Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megjöttek a varjak…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. november 16.   09:48

Erste kommentár A hétvégén beköltöztek a varjak a városba, szép nagy csapatokban. Ez pedig a biztos jele szokott lenni a tél kezdetének, a hidegebb, szárazabb időjárásnak, ami a meteorológusok szerint a hét...

Erste kommentár

A hétvégén beköltöztek a varjak a városba, szép nagy csapatokban. Ez pedig a biztos jele szokott lenni a tél kezdetének, a hidegebb, szárazabb időjárásnak, ami a meteorológusok szerint a hét végére meg is érkezik. A szárazabb idő pedig inkább az embereknek és kevésbé a vírusnak kedvez, hiszen így kevesebb nagyméretű részecske lesz a levegőben, amin utazni szokott a vírus, azaz a fertőzékenysége remélhetőleg csökkenni fog. Miközben az osztrákok tovább szigorítanak az általános iskolák, plázák, stb. bezárásával, addig a cseheknél – ahol a bezárásokat még október közepén megtették – szerdán az általános iskolák újraindításával megkezdődik a nyitás. A bezárásoknak köszönhetően ugyanis meglepően gyorsan csökken az új megbetegedések száma. A 15 ezer fölötti esteszám mostanra néhány ezerre csökkent Csehországban. A hétvégén például már 2 ezer fő alatti esetszámot mértek, ami szeptember közepi értéknek felel meg. Ez pedig bizakodással tölthet el bennünket és a sógorokat is. Nevezetesen, hogy kellő szigorral, akár egy hónap alatt is lehet drasztikusan csökkenteni az esetek számán, s így viszonylag hamar elkezdhet normalizálódni az élet. Az USA-ban pedig annak lehet örülni, hogy decemberben már 20 millió embert, januárban 25-30 milliót, s a következő hónapokban egyre több embert olthatnak be a védőoltásokkal. Ez azt sugallja, hogy a 330 millió embert elvileg néhány hónap alatt végigolthatják, azaz akár már tavasz végére leszámolhatnak a vírussal. Ennek a piacok is örülnek. Az amerikai határidők a pozitív tartományban vannak, a DAX pedig határozott emelkedéssel kezdte a napot a 13.000 és 13.300 pontos sávon beül, amelyet a „nagy ugrást” követően, a Pfizer bejelentés után alakított ki. A nemzetközi jó hangulat szárnyán a BUX is emelkedik.

Rendkívül gyorsan elérhető lehet a vakcina

Erős teljesítménnyel zárult a hét Amerikában. A Dow Jones Industrial Average és az S&P 500 Index 1,4%, a Nasdaq Composite Index pedig 1,0%-os emelkedést produkált a hét utolsó kereskedési napján.


Péntek este piaczárás után sajtótájékoztatót tartott az amerikai kormány vakcináért felelős akciócsoportja. Az „Operation Warp Speed” vezetője, Dr. Moncef Slaoui bejelentette, hogy amennyiben jóváhagyást kap a Pfizer terméke, akkor a tervek szerint idén decemberben megközelítőleg 20 millió amerikai számára válik elérhetővé a koronavírus elleni védőoltás. Januártól havi 25-30 millió dózist terveznek elérhetővé tenni, ami február-március körül tovább emelkedhet, ahogy egyre több oltóanyag kerül jóváhagyásra.

Történelmi jelentőségű kereskedelmi megállapodás született Ázsiában

Pozitív teljesítménnyel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225, a Hang Seng, és CSI 300 index 2,1%, 0,5%, és 0,6%-os emelkedést mutatnak a kereskedés végéhez közeledve.


15 ország, köztük Kína, Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland és még 10 további délkelet-ázsiai ország 8 évnyi hosszú tárgyalás után aláírta a Regional Comprehensive Economic Partnership, röviden RCEP kereskedelmi megállapodást. A kereskedelmi egyezmény a világ népességének és gazdaságának nagyjából harmadát fedi le, és jelentős győzelmet hozott Kínának, akinek a befolyása így tovább nő a régióban. A japán kormány szerint a kereskedett árucikkek 91%-a vámmentessé válik az RCEP-nek köszönhetően.


Tovább javult a kínai gazdaság teljesítménye. Az ipari termelés év per év alapon 6,9%-kal emelkedett októberben, ami megegyezik a szeptemberi növekedéssel és meghaladja az elemzők által várt 6,7%-os értéket. A kiskereskedelmi fogyasztás 3,3%-ról 4,3%-ra gyorsult, az elemzők azonban 5,0%-ot vártak.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a főbb amerikai és európai határidős piacokon ma reggel.

A MOL 300.000 darab saját részvényt vásárolt

A MOL 300.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén keresztül 1.879,8 forintos átlagáron november 13-án. A tranzakciót követően a MOL 55.688.250 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú papírt birtokol. A MOL a program kezdete óta 3.239.778 darab saját részvényt vett, ami a teljes alaptőke 0.36%-a.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben