Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Biden növelte előnyét, jó inflációs adat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. október 8.   10:02

Erste kommentár Tegnap az alelnökjelöltek vitája sokkal jobban sikerült és sokkal szakmaibb volt, mint korábban az elnökjelöltek vitája, így nőtt Biden előnye. Sőt, a legutóbbi felmérések szerint a demokraták...

Erste kommentár

Tegnap az alelnökjelöltek vitája sokkal jobban sikerült és sokkal szakmaibb volt, mint korábban az elnökjelöltek vitája, így nőtt Biden előnye. Sőt, a legutóbbi felmérések szerint a demokraták vinnék az alsó- (most is az övék) és a felsőházat is, mint 2008-ban Obama megválasztásakor. Ez pedig elég nagy mozgásteret adna nekik a törvényalkotásban. Ugyanakkor az sem elhanyagolható tény, hogy egy fölényes demokrata győzelem esetén nehéz megkérdőjelezni az eredményt, ami csökkenti a bizonytalanságot. Így annak ellenére is emelkedtek a részvények, hogy a demokraták pont a minap lengették be a nagy technológiai cégekre vonatkozó feldarabolási tervüket.


Ma megnyugodhattunk. Ahogy véget ért a szezon, visszaestek a szállás és szolgáltatás árak, és az infláció 3,4 százalékra mérséklődött, a maginfláció pedig 4 százalék lett. Erre a forint erősödéssel reagált, ami „ceteris paribus” tovább csökkentheti az inflációt az importált infláción keresztül.


Tegnap a Richter egy PR közleményben jelezte, hogy egy K+F projekt keretében tud gyártani Remdesivirt. A 3.000 adag gyógyszert a magyar kormány vezette konzorcium számára gyártották le klinikai kísérleti kutatásokhoz. Az öt hónapos kutatás költségeit a kormány fedezte, és a Richter ingyen bocsátotta a készítményt a konzorcium rendelkezésére, eddig 260 adagot adtak át. Egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy a konzorciumnak, vagy a magyar államnak van-e megállapodása a Gilead-dal, de mivel a Gilead nem tud elég gyógyszert szállítani az EU-nak, ezért azt gondoljuk, hogy a hírnek köszönhetően akár még licenc megállapodás is születhet a Richter általi gyártásra.


Az amerikai jó hangulat ragadós, így a DAX és a BUX is emelkedéssel kezdte a mai napot. Ugyanakkor a DAX napközben fordulatot produkálhat, legalábbis a rövid, napon belüli indikátorok alapján.

Újabb kezelések érkeznek a koronavírus ellen

Komoly emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow és a Nasdaq 1,9%-kal, az S&P500 1,7%-kal került feljebb.


Az Eli Lilly-t követően a Regeneron Pharmceuticals is benyújtotta az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez soron kívüli engedélyezési kérelmét a koronavírus elleni monoklonális antitest terápiájára. Donald Trumpot többek között ezzel a kísérleti terápiával is kezelték, amit ezt követően Twitteren komolyan méltatott. A cég megegyezett az amerikai kormánnyal, hogy amennyiben megkapná az engedélyt, kezdetben önköltségi áron adná a kezelést.


Nem hozott érdemi újdonságot a Fed tegnap megjelent jegyzőkönyve a legutóbbi kamatdöntő ülésről. A jegybankárok szerint a gazdaság és az infláció sokkal gyorsabban pattant vissza, mint amire ők számítottak, de ezzel együtt is további fiskális stimulust sürgetnek. Az eszközvásárlási programról a következő ülésen (november 4-5.) terveznek részletesen beszélni.


Nyitott lenne Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi vezetője arra, hogy a légitársaságoknak egy külön fiskális csomag keretében adjon segítséget. Ezzel ők lehetnének egyelőre az egyetlen szektor, ahova a választások előtt újabb stimulus érkezik.


Sokkal színvonalasabb vitát hozott az alelnökök vitája tegnap az USA-ban, amit az első felmérések szerint a demokraták jelöltje, Kamala Harris nyert meg.


400 millió dolláros (részvényenként 20 cent) bírságot kapott a Citigroup, mert a hastóságok továbbra sem találták megfelelőnek a bank kockázatkezelési rendszerét. Emellett nagyobb akvizíciók előtt a szabályozó hatóságok engedélyére is szüksége lesz. Korábban már napvilágot látott, hogy szankcionálhatják a bankot emiatt, így ez nem érte meglepetésként a piacot.

Előrehozott választás jöhet Japánban?

Vegyes kereskedéssel folytatódik a hét Ázsiában. A Nikkei 225 index 1,0%-os emelkedést, a Hang Seng pedig 0,7%-os csökkenést mutat a nap végéhez közeledve. A kínai tőzsde nemzeti ünnep miatt zárva tart, a kereskedés pénteken folytatódik.


A beiktatását követő első napon Japán új miniszterelnöke, Yoshihide Suga kampány tanácsadójával reggelizett. Az esemény spekulációt indított, miszerint már jövő tavasszal sor kerülhet az októberben amúgy is esedékes alsóházi népszavazásra. Japánban az elnököt és a kabinetet az alsóház választja, így kormányváltásra négyévente, az alsóházi népszavazáskor kerül sor. Suga jelenleg rendkívül magas, 70%-os népszerűséget élvez, ami miatt indokolt lehet az előrehozott választás. Ugyanakkor nagy kockázatot nem vállal az új kabinet, ugyanis 1948 óta 6 év kivételével végig a liberális demokrata párt volt hatalmon.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Két felvásárlási célpontot vizsgál az OTP

Csányi Sándor egy interjúban elmondta, hogy az OTP két lehetséges felvásárlási célpontot is vizsgál, ezek közül az egyik egy ázsiai bank. Már meg is kezdték az átvilágítást. Az elmúlt években az OTP folyamatosan vizsgálta a lehetőségeket, egy ázsiai pénzintézet megvételével új piacra lépnének be. A hír semleges.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben