Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Eseménydús hét

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. december 7.   09:51

Erste kommentár Új csúcsok alakultak ki az Egyesült Államokban. A Dow Jones, az S&P500 és a Nasdaq is új csúcsra emelkedett, és ott is zárt. Segítettek az előrehaladó tárgyalások a 908 milliárd...

Erste kommentár

Új csúcsok alakultak ki az Egyesült Államokban. A Dow Jones, az S&P500 és a Nasdaq is új csúcsra emelkedett, és ott is zárt. Segítettek az előrehaladó tárgyalások a 908 milliárd dolláros új mentőcsomagról, amit akár már ma elfogadhatnak. Ez pedig biztosan jót tenne a gazdaságnak, ami újabb sokkot kaphat néhány államból. Kaliforniában olyan ütemben növekszik az új megbetegedések száma, hogy újabb lezárások jöhetnek, és az állam déli részében karácsonyra bezárhatnak az éttermek, színházak, stb. A kiskereskedelmi egységekbe pedig csak a kapacitás 20 százalékát lehet beengedni. Várhatóan Delaware-ben, Michigan-ben, Minnesotában, Washingtonban és Oregonban is megszorításokat kell alkalmazni a betegség felfutásának megfékezésére, miközben a Pfizer készítményét csütörtökön jóváhagyhatja az FDA, és elkezdődhetnek az oltások. Csak emlékeztetőül, az Egyesült Királyságban a múlt heti kiszállításokat követően a héten kezdődnek az oltások, de a hírek szerint Oroszországban is megkezdődött a lakosság beoltása, miközben a kínaiak is elkezdték kiszállítani az oltóanyagot más távolkeleti országokba. Mindeközben előrehaladás látható a halászati kérdésekben a Brexit tárgyalásokon, és Merkel reménykedik, hogy a csütörtök-pénteki csúcsra elgördül az akadály (a magyar és a lengyel vétó) a költségvetés elfogadása elől. Így sikerekkel zárulhatna a német elnökség. Mindenesetre a vétó körüli hírek komolyabb mozgást is hozhatnak a forint és a zloty árfolyamában.


Kissé az az érzésünk, hogy „Vegyél a pletykára, adj el a hírre!” állapot alakult ki, elsősorban az USA-ban. Így az új történelmi csúcsok ellenére nem árt az óvatosság. A DAX-ban és a BUX-ban is oldalazást látunk reggel azzal a különbséggel, hogy a DAX kicsit lefelé, a BUX meg picit fölfelé mozdul el.

Újra csúcson a betegek száma

Az őszi felfutásért felelős középnyugati államokban továbbra is csökken az új fertőzöttek száma, az USA egyéb területein azonban gyorsulásnak indult a vírus terjedése. Emiatt új csúcsra emelkedett a napi esetszám, a hétnapos mozgóátlag közel 200 ezer főre nőtt.


A fertőzöttek száma mellett a részvénypiacok is csúcsra emelkedtek. A Dow Jones Industrial Average 0,8%, az S&P 500 index 0,9%, a Nasdaq Composite index pedig 0,7%-os pluszban zárta a pénteki napot. A piaci szereplők szerint a vakcina és a mentőcsomag közelsége, illetve az államok relatíve engedékeny hozzáállása felülírja a terjedés okozta kockázatokat.

A BoJ lett a legnagyobb részvény tulajdonos

Pesszimista hangulatban indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 index 0,8%, a Hang Seng 1,3%, a CSI 300 index pedig 0,9%-os csökkenést mutat a kereskedés végéhez közeledve.


Az NLI Research Institute elemzése szerint a japán jegybank részvény portfoliója az ETF vásárlásoknak köszönhetően elérte a 45,1 ezermilliárd jent, ami 434 milliárd dollárnak felel meg. Ezzel a BoJ megelőzte a 44,8 ezermilliárdos portfolióval rendelkező GPIF japán nyugdíjalapot, mint a legnagyobb japán részvénytulajdonos. Kuroda kormányzó szerint erre azért van szükség, hogy a jegybank elérje a 2%-os inflációs célját.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a FTSE volt pluszban.

Tovább veszi saját részvényeit a MOL

A MOL 180.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 2.003,1 forintos átlagáron december 4-én. A tranzakciót követően a MOL 59.247.466 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A program kezdete óta összesen 6.798.994 darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 0,83%-a.

A Richter is veszi a részvényeit

A Richter 37.000 darab saját részvényt vásárolt december 3-án 7.216 forintos átlagáron. A társaság összesen 500.000 darab vételére adott megbízást, amiből eddig 168.138 darab teljesült.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben