Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint gyógyszer és oltás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. november 23.   10:34

Erste kommentár Begyorsultak az események. A Regeneron biotechnológiával készülő antitest terápiás gyógyszere szombaton megkapta az engedélyt az amerikai alkalmazására. Ezzel a gyógyszerrel kezelték annak...

Erste kommentár

Begyorsultak az események. A Regeneron biotechnológiával készülő antitest terápiás gyógyszere szombaton megkapta az engedélyt az amerikai alkalmazására. Ezzel a gyógyszerrel kezelték annak idején Trumpot is, aki néhány nap után távozott is a kórházból. Az amerikai oltóanyagért felelős akciócsoport vezetője a hétvégén azt mondta, hogy az FDA december 10-re tervezett ülését követően a megfelelő jóváhagyás esetén (Pfizer) már december 11-12-én megkezdődhetnek az oltások az USA-ban. A Pfizer elmondta, hogy az oltóanyag -70 Celsius fokon történő szállítása abszolút nem kihívás a társaság számára, hanem a mindennapi rutin része. Az Egyesült Királyságban viszont már december 1-jére megszülethet a jóváhagyás, így ott az oltások akár már hamarabb is, egy hét távlatában megkezdődhetnek. Mindeközben az AstraZeneca elmondta, hogy az eddigi kísérletek alapján 70 százalékos hatékonyságú az oltóanyaga. Ha viszont a szert csökkentett dózissal másodszor is beadják, akkor 90 százalék fölötti védettséget lehet elérni ezzel a hagyományosnak mondható oltással is. Nyilván az immunválasz kialakulása időt vesz igénybe, de a most induló oltások pozitív hatását valószínűleg január elején láthatjuk majd először. Külön öröm, hogy nem csak védőoltások, hanem igazán hatásosnak tűnő gyógyszer is van már a palettán. Igaz, ezeknek az elérhetősége az első időszakban még korlátozott lesz, azaz nem árt továbbra is betartani az óvintézkedéseket.


A fenti hírek fényében talán nem meglepő, hogy az európai börzék a pozitív tartományban nyitottak ma reggel. A DAX a sáv felső élével, a 13.300 pontos szinttel kacérkodik, míg a BUX a 38.800 pont környékén levő ellenállás szintet tesztelgeti.

December közepén kezdhetik beoltani az amerikaiakat

Gyenge teljesítménnyel zárult a hét Amerikában. A Dow Jones Industrial Average 0,8%-kal, az S&P 500 index 0,7%-kal, a Nasdaq Composite pedig 0,4%-ot csökkent.


Az amerikai kormány vakcináért felelős akciócsoportja, az „Operation Warp Speed” vezetője Dr. Moncef Slaoui vasárnap reggel a CNN-nek adott interjút. A beszélgetés során elmondta, hogy véleménye szerint a terveknek megfelelően december 11-én megindulhat az amerikai állampolgárok beoltása. Dr. Slaoui vasárnapi kommentje megerősítette Tanya Alcorn, a Pfizer logisztikai alelnökének álláspontját. Ms. Alcorn péntek este a CNBC-nek arról számolt be, hogy a vakcina esetében a logisztika egyáltalán nem jelent új kihívást a társaság számára. Az oltóanyagot -70 fokon lehet csak szállítani, a társaság azonban jelenleg is több tucat hasonlóan érzékeny készítmény szállítását bonyolítja le napi szinten a világ több mint 100 országában.


Tovább gyorsul a vírus terjedése, az új betegek számának 7 napos átlaga elérte a 171 ezer főt. A legfertőzöttebbek államok között van Észak-Dakota, Wyoming, és Dél-Dakota is, ahol a legmagasabb a napi új betegek száma lakosságarányosan. A helyzet romlásának ellenére ezen államok Európával ellentétben csak rendkívül enyhe korlátozásokat vezettek be, a három államból kettőben még a maszkhasználat sem kötelező.

Egyre jobban szűkül a likviditás Kínában

Pozitív hangulatban indul a hét Ázsiában. A japán tőzsde háladási ünnep miatt ma zárva tart. A Hang Seng és CSI 300 indexek 0,1% és 1,3%-os emelkedést mutatnak a kereskedési nap végéhez közeledve.


Ugyan a PBOC még nem kezdett monetáris szigorításba, a piaci szereplők azonban már elkezdtek felkészülni. A múlt héten a 2 éves kínai államkötvény hozama az áprilisi 1,3%-os mélypontról 3,1% fölé emelkedett, amire 2018 októbere óta nem volt példa. A 10 éves állampapír hozama 3,3% fölé ugrott, ami 2019 májusa óta a legmagasabb érték. A magas hozamok következtében rendkívül attraktívvá vált a renminbi, ugyanakkor az állami vállalatok elmúlt hetekbeb látott csődje is a szűkösebb pénzhez kötődik. A részvénypiac egyelőre még tartja magát, a részvények értékeltsége azonban 2018 februárja óta nem volt ilyen kedvezőtlen a állampapír hozamokhoz viszonyítva.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Sajtóhírek szerint a MOL tárgyalt a horvát állammal

A Világgazdaság értesülései szerint tárgyalások folytak a MOL és Tomislav Coric horvát gazdasági miniszter között a hétvégén Budapesten. A tárgyalások elsősorban az INA visszavásárlásáról szóltak. A hírek szerint a Lazard befektetési bank képviselője is elkísérte a horvát minisztert a megbeszélésére. A Lazard a horvát államot segíti tanácsokkal, szeptemberben részletes értékelést készítettek a horvát kormánynak az INA-ról. Véleményünk: A hír kedvező a MOL számára, mivel elképzelhető, hogy az INA-t visszavásárolja a horvát kormány. A MOL megfelelő áron eladó lenne. A cég eddig több mint 2 milliárd dollárt költött az INA részvények megvásárlására és a befektetésekre.

Tovább veszi saját részvényeit a MOL

A MOL 220.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 1.999,3 forintos átlagáron november 20-án. A tranzakciót követően a MOL 57.128.466 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A program kezdete óta összesen 4.679.994 darab saját részvényt vettek, ami a teljes alaptőke 0,57%-a.

A Richter elkezdte a saját részvény vásárlási programját

A Richter 25.138 darab saját részvényt vásárolt november 19-én 6.910 forintos átlagáron. A cég összesen 500.000 darabot tervez venni a munkavállalói javadalmazási programjaihoz.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben