Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A csúcsra figyelünk!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. december 10.   10:05

Erste kommentár Tegnap felszállt a füst, legalábbis az EU költségvetés kontra jogállamiság kérdésben. Ennek örülhettünk itthon és az EU-ban is, hiszen senkinek sem az az érdeke, hogy ne legyen...

Erste kommentár

Tegnap felszállt a füst, legalábbis az EU költségvetés kontra jogállamiság kérdésben. Ennek örülhettünk itthon és az EU-ban is, hiszen senkinek sem az az érdeke, hogy ne legyen költségvetés és ne jöjjenek a pénzek. Ha röviden akarjuk jellemezni a megoldás lényegét, akkor azt mondhatjuk, hogy a jogállamiság problematikája kissé változott és ki lett tolva néhány évvel. Ennek megfelelően a most kezdődött kétnapos csúcson elvileg jönnie kellene a megállapodásnak. Ugyanakkor a másik témában egyelőre továbbra sincs áttörés. Azaz a Brexit kérdést most nem tárgyalják, de remélhetőleg még karácsony előtt jöhet egy új csúcs, ahol elfogadhatják az addigra kidolgozott megállapodást. Ha ez meglesz, akkor Merkel hátradőlhet és kipipálhatja az elnökségének tervezett pontjait. Nevezetesen hogy tető alá hozta ezeket a megállapodásokat. Igaz, jövőbeli aknákkal, legalábbis, ami az előbbit illeti.


A DAX és a BUX is kisebb-nagyobb emelkedéssel kezdte a napot. Az OTP árfolyama hatalmas forgalommal ugrott egy nagyot és túlvetté vált. Azaz ha napközben elkezdődik egy korrekció, akkor ne lepődjünk meg, ez egy teljesen természetes folyamat lenne, és valószínűleg az indexet is jelentősen visszahúzná.

Egy hónapja nem látott ekkora csökkenést a Nasdaq

Meglehetősen gyenge teljesítményt láthattunk tegnap a tengerentúlon. A Dow Jones Industrial Average 0,4%, az S&P 500 pedig 0,8%-ot csökkent. Nagy mozgás volt látható ugyanakkor a technológiai papírokban. A Nasdaq 100 index több mint 2,1%-ot csökkent, amire egy hónapja nem volt példa.


Tovább folytatódnak az egyeztetések a fiskális csomaggal kapcsolatban. A Fehér Ház javaslatát támogatnák a republikánus szenátorok, a demokraták azonban maradnának a 900 milliárd dolláros csomag mellett, ami viszont a republikánus vezetőségnek nem annyira szimpatikus. Mitch McConnell felajánlotta, hogy hagyják ki mindkét oldalról a legmegosztóbb pontokat, ezt azonban Nancy Pelosi ellenzi. További hasonló napok álhatnak előttünk.


A hírek szerint Joe Biden Katherine Tai-t tervezi kinevezni a Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjévé. Tai szülei Tajvanból emigráltak, de ő már Amerikában született. A mandarint folyékonyan beszélő, a Yale-en és a Harvardon tanult jelölt 2007 és 2014 között az akkori kereskedelmi képviselő irodájában dolgozott, ahol a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Kína ellen irányuló pereiben vett részt. Tai augusztusban úgy nyilatkozott, hogy Kína ellen erősen fel kell lépni.


Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (Federal Trade Commission) és további 46 állam peres eljárást indított a Facebook ellen, azzal vádolva a céget, hogy az a sorozatos felvásárlásaival és üzleti taktikájával ellehetetlenítette a szabad versenyt. A vádemelés célja az lenne, hogy a WhatsApp és Instagram leválasztásra kerüljön a Facebook-ról. A bejelentés nem érkezett váratlanul, már novemberben tudni lehetett, hogy állami és szövetségi szinten is versenyjogi pert fognak indítani a Facebook ellen.

Kína is bekeményít

A gyenge amerikai zárás hangulata Ázsiára is átterjedt. A Nikkei 225, a Hang Seng és a CSI 300 index is enyhe csökkenést mutat a nap végéhez közeledve.


Miután az amerikai kormány a hongkongi demokrácia sérülése miatt több párttagot is szankciókkal sújtott, Kína is szankciókat vezetett be több amerikai politikussal szemben. A szankciók mellett visszavonták több diplomata vízummentes belépési jogát Hongkong és Makaó területére.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a főbb határidős piacokon ma reggel, egyedül a FTSE volt minimális pluszban.

MOL: Eltűnt az Adriai-tengeren egy kisebb tengeri platform

A hírek szerint egy viharban eltűnt a MOL horvát leányvállalatának, az INA-nak az egyik kisebb tengeri fúróberendezése. Sem személyi sérülés, sem környezetvédelmi kár nem történt, mivel az automata berendezés a baleset bekövetkezésekor lekapcsolata a gázkitermelést. A helyszín a rossz idő miatt nem elérhető. Véleményünk: A MOL teljeskörű biztosítással rendelkezik, ami fedezi az anyagi kárt és a kieső bevételt is. A cég mintegy napi 400 hordóegyenértékes termelést veszít el. A hír semleges a részvényárra nézve, hiszen a cég részéről nem keletkezett anyagi kár, ugyanakkor nem tesz jót a MOL reputációjának, hiszen egy ilyen, átlagosnak tekinthető időjárási jelenség összedönti a társaság egyik eszközét.

Tovább veszi saját részvényeit a MOL

A MOL 300.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 2.074,8 forintos átlagáron december 9-én. A tranzakciót követően a MOL 59.647.466 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A program kezdete óta összesen 7.198.994 darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 0,88%-a.

A Richter is vette a részvényeit

A Richter 3.000 darab saját részvényt vásárolt 7.511 forintos átlagáron december 8-án. A társaság összesen 500.000 darab vételére adott megbízást, amiből eddig 225.138 darab teljesült.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben