Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem lépett az MNB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 23.   09:59

Erste kommentár A vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamaton az MNB. Szintén a vártnak megfelelően nagyot vágott viszont a GDP növekedési előrejelzésén, ami most már 5,1 és 6,8 százalék közötti...

Erste kommentár

A vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamaton az MNB. Szintén a vártnak megfelelően nagyot vágott viszont a GDP növekedési előrejelzésén, ami most már 5,1 és 6,8 százalék közötti visszaesést mutat erre az évre, hogy aztán a jövő évben 4,4-6,8 százalék közötti növekedés jöjjön. Az infláció emelkedését továbbra is átmenetinek tekinti, s az év hátralevő részében dezinflációs folyamatokat vár, de ha az inflációs kilátások tartós változást mutatnak és indokolt, akkor alkalmazni fogja a megfelelő eszközöket. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy a heti betéti tendereken az MNB alkalmanként határozza meg a fizetendő kamatot, ami lehetőséget ad a beavatkozásra. Most tipikusan alapkamatot, azaz 0,6 százalékot fizet, amit a kamatfolyosón belül 1,85 százalékig tud emelni anélkül, hogy az alapkamaton vagy a folyosó szélességén változtatna. A befektetők picit csalódtak amiatt, hogy nem volt erősebb üzenet.


Míg a döntés előtt a forint a régiós devizákkal együtt erősödött, addig a döntés után úgy gyengült, hogy a régiós devizák megtartották a korábban elért szinteket.


A mai napon is pozitív hangulatot láthatunk a nemzetközi piacokon a technológiai szektor gyengélkedése ellenére is, ami a Tesla nem túl sikeres „Battery Day”-e miatt van. Mindenesetre a technikai indikátorok alapján mind a DAX, mind a BUX indexnek emelkednie kellene a mai napon.

Az online értékesítések repítették a Nike-t

Az online értékesítések repítették a Nike-t


Emelkedéssel fejezték be a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedést. A Nasdaq 1,7%-kal, az S&P500 1,1%-kal, a Dow 0,5%-kal került feljebb.


Komoly pozitív meglepetést okozott a Nike most zárult gazdasági első negyedévében. Az árbevétel 10,6 milliárd dollár lett a várt 9,1 milliárd dollárral szemben, ami így nagyjából stagnálást jelentett év/év alapon a pandémia által erősen sújtott környezetben. Az egy részvényre jutó tisztított profit 0,95 dollár lett, ami több mint duplája a 0,46 dolláros konszenzusnak. A vártnál jobb számok az online bevételek 82%-os év/év alapú növekedésének voltak köszönhetők, amik kompenzálták az üzletek gyengébb teljesítményét. Az észak-amerikai árbevétel 2%-kal esett a negyedévben, míg a kínai piac már 6%-kal növekedett. A kedvező hírekre 13%-kal emelkedett piaczárás után az árfolyam.


7%-kal estek tegnap piaczárás után a Tesla részvényei, miután az előzetes nagy várakozásokhoz képest csalódást okozott a „Battery Day”. Musk nagy bejelentése az volt, hogy a cég 3 éven belül szeretne egy 25 ezer dolláros modellel kijönni. Ehhez az akkumulátor cellák költségét a mostani szintről egy olyan technológia segítségével feleznék le, ami az akkumulátort a kocsi integrált részévé teszi, és nem csak egy különálló energiaforrásként kezeli.


Új, szigorúbb kritériumokat jelenthet be hamarosan az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet a koronavírus elleni potenciális vakcinák vészhelyzeti engedélyeztetése kapcsán az USA-ban. Ezzel szeretné a felügyelet a lakosság bizalmát növelni a vakcinák felé, ami az utóbbi hónapokban inkább visszaesést mutatott. Valószínűleg a választások előtt még nem lesz elérhető vakcina a piacon az USA-ban.


Úgy tűnik idén a választások előtt már nem lesz részleges kormányzati leállás az USA-ban, miután december 11-ig megegyeztek a kormányzat finanszírozásáról a felek. A képviselőház után a Szenátusnak még jóvá kell hagynia a javaslatot.

Érkeznek a szeptemberi előzetes PMI indexek

A Hang Seng és a CSI 300 indexek enyhe, 0,2%-os emelkedést mutatnak a mai nap. A Nikkei 225 index 0,3%-ot csökken, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a japán tőzsde az elmúlt két napban zárva volt.


A ma reggel publikált japán feldolgozóipari PMI index 47,3-re emelkedett az augusztusi 47,2-es szintről. Az emelkedés elenyésző, és továbbra is csökkenő teljesítményre utal. A szolgáltatóipari index 45,0-ról 45,6-ra emelkedett, ami szintén meglehetősen gyenge teljesítmény. A legfontosabb mutató, az új megrendelések komponense mindkét iparág tekintetében emelkedett, azonban továbbra is csökkenést mutat.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott ma reggel az amerikai és európai határidős piacokon, egyedül a Nasdaq volt mínuszban.

Új vezető a T-Systemsnél

Kaszás Zoltán távozását követően november 2-től Gonda Gábor tölti be a T-Systems vezérigazgatói tisztségét.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben