emelkedéshez képest.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, egyedül a FTSE volt mínuszos.

Tovább veszi részvényeit a MOL

A MOL Vagyonkezelő Kft. (a MOL 100%-os leányvállalata) 2020. december 11-én 220.000 darab „A” sorozatú MOL törzsrészvényt vásárolt 2.128 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság közvetett és közvetlen tulajdonában 60,17 millió „A” sorozatú MOL törzsrészvény van. A cég október eleje óta 7,72 millió saját részvényt vett.

A Moodyꞌs felminősítette az OTP-t

A Moodyꞌs hitelminősítő intézet 2020. december 10-i közleménye értelmében az OTP hosszú lejáratú deviza betét minősítését ꞌBaa3ꞌ szintről ꞌBaa1ꞌ szintre javította, stabil kilátás mellett. A rövid lejáratú deviza betét minősítés ꞌP-3ꞌ szintről ꞌP-2ꞌ szintre változott.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben