Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcson a Dow, vagy ez csak egy sáv?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. november 17.   10:02

Erste kommentár A Moderna bejelentése újabb lendületet adott a ciklikus papíroknak a tegnapi kereskedésben, ami új csúcsra (29.965 pont) emelte a Dow Jones ipari átlagindexet, és új csúcson (29.950 ponton) is zárt. Ez...

Erste kommentár

A Moderna bejelentése újabb lendületet adott a ciklikus papíroknak a tegnapi kereskedésben, ami új csúcsra (29.965 pont) emelte a Dow Jones ipari átlagindexet, és új csúcson (29.950 ponton) is zárt. Ez egyébként csak kicsivel haladja meg a Pfizer bejelentésekor elért 29.933 pontos csúcsot, és úgy néz ki, mintha az index csak kidugta volna a fejét a korábban kialakított 29.933 és 28.902 pont közötti sávból. Mivel a Dow Jones-ban vannak leginkább jelen az „old economy” ciklikus részvényei, ezért érdemes megnézni az S&P500 és a DAX viselkedését is. Az S&P500 esetében is nagyon hasonló mozgást láthattunk az elmúlt napokban, mint az ipari átlagindex esetén azzal a különbséggel, hogy az árfolyam nem ment a Pfizer bejelentésekor születtet csúcs (3.646 pont) fölé, azaz benn maradt a sávban, aminek az alja 3.537 pontnál van. Ugyanakkor a DAX esetében még látványosabb ez a viselkedés. Ott is a Pfizer hozta el a lokális csúcsot 13.297 pontnál, ami a sáv teteje lett, míg az alja 13.005 pont. Már hatodik napja ebben a szűk sávban mozog az árfolyam, és akár zászlónak is gondolhatnánk, amiből még egy méretesebb emelkedés szokott jönni. Ugyanakkor ez a zászló már nagyon hosszú lobogóval rendelkezik, ami csökkenti az újabb cirka 800 pontos ugrás valószínűségét. Sőt, erre igazándiból a tegnapi Moderna bejelentés jó alkalom lett volna, de nem történt meg. Vagyis egyelőre inkább sávokat láthatunk. Ha pedig ez így marad tovább, akkor növekszik a letörés valószínűsége.


Az európai piacok nulla körül fluktuálva nyitottak, de a technikai kép alapján a DAX indexben inkább csökkenés következhet. A BUX index várhatóan nem tudja kivonni magát a nemzetközi események hatása alól.

Tovább folytatódik a ciklikus rally

A Moderna bejelentése újabb löketet adott a múlt héten megindult rotációnak. A spekulatív tőke a növekedési nagyvállalatok részvényeiből a kis kapitalizációjú és ciklikus papírokba áramlik. A Dow Jones Industrial Average 1,6%-ot, az S&P 500 index 1,2%-ot, a Nasdaq 100 index 0,6%-ot, a Russell 2000 index pedig 2,4%-ot emelkedett a hét első kereskedési napján.


A vírus terjedése tovább gyorsul az USA-ban, a napi megbetegedések 7 napos mozgóátlaga elérte a 155 ezer főt. Továbbra is a közép-nyugati térségben, Észak- és Dél-Dakotában, Iowában, Wyomingban, és Nebraskában a legnagyobb a probléma.

Egyre több állami vállalat jelent csődöt Kínában

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és Hang Seng indexek 0,4% illetve 0,1%-ot emelkedik, a CSI 300 index pedig 0,5%-ot csökken a nap végéhez közeledve.


Az állami kézben lévő kínai autógyártó társaság, a Brilliance október végén jelentette be, hogy nem tudja visszafizetni a következő hetekben lejáró adósságát. Múlt pénteken pedig a szintén állami kézben lévő és AAA hitelminősítéssel rendelkező Yongcheng bányatársaság mondott csődöt. Végezetül tegnap a kínai állam által tulajdonolt Tsinghua Unigroup chipgyártó vállalat kérvényezte visszafizetési kötelezettségének késleltetését, aminek következtében a kötvényei közel 75%-os veszteséget szenvedtek. A rövidtávú pénzügyi stabilitás fenntartásának érdekében a szabályozók eddig sohasem engedték, hogy állami vállalatok becsődöljenek, illetve, hogy a finanszírozók méretes veszteségeket szenvedjenek. Ebben az esetben az állami vállalatok egy pillanat alatt eleshetnének a piaci finanszírozástól, ami szisztematikus kockázatot jelente a kínai gazdaság számára. A jegybank és a szabályozók várhatóan a fenti esetekben is közbe fognak avatkozni, a hosszútávú stabilitás érdekében azonban egyre kevesebb szerepet kellene vállalniuk.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, a főbb indexek közül egyedül a Nasdaq volt minimális pluszban.

A MOL 240.000 darab saját részvényt vásárolt

A MOL 240.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén keresztül 1.914,3 forintos átlagáron november 16-án. A tranzakciót követően a MOL 55.928.250 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A MOL a program kezdete óta 3,479,778 darab saját részvényt vett, ami a teljes alaptőke 0,42%-a.

Saját részvény vásárlásba kezd a Richter is

A Richter 2020. november 16-án maximum 500.000 darab saját részvény vételére adott megbízást. A részvényeket a társaság munkavállalói javadalmazási programjaihoz kívánja felhasználni.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben