Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fiskális élénkítés és adóbefizetés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 28.   10:02

Erste kommentár Továbbra is van esély a megállapodásra a pártok között a fiskális élénkítésről még a választások előtt. Így nyilatkoztak a republikánus és a demokrata vezetők is....

Erste kommentár

Továbbra is van esély a megállapodásra a pártok között a fiskális élénkítésről még a választások előtt. Így nyilatkoztak a republikánus és a demokrata vezetők is. Utóbbiak pedig már a múlt hét vége óta dolgoznak a korábbi tervek módosításán. Ennek örültek és örülnek a befektetők, ami emelkedést hozott pénteken az amerikai piacokon, és a jó hangulat ma is kitart, sőt átterjedt az ázsiai és az európai piacokra is.


Mindeközben a New York Times megszerezte Trump és cégeinek adóbevallását, amiből az derült ki, hogy voltak olyan évek, amikor külföldön jóval több adót fizetett, mint az Egyesült Államokban. 15 évből 10-ben egyáltalán nem fizetett adót az USA-ban, és volt két olyan év is, amikor csak 750 dollárt. Sőt van egy 72 millió dolláros adó visszaigénylési ügye is, a veszteségek miatt. 2017-ben az USA-ban 750 dollár adót fizetett, míg Panamában 15.598, Indiában 145.400, a Fülöp-szigeteken pedig 156.824 dollárt. Trump szerint ez egy totális hamisítvány, míg az ügyvédje teljesen pontatlan hírnek nevezte. Közben a New York Times azt hangsúlyozza, hogy törvényes úton szerezte a dokumentumokat, és hogy további részleteket is nyilvánosságra fog hozni. Mindenesetre az elnökválasztás hajrájában ezek a hírek igencsak kedvezőtlenek Trump számára, és fokozhatják Biden előnyét, aki mint tudjuk emelni akar a társasági adókon, ami viszont nem kedvező a piacok számára. Ennek ellenére ezzel most kevésbé törődnek a befektetők.


A DAX és a BUX is a pozitív tartományban kezdte ma reggel a kereskedést, amit a napon belüli dinamikus indikátorok is támogatnak és pozitív zárást sugallanak a mai napra.

Még van remény a stimulusra

Felpattanással zárták a múlt hetet a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 1,3%-kal, az S&P500 1,6%-kal, a Nasdaq 2,3%-kal került feljebb.


A demokraták képviselőházi vezetője, Nancy Pelosi szerint továbbra is van esély arra, hogy megegyezzenek a republikánusokkal egy újabb fiskális stimulusról. Pelosi szerint pártja hamarosan előáll az újabb javaslattal, aminek 2.400 milliárd dollár lehet a keretösszege, részükről ez fogja a tárgyalások alapját képezni.


Úgy tűnik a hajrájába ért az elnökválasztások előtti lejárató kampány azzal, hogy Donald Trump adóügyeiről szellőztetett meg részleteket a New York Times. A lap szerint az utóbbi 15 évből 10-ben egyeltalán nem fizetett jövedelemadót Trump, míg 2016-ban és 2017-ben is csak 750-750 dollárt. Trump ezt tagadta, cégbirodalmának ügyvédje pontatlannak nevezte a számokat.


Egy vasárnapi bírósági döntés alapján továbbra sem tilos a TikTok alkalmazás letöltése az USA-ban, ami most lépett volna életbe.

A pénzügyi stabilitás szempontjából az egyik legfontosabb kínai társaság került problémás helyzetbe

A pénteki erős amerikai rally-nak köszönhetően ma pozitív teljesítménnyel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 index 1,0%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot, a CSI 300 index pedig 0,4%-ot emelkedik a nap végéhez közeledve.


A világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjéről, a China Evergrande Group-ról olyan hírek kezdtek terjedni a múlt héten, hogy a társaság figyelmeztette a kínai pénzügyi hatóságokat, hogy likviditási problémák léphetnek fel nála, amik akár csődöt is okozhatnak. A hírek hallatán a társaság értékpapírjai jelentős esésnek indultak, a cég azonban péntek este kiadott egy tőzsdei közleményt, miszerint a pletykák alaptalanok, az Evergrande pénzügyi helyzete pedig stabil. Az társaság több mint 120 milliárd dollárnyi adóssággal rendelkezik, így a befektetői bizalom kulcsszerepet játszik az Evergrande túlélésében. Az adósság mellett a finanszírozás jelentős része vásárlói előlegekből származik, az ingatlanvásárlók pedig nem szívesen finanszíroznak egy olyan vállalatot, ami nem biztos, hogy meg tudja építeni a megígért projekteket.

Határidős piacok

A pozitív tartományban voltak ma reggel a főbb amerikai és európai határidős indexek is.

A MOL a részvénytőke 5%-áig vehet saját részvényeket

A MOL igazgatósága felhatalmazta a menedzsmentet, hogy az összes kibocsátott részvény 5%-ának erejéig (40.971.270 darab részvény) saját részvényeket vásárolhat a következő 12 hónapban a legutóbbi közgyűlés felhatalmazása alapján. Véleményünk: A MOL menedzsmentje a bizonytalan környezetben nem szeretne 2019 után készpénz osztalékot fizetni, mivel ez azonnali elkötelezettséget jelentene. Nekünk úgy tűnik, hogy a saját részvények vásárlásával (ami mintegy 63 milliárd forint kiadást jelentene a mostani részvényár mellett, ha a teljes 5%-ot megvásárolják) a cég gyakorlatig másféle módon fizet osztalékot. A 63 milliárd forint kifizetés mintegy 89 forintot jelent részvényenként. Ezzel a módszerrel a MOL a környezet függvényében finomhangolhatja a részvényesi jutatást. A hír kedvező a MOL részvények számára.

A Moody’s javította a kilátásokat

A Moody’s stabilról pozitívra változtatta a magyar adósbesoroláshoz tartozó kilátást. A hitelminősítő arra számít, hogy jövő évtől ismét csökkenő tendenciát mutat az államadósság.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben