Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Okos pénz

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. december 8.   09:51

Erste kommentár Az okos pénz index, vagyis az SMI (Smart Monex Index) egyéves mélypontra esett, miközben az S&P500, ahogy más amerikai indexek (pl. Dow és Nasdaq) is, új csúcsra mentek. Az okos pénz hívők szerint a...

Erste kommentár

Az okos pénz index, vagyis az SMI (Smart Monex Index) egyéves mélypontra esett, miközben az S&P500, ahogy más amerikai indexek (pl. Dow és Nasdaq) is, új csúcsra mentek. Az okos pénz hívők szerint a kereskedés első felében a buta pénz dominál a piacokon, míg az utolsó egy órában az okos. Ez praktikusan a kisbefektetőket és az alapkezelőket jelöli, és valójában nem az okossághoz és a butasághoz van köze, hanem a piac értéséhez. Az előbbiek kevésbé jártasak a cégértékelésben és a részvénypiaci folyamatokban, míg az utóbbiak, már csak a szakmájunknál fogva is, igen. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy az okos pénz inkább az eladói oldalon állt az elmúlt időszakban, míg a buta pénz inkább a vevőin. Az előbbit magyarázhatja a piacok magas értékeltsége, míg a második csoport viselkedését az aki kimarad, az lemarad attitűd. Ezt az is alátámasztja, hogy a lakosságot alapvetően próbálja jól tartani az állam a válság kezdetétől fogva. Sőt, az első időszakban olyan nagy volt a heti csekk (600 dollár), hogy az sok esetben jobb jövedelmet biztosított a munkanélküliek számára, mintha dolgoztak volna. Vagyis a politika az év nagyobb részében gondosan ügyelt arra, hogy a lakosság ne szenvedjen „semmiben” hiányt. Igaz, ez októberben véget ért, de még így is jelentős pénzmennyiség van a lakosság kezében, ami megjelenik a részvénypiacon, és megveszi az éppen aktuális sztárt. Talán éppen ezt láthatjuk abban is, hogy újra a technológiai sztárokat veszik, miközben az értékalapú részvények most megint visszaszorultak kissé. Mindenesetre azt gondoljuk, hogy a rotáció csak átmenetileg állt le, és hamarosan folytatódni fog, miközben a piacok akár nagyon hosszan is stagnálhatnak az elkövetkező időszakban.


A DAX és a BUX indexben is kicsi az elmozdulás ma reggel, és ez az általános piaci hangulat alapján akár így is maradhat. Egyelőre azt látjuk, hogy a magyar-lengyel vétó az uniós költségvetésre nem igazán volt jelentős hatással a részvénypiacra. Ez talán így is marad egyelőre. Ugyanakkor hosszútávon nyilván nem lenne kedvező egyik félnek sem.

Csökken a gazdasági aktivitás Amerikában

Vegyes kereskedéssel indult a hét Amerikában. A Dow Jones Industrial Average és S&P 500 index 0,5% illetve 0,2%-ot csökkent, a Nasdaq Composite azonban 0.5%-ot emelkedett.


A vírus terjedésének gyorsulásával egyre több állam vezet be korlátozó intézkedéseket, aminek hatása kezd tükröződni a gazdasági teljesítményben. A JPMorgan Chase hitel- és bankkártya forgalma év per év alapon 10%-os csökkenést mutatott a november 30-i héten, ami jelentős visszaesésnek számít a november elején mért 0%-os változáshoz képest. Ilyen gyenge forgalmat utoljára július végén láthattunk.

Rekord kereskedelmi többlet Kínában

Gyenge kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és CSI 300 index is 0,3%-os csökkenést mutat a kereskedés végéhez közeledve, a Hang Seng pedig több mint 0,6%-ot csökken.


A kínai export rekord szintre, 268 milliárd dollárra emelkedett novemberben, ami 21%-os növekmény a tavalyi évhez képest. Az import csupán 4,5%-ot emelkedett, így a több mint 75 milliárd dolláros kereskedelmi többlet szintén rekord nagyságú.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Saját részvényt vett a Richter

A Richter 24.000 darab saját részvényt vásárolt 7.432 forintos átlagáron 2020. december 4-én. A társaság összesen 500.000 darab vételére adott megbízást, amiből eddig 192.138 darab teljesült.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben