Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Indotek a Waberer’s-ben

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. október 19.   10:53

Erste kommentár Ma reggel közölte a hírt a Waberer’s majd az Indotek is, hogy az Indotek leányvállalata, a Trevelin Holding meg nem határozott áron 24 százalékos részesedést szerzett a Waberer’s-ben. A...

Erste kommentár

Ma reggel közölte a hírt a Waberer’s majd az Indotek is, hogy az Indotek leányvállalata, a Trevelin Holding meg nem határozott áron 24 százalékos részesedést szerzett a Waberer’s-ben. A tulajdonrészt a fő tulajdonostól, a MEP holdingtól vették és a maradék 47,99 százalékra vételi opciós megállapodást kötöttek. A tranzakció a versenyhatósági eljárást követően 2021 március végéig zárulhat. Az Indotek nem kívánja részesedését növelni a Waberer’s-ben, de hosszútávú befektetést tervez. A vételi opciós jogokat értékesítheti további harmadik félnek, aki szakmai befektetők lehet. A konstrukció azt jeleni, hogy az Indoteknek nem kell, és várhatóan nem is fog kelleni nyilvános ajánlatot tennie a kisebbségi részvényesek felé. Azt gondoljuk, hogy a maradék 47,99 százaléknyi részvényt is olyan módon értékesítik majd, hogy az egyes tulajdonrészek megvétele nem lesz nagyobb 33 százaléknál, és így nem kell majd nyilvános vételi ajánlatot tenni. Ugyanakkor a folyamatban levő stratégia, a nemzetközi üzletág teljesítményének javítása az ún. taxi üzemmód redukálásával és a kamionok számának jelentős csökkentésével halad tovább. Ez pedig hamarosan látható lehet az eredményekben is. Az Indotek Jellinek Dániel magyar üzletember és az amerikai Stryker család tulajdonában levő cég.


Ma reggel enyhe pozitív hangulat uralkodik a börzéken, a DAX és a BUX is enyhe emelkedést mutat.

Káosz a stimulus körül

Vegyesen zártak pénteken a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,4%-kal emelkedett, a Nasdaq ugyanennyivel csökkent, míg az S&P500 az arany középutat választva stagnált.


A keddi nap végéig adtak a demokraták határidőt arra, hogy még a november 3-i választások előtt megállapodjanak a republikánusokkal egy újabb átfogó fiskális stimulusról. A demokraták továbbra is a 2.200 milliárd dolláros csomagjukat szeretnék keresztülvinni, ezzel szemben a Szenátus ma a republikánusok vezetésével egy 500 milliárd dolláros csomagról szavaz. Ezt a demokraták minden bizonnyal nem fogják támogatni. A képet tovább bonyolítja az, hogy Donald Trump már a demokraták 2.200 milliárd dolláros csomagjánál is nagyobbat szeretne, miközben az előző héten még egy 1.800 milliárd dolláros csomag ötletével állt elő az adminisztráció.


Az ügyhöz közel álló források szerint az Ant Group megkapta a kínai értékpapírfelügyelet engedélyét arra, hogy Hongkongban listázza részvényeit. Ezzel már csak a shanghai tőzsdére való bevezetés engedélye kell ahhoz, hogy létrejöhessen a tőzsdetörténelem eddigi legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása.


A St. Lousi-i Fed elnöke, James Bullard szerint további gyors javulás lesz látható az amerikai munkanélküliségi rátában, miután egyre több, átmenetileg felfüggesztett dolgozó állhat vissza ismét a munkába. Ezzel Bullard az optimistább Fed kormányzók közé tartozik.

Tovább növekszik a kínai GDP

Vegyes kereskedéssel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 és Hang Seng indexek 1,2%-ot és 0,6%-ot emelkednek, a CSI 300 index azonban 0,6%-ot csökken a kereskedés végéhez közeledve.


Év per év alapon 4,9%-kal emelkedett a kínai GDP a harmadik negyedév során. A teljesítmény ugyan további javulást mutat a második negyedév 3,2%-os értékéhez képest, az elemzők azonban 5% feletti értékre számítottak.


A negyedéves számok mellett a szeptemberi statisztikákat is publikálták. Az év per év alapon 6,9%-os növekedést mutató ipari termelés üteme tovább gyorsult és ismét meghaladta az elemzői várakozásokat. Szintén a várakozások felett érkezett az eddig gyengélkedő kiskereskedelmi forgalom, ami az augusztusi 0,9%-os emelkedésről 3,3%-ra gyorsult.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, egyedül a FTSE volt mínuszos.

A MOL saját részvényt vásárolt

A MOL 97.778 darab „A” sorozatú saját részvényt vásárolt 1.674,2 forintos átlagáron október 16-án a szeptember 25-i felhatalmazás alapján. A tranzakciót követően a MOL 53.585.295 darab „A” sorozatú és 578 darab „C” sorozatú részvényt birtokol.

Waberer’s részvényeket ad el a Mid Europa Partners

A Mid Europa Partners, mint a Waberer’s többségi tulajdonosa megállapodást kötött az Indotek csoporthoz tartozó Trevelin Holding Zrt.-vel a Waberer's részvényei 24%-ának eladásáról. A Mid Europa vételi opciót is biztosít az Indotek számára a fennmaradó 47,99%-os tulajdonrészére. Az Indotek közleménye szerint a befektetési csoport hosszú távú stratégiai befektetésként tekint az üzletrészre, de irányító többséget nem kíván szerezni a szállítmányozási vállalatban. A releváns szabályok szerint nyilvános vételi ajánlatot csak abban az esetben lenne kötelező tennie az Indotek csoportnak, ha szavazati joga átlépte volna a 33%-os küszöböt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben