Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az MNB nagy napja

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 22.   09:50

Erste kommentár Mindig izgalommal várjuk az MNB kamatdöntő ülését, de a mai nap még izgalmasabb lehet, mint máskor. Azon túlmenően, hogy a piac nagyon kíváncsi az jegybank új GDP növekedési és...

Erste kommentár

Mindig izgalommal várjuk az MNB kamatdöntő ülését, de a mai nap még izgalmasabb lehet, mint máskor. Azon túlmenően, hogy a piac nagyon kíváncsi az jegybank új GDP növekedési és inflációs előrejelzésére, arra is nagyon kíváncsi, hogy hoz-e újabb forint likviditást szűkítő intézkedéseket. Ez utóbbi lépés stabilizálhatná a forintot. Az elmúlt napokban különben nem a forint volt a leggyengébb láncszem, hanem a korábban mindig oly erős korona. Ugyanis a cseh fizetőeszköz az, ami most a régiós devizák gyengülését vezeti. Ez pedig azt sugallja, hogy a jelenlegi gyengülési hullám elsősorban a járványügyi helyezettel van kapcsolatban. Ugyanis a cseheknél olyan nagymértékű a romlás, hogy az egészségügyi miniszter le is mondott.


A piacok esésével kapcsolatban azt fontos megjegyezni, hogy a kémiai reakcióban a tegnap szélesebb körű nyilvánosságot kapott korábbi pénzmosási ügyek igazándiból és leginkább csak katalizátorként szerepeltek a képletben. Ugyan a piacok magasan értékeltek pl. a jövő évi P/E alapú értékeléssel véve, de az is igaz, hogy az alacsony hozamkörnyezet felértékeli a részvényeket. Így az akár 25 százalékkal magasabb értékeltség még akár normális is lehetne, ha az eredményvárakozásokban nem történt volna változás. A technikai kép meg egy kis bizonytalanságot hozott. Nem volt egy rendes egészséges erős letörés, mert a nap végén visszahúzták az amerikai piacokat. Pedig a két „zászló” formációval lefelé pont a 200 napos mozgóátlagra érkezhetne az index (3.100 pont). Így itt is nagyon kíváncsiak vagyunk a folytatásra.


A reggeli órákban a DAX kismértékben emelkedik, míg a BUX stagnál, elsősorban az OTP további gyengélkedése miatt, amit indokolatlannak tartunk.

Musk hűtötte a várakozásokat a Battery Day előtt

A technológiai szektornak sikerült ledolgoznia a tegnapi kezdeti esés nagy részét, amivel a Nasdaq 0,1%-os mínuszban zárt. Az S&P500 1,2%-kal, a Dow 1,8%-kal esett, ami jórészt a bankok komolyabb esésének volt betudható.


Ma tartja éves közgyűlését a Tesla, de a „Battery Day”-re keresztelt eseményre is ma kerül sor, magyar idő szerint este 22:30-as kezdettel. A Tesla már régóta titkolózik, hogy pontosan mit is fog bemutatni ezen az eseményen. Ezzel kapcsolatban leginkább nagyobb hatótávolságú akkumulátorról, repülő autókról és egy olcsóbb Tesla modellről cikkeztek. Musk tegnapi tweetjéből úgy tűnik, hogy az első téma lesz az est középpontjában, és az is csak a Semi-t, a Cybertruck-ot és a Roadster-t fogja érinteni. Ráadásul a ma bemutatásra kerülő technológiák sorozatgyártása csupán 2022-ben kezdődhet a Tesla vezér szerint. A felfokozott várakozásokhoz képest ezek az információk sokaknak csalódást okozhattak, így a hírekre piaczárás után 6%-kal esett tegnap az árfolyam.


Ismét aggályok merültek fel az Oracle-TikTok partnerséggel kapcsolatban. Trump tegnap egy interjúban arról beszélt, hogy még mindig meggondolhatja magát, míg egy, a kínai államhoz közel álló lap cikke szerint Kína ilyen formában nem fog rábólintani az egyezségre.


Már tegnap napvilágot látott Jerome Powell mai képviselőházi meghallgatására előre megírt beszéde. Powell szerint sok makrogazdasági indikátor érdemi javulást mutatott az utóbbi időben, de a munkanélküliség és a gazdasági aktivitás ezzel együtt is jóval elmarad a koronavírus előtti szintektől. Az amerikai gazdaság előtt álló út így továbbra is nagyon bizonytalan a jegybankelnök szerint. Powell emellett a fiskális és monetáris stimulus további szükségességét is kiemelte.


A Microsoft 7,5 milliárd dollárért felvásárolja a ZeniMax Media nevű vállalatot, ami többek között a számítógépes játékfejlesztő Bethesda Softworks tulajdonosa. Olyan játékok kapcsolódnak a Bethesda nevéhez, mint például a Doom, a Fallout vagy a The Elder Scrolls.


Az ügyhöz közel álló források szerint máris megvan Donald Trump favoritja az elmúlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére az Amerikai Szövetségi Legfelsőbb bíróságban. Ahogyan az várható volt, a korábbi liberális ikont egy konzervatívabb taggal váltaná fel. Ez a választások előtt komoly vitát szítana a demokratákkal, akik szerint az lenne fair, ha az új tag jelölésével Trump megvárná az elnökválasztást.

Kína akár már idén nyilvánosságra hozhatja feketelistáját

Tovább folytatódik az ereszkedés Ázsiában. A Hang Seng index 0,6%-ot, a CSI 300 Index pedig 0,2%-ot csökken a kereskedés végéhez közeledve. Japánban ma nemzeti ünnep miatt zárva van a tőzsde, a kereskedés holnap fog újra elindulni.


2019 májusában jelentette be Kína, hogy amerikai mintára létre fog hozni egy feketelistát, aminek célja bizonyos külföldi vállalatok működésének korlátozása az országon belül. Az ötlet az után született meg, amikor a Trump-adminisztráció megkezdte a Huawei elleni szigorító kampányát. A kínai vezetőség jelenleg erősen megosztott, vannak akik már most publikálnák a listát, mások azonban megvárnák az amerikai elnökválasztás kimenetelét.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben