Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Íróasztal mögött folytatódik a Brexit saga

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. október 19.   11:01

Az EKB eszköztára még nem merült ki Nagyot emelkedtek pénteken az európai részvénypiacok. A FTSE100 1,5%-kal, a DAX 1,6%-kal, a CAC40 2,0%-kal zárt magasabban. Jelentősen csökkent Boris Johnson ambíciója a Brexit...

Az EKB eszköztára még nem merült ki

Nagyot emelkedtek pénteken az európai részvénypiacok. A FTSE100 1,5%-kal, a DAX 1,6%-kal, a CAC40 2,0%-kal zárt magasabban.


Jelentősen csökkent Boris Johnson ambíciója a Brexit megállapodást illetően. Bár múlt héten lejárt a Johnson által szabott határidő, a kereskedelmi tárgyalások tovább folytatódhatnak. A jelenleg legvalószínűbbnek tűnő forgatókönyv szerint egy november közepi rendkívüli EU csúcs keretében írhatják alá a végleges megállapodást. Johnson több fronton is engedni kényszerült. Egyrészt várhatóan módosítani fogják a sokat kritizált brit belkereskedelmi törvényt, hogy az megfeleljen az EU elvárásainak is. Másrészt eddig a Kanadával kötött szabadkereskedelmi megállapodást tekintette célnak Johnson, most viszont már beérné az EU és Ausztrália közti megállapodással is, ami egy sokkal korlátozottabb megállapodás, azonban még mindig sokkal kedvezőbb, mintha Nagy-Britannia megállapodás nélkül távoznia az EU-ból. Ettől függetlenül továbbra sem zárható ki a megállapodás nélkül távozás, ezért a brit kormány arra kérte a vállalatokat, hogy erre a lehetőségre is készüljenek fel.


Az ausztrál kereskedelmi megállapodás 2008 óta van érvényben, de 2018-tól kialakítás alatt van egy tágabb szabadkereskedelmi megállapodás is, ami azonban mind a mai napig nem lépett életbe. A jelenleg érvényben lévő megállapodás nem biztosít szabad hozzáférést az európai piacokhoz, vámok és kvóták vonatkoznak az ausztrál termékekre is, a köztük lévő megállapodás inkább csak néhány adminisztratív korlátot töröl el és ösztönzi a befektetéseket és a szektorok együttműködését. Többek között nem tartalmazza a bankok működésének lehetőségét sem az EU területén, az úgynevezett passporting jogot, ami a brit bankok számára igen jelentős lenne.


Francia lapoknak nyilatkozva az EKB elnöke, Christine Lagarde kijelentette, hogy az Európai Központi Bank eszköztára még nem merült ki, tovább lazíthatnak, amennyiben ez szükséges. Az európai járványhelyzet rohamosan rosszabbodik, ami várhatóan a gazdaságra is negatív hatással lesz, főként a szolgáltatószektort érinti negatívan, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy ha nem is novemberben, de decemberben szükség lesz további jegybanki lazításra.


A Moddy’s az eddigi „Aa2”-ről egy fokozattal „Aa3”-ra rontotta Nagy-Britannia hitelminősítését, főleg a Brexittel összefüggő kockázatok miatt. A kilátás a korábbi negatívról stabilra változott.


Tömeges tesztelésbe kezd Szlovákia, a cél, hogy az egész országot leteszteljék koronavírusra.


Mozgalmas napja lesz ma az EKB jegybankárainak, többek között felszólal Christine Lagarde, Philip Lane és Yves Mersch is.

Brit ajánlat érkezett a Thyssenkrupp üzletágára

A brit Liberty Steel nem kötelező érvényű ajánlatott tett a Thyssenkrupp európai acél üzletágára. A menedzsment megfontolja az ajánlatot, a konkrétumok azonban nem ismertek. Az európai acél üzletág meglehetősen gyengén teljesít. 2019-ben a bevétel 22%-át generálta az üzletág, azonban a non-GAAP működési eredmény csupán 3%-áért felelt. GAAP alapon veszteséges volt az üzletág, ami a Citi becslése alapján 165 milliárd eurót érhet. A tranzakció bejelentése előtt 2,6 milliárd euró volt a Thyssenkrupp piaci kapitalizációja, amiből feltehetően a gyenge teljesítmény végett csak alacsony hányadot képviselt az acél üzletág. Ha konzervatív módon azt feltételezzük, hogy a piaci kapitalizáció 25%-át adta az acél üzletág, akkor az 1,65 milliárdos felvásárlási ár kereken 1 milliárd euróval növelné a társaság értékét, a piaci kapitalizáció a jelenlegi 2,9 milliárd euróról 3,6 milliárdra emelkedne. Az ajánlat hírére pénteken nap végére nagy volatilitás mellett 10%-ot emelkedett a részvény.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben