Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A korona bizonytalansága

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. október 2.   10:32

Erste kommentár Ma reggel a régiós bankelemzőnk 11.000 forintra csökkentette az OTP-re vonatkozó 12 hónapos célárat, és továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt. Az ok az alacsonyabb...

Erste kommentár

Ma reggel a régiós bankelemzőnk 11.000 forintra csökkentette az OTP-re vonatkozó 12 hónapos célárat, és továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt. Az ok az alacsonyabb kamatmarzs miatt bekövetkező alacsonyabb nettó kamatbevétel és a közel háromszorosára növekvő céltartalék, ami jövőre is még a korábbi előrejelzés duplája lehet, de még 2022-ben is 20-30 százalékkal magasabb maradhat, mint a korábbi előrejelzésünk. Ennek köszönhetően idén a nettó eredmény 300 milliárd alá csökkenhet, és jövőre is ezen a környéken maradhat, hogy a 2019-es szintet igazából csak 2023 környékén érje újra el. Ez eléggé konzervatív előrejelzésnek tekinthető, de a jelenlegi nagyon bizonytalan helyzetben még elfogadhatóan negatív szcenárió. Hasonlóan óvatosak voltunk az értékelésnél is, ahol a diszkontált osztalék modellben nem csak az osztalék csökkent az elkövetkező évekre, hanem a tőkeköltség is megemelkedett a korábbi 10 százalékról 12 százalékra, miközben a tőke megtérülési rátát a korábbi 13 százalékról 12 százalékra csökkentettük hosszútávon. Ezek a változások is a jelenlegi bizonytalan helyzetet tükrözik, de a helyzet javulásával majd visszaállhat a korábbi értékre. Egy szó mint száz, egy nagyon konzervatív megközelítés vezetett a jelenlegi árnál több mint 10 százalékkal magasabb célárfolyamhoz.


A másik izgalmas hír, hogy a 74 éves Trump elnök és felesége is megfertőződött a koronavírussal. Reméljük enyhe lefolyású lesz a betegség, de az emberben óhatatlanul felmerül, hogy mi történik, ha tragédiával végződik a betegség. Ha választások előtt történik az esemény, akkor a jelölő pártok belső szabályzata szerint lép az elnökjelölt helyébe a megfelelő ember, aki a legtöbb esetben az alelnökjelölt. Ha a választások után, de még az elektorok szavazta (december 14.) előtt következik be haláleset, akkor a delegáló párt megint csak kicserélheti a jelöltet egy új emberre, de az elektorok a saját belátásuk szerint döntenek, hogy kire szavaznak. A bizonytalanság a december 14-i elektori szavazás és a január 6-i kongresszusi számlálás időpontja között van. Ha ekkor hal meg a győztes, akkor a kongresszus eldöntheti, hogy leszámolja az elektori szavazatokat és a halott győztesből megválasztott elnök lesz, akit így a megválasztott alelnök követ a székben, és őt nevezik ki január 20-án elnökké. Ha a kongresszus úgy dönt, hogy nem érvényesíti az elektorok szavazatait, akkor a felsőház dönt, hogy a három legjobb eredményt elért jelölt közül ki legyen az elnök. Ugyan a betegség tipikusan 1-2 hetes lefolyású szokott lenni, de előfordulhat, hogy elhúzódik, s ezzel a választásokat is befolyásolhatja. Így nem meglepő, hogy a hírre a megnövekvő bizonytalanság miatt jelentősebb esést produkáltak a tőzsdék.


A DAX és a BUX is csökkenéssel kezdte a kereskedést, ami kitarthat a mai napon.

Trump is elkapta a vírust

A technológiai szektor vezetésével emelkedtek tegnap a tengerentúli részvényindexek. A Nasdaq 1,4%-kal, az S&P500 0,5%-kal, a Dow 0,1%-kal került feljebb.


Donald Trump és Melania Trump is elkapták a koronavírust, amit az elnök Twitter üzenetben tett közzé. A gyanú már azt követően felmerült, hogy Trump egyik közeli tanácsadója – akivel az elmúlt hetekben sokat utazott együtt az elnök – elkapta a vírust. A hírekre a határidős piacok 1-1,5% körüli eséssel reagáltak.


Megszavazták tegnap a demokraták a Képviselőházban az általuk kidolgozott 2.200 milliárd dolláros fiskális csomagot, amit a republikánusok továbbra sem támogattak. Ennek ellenére az egyeztetések tovább folynak a felek között egy olyan potenciális csomagról, amit mindkét fél támogatna.


55,4 pontra esett vissza az ISM feldolgozóipari indexe az USA-ban szeptemberben a várt 56,5 és a korábbi 56 ponttal szemben.


Év/év alapon 4,8%-kal nőttek az autóértékesítések az USA-ban szeptemberben, ami az első pozitív olvasat február óta.

Továbbra is alacsony a munkanélküliség Japánban

A Nikkei 225 index a tegnapi technikai szünet után 0,8%-os csökkenést mutat, a hongkongi és kínai tőzsdék nemzeti ünnep miatt jövő hét pénteking zárva tartanak.


Japánban az elemzői várakozásoknak megfelelően 3,0%-ra emelkedett a munkanélküliségi ráta, amire 2017 eleje óta nem volt példa. Az adat azonban a világ többi országához képest továbbra is rendkívül alacsonynak számít, főleg annak fényében, hogy a japán gazdaság relatíve lassan épül fel a koronavírus okozta recesszióból. Az alacsony munkanélküliségnek két fő oka van. Egyrészt Németországhoz hasonlóan Japánban is olyan intézkedéseket hozott a kormány, ami megakadályozta tömeges elbocsátásokat. A munkanélküliség azonban feltehetően ezen támogatások nélkül is relatíve alacsony maradt volna, csakúgy mint a korábbi válságok során. Sem a 80-as évek hitelbuborékját követően, sem pedig a 2008-as globális recesszió után nem emelkedett a munkanélküliség 5,5% fölé. Ez annak tudható be, hogy a japán vállalati szektor sokkal konzervatívabb költekezési irányelvet követ, mint nyugati versenytársaik. Amikor nagyon jól megy a gazdaság, akkor jelentős készpénz állományt halmoznak fel, amiből aztán válság idején finanszírozzák a munkahelyek megtartását.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Tovább veszi az OTP-t a Sertorius

A Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap újabb 28,702 darab OTP részvényt vett szeptember 30-án 9.262 forintos átlagáron.

MOL saját részvény tranzakció

A MOL hivatalosan bejelentette, hogy 315.000 darab saját részvényt vásárolt 1.683,9 forintos átlagár mellett. A MOL direkt és indirekt módon 52.807.517 darab “A” sorozatú részvényt és 578 darab „C” sorozatú saját papírt birtokol.

650 millió euró értékben bocsátott ki kötvényt a MOL

A MOL bejelentette azt is, hogy 650 milliónyi eurókötvényt bocsátott ki. Az árazás 1,64% volt, a kötvény 7-éves és 1,5%-os kuponnal forog. Véleményünk: A tranzakciót korábban már bejelentette a MOL, és általános piaci célokat szolgál. Az 1,64%-os hozam megfelelő árazásnak tűnik nekünk.

A MOL szeptemberi marzsai egy fokkal javultak, de továbbra is alacsony szinten vannak

A MOL szeptemberben 1,1 dollár/hordó finomítói és 357 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. Ez egy kicsivel jobb, mint augusztusi 0,9 dollár/hordó finomítói és 337 euró/hordó petrolkémai marzs, de alatta marad a második negyedév 2,7 dollár/hordó finomítói és 431 euró/tonna petrolkémiai marzsának. Véleményünk: A cég továbbra is gyenge iparági környezetben tevékenykedik, a szeptember alig lett jobb a gyenge augusztusnál. A hír kedvezőtlen a MOL számára.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben