Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Késésben az ipar?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. október 26.   09:42

Erste kommentár Az elmúlt három napban tovább romlott a koronavírus helyzet a nyugati világban. Spanyolországban szükségállapotot rendeltek el, Csehországban annak meghosszabbítására készülnek. Az...

Erste kommentár

Az elmúlt három napban tovább romlott a koronavírus helyzet a nyugati világban. Spanyolországban szükségállapotot rendeltek el, Csehországban annak meghosszabbítására készülnek. Az olaszoknál újabb szigorításokat jelentettek be, idehaza pedig ismét rekordszámú új fertőzöttet találtak. Az Egyesült Államokban is hasonló tendencia tapasztalható, ott azonban nagy általánosságban még ennek egy koraibb fázisában járnak. Érdekes módon mindeközben a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezonból több pozitív hírt, bizakodó előrejelzést hallani, főként az iparból. A félvezetőgyártók és az autógyártók rendre pozitív meglepetést okoztak és kedvező előrejelzéssel szolgáltak a következő negyedévre is. A kérdés, hogy ez a mostani gazdasági helyzetben mennyire lehet reális? Ugyan a makrogazdasági adatok többségében egyelőre kevésbé tetten érhető a koronavírus újabb hulláma, egyes gazdasági hangulat indexekben már kézzelfogható jelei vannak ennek. Ezek pedig a tőzsdéhez hasonlóan általában jól szokták előrejelezni, hogy mi fog következni. Pénteken a Markit októberi eurózónás beszerzési menedzser indexei immáron harmadik egymást követő hónapja mutattak visszaesést a szolgáltatóiparban, miután 46,2 pontra csökkent az index, egyre távolabb a már bővülést jelentő 50 ponttól. Márpedig manapság a GDP nagyjából 70%-áért a szolgáltatóipar felel az Eurózónában. Eközben az iparban, mint ahogyan azt a gyorsjelentések is mutatták, még erősödött a lendület, de egy egészséges szolgáltatószektor nélkül ez aligha lesz fenntartható. Márpedig úgy tűnik, hogy mielőtt megérkezik a vakcina, vagy más egyéb módon sikerül megfékezni a koronavírus gyors terjedését, még lesz sajnos több ínséges hónap, amit át kell vészelni, mielőtt jobbra fordul a helyzet. A hét elején egyelőre a világ tőzsdéi is inkább pesszimistán látják az összképet.

Ezúttal kulturált keretek közt zajlott az elnöki vita

Kis elmozdulással zárták az előző hetet a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,1%-kal esett, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq pedig 0,4%-kal emelkedett a pénteki kereskedésben.


A múlt héten lezajlott a választások előtti utolsó elnöki vita az USA-ban, ami sokkal kulturáltabb formát öltött, mint az előző. A felek nem szakították félbe egymást, nem egymás kritizálásával, hanem szakpolitikai elképzeléseikkel voltak elfoglalva. Összességében Joe Biden hozta a kötelezőt azzal, hogy elismételte programjának főbb pontjait, ami mellett kulturáltan felhívta a figyelmet Trump hibáira és tudományosan nem megalapozott kijelentéseire. Emellett nagy hibát nem követett el felszólalásai során. Trump az első elnöki vitával szemben most pozitív meglepetést okozott, ugyanis minden őt ért kritikára látványosan volt előre átgondolt válasza. Ennek köszönhetően még a koronavírussal kapcsolatos témából is ő jött ki jobban, amire sokan nem is gondoltak. Összességében enyhén Donald Trump felé billenhetett a mérleg a nyelve, de Biden jó helytállása miatt sorsfordító vitáról semmiképpen nem beszélhetünk.


Joe Biden mellett állt ki Vlagyimir Putyin a Biden fiával kapcsolatos vádakban. Putyin szerint Hunter Biden semmi rosszat nem tett az ukrajnai üzletei során, miközben Trump az elnöki vita során többször ezzel vádolta Bident.


Továbbra is egymásra mutogatnak a felek a fiskális stimulusról szóló tárgyalásokban, érdemi előrelépés azonban még mindig nem történt. Az elnökválasztás előtt várhatóan már nem is fognak kompromisszumra jutni.


A korábbi és a várt 54,6 ponttal szemben 56 pontra ugrott októberben a Markit szolgáltatóipari indexe az USA-ban az előzetes adatok szerint. A feldolgozóipari index 53,3 pont lett a megelőző havi 53,2 pontot követően.

Megérkeztek az októberi beszerzési menedzser indexek

Csökkenéssel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és CSI 300 indexek 0,1 és 0,9%-os esést mutatnak a kereskedés végéhez közeledve. A hongkongi tőzsde ünnepnap miatt zárva tart.


Az előzetes beszerzési menedzser indexek eltérő trendet mutatnak a szektorok teljesítményében. A szolgáltató szektor indexe a szeptemberi 46,9-ről 46,6-ra csökkent, míg a feldolgozóipari index 46,0-ról 47,0-ra emelkedett. A trendek megegyeznek az Európában tapasztalttal, és mindkét esetben a vírus terjedésével magyarázhatók. Az új megrendelések komponens mindkét szektor esetében tovább csökken, a csökkenés mértéke azonban egyre kisebb.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

A MOL saját részvényt vásárolt

A MOL 140.000 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt 1.625,6 forintos átlagáron október 22-én. A tranzakciót követően MOL közvetett és közvetlen tulajdonában 53.725.295 darab „A” sorozatú, valamint 578 darab „C” sorozatú MOL törzsrészvény van.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben