Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hosszabbodik a moratórium

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 21.   10:29

Erste kommentár Szombaton döntött az operatív törzs, és hosszabbítást javasol a kormánynak. Maga az elképzelés, hogy csak a bajba jutottak esetében alkalmazzák, nyitott fülekre talált, ami jó. Ugyanakkor...

Erste kommentár

Szombaton döntött az operatív törzs, és hosszabbítást javasol a kormánynak. Maga az elképzelés, hogy csak a bajba jutottak esetében alkalmazzák, nyitott fülekre talált, ami jó. Ugyanakkor az, hogy hitelfelmondási moratóriumot is bevezetnének mellé, az morális kérdéseket vet fel, ha az mindenkire vonatkozni fog. Mindenesetre ésszerű lepésnek tűnik az, hogy a nehéz helyzetbe került adósoknak adjunk lehetőséget a rendszeres törlesztés helyreállítására valamilyen módon. Pl. a gazdaság várt magához térésének köszönhetően a vállalkozások árbevétele helyreáll, vagy az, aki elvesztette a munkáját, sikeresen elhelyezkedik ezen idő alatt. Mivel azt gondoljuk, hogy a várható eredményhatás az OTP esetében nagy valószínűséggel a 12 milliárd forintot sem fogja elérni, ezért a nagy reggeli öntés indokoltalan. Igaz, az EKB várható további mennyiségi lazítása alacsony hozamkörnyezetet sugall, amire amúgy öntik a bankszektort az EU-ban, de nem annyira, mint az OTP-t. Vagyis túlzó a reggeli árfolyamzuhanás.


Mindeközben egymás után jelennek meg a különböző tanulmányok a vírussal kapcsolatban. A múlt hét vége felé két érdekes tanulmány jelet meg. Ugyan egyik sem hordoz talán olyan hatalmas újdonságot, de azért jó tudni, hogy a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel terjed, mint az influenza. Ugyanakkor ma már tudjuk, hogy abszolút nem influenzáról van szó, hiszen nem csak légzőszervi megbetegedésről van szó. Ráadásul a nagyobb cseppek az elsődlegesen felelősek a betegség átviteléért. Az pedig azt jelenti, hogy a szigorú maszk használatnak kellene segítenie abban, hogy a terjedési, azaz az R faktor tovább csökkenjen 1 felé. Sajnos itthonról rossz hírünk van. Míg korábban már 1,5 alá csökkent az R érték, addig a múlt hét végén újra emelkedésnek indult és 1,65 környékére emelkedett. Remélhetőleg a mától érvényes új intézkedések segítenek a terjedési ráta jelentősebb csökkentésében.


Egy másik tanulmány pedig azt mulatta ki, hogy a betegség 2-3 nappal a megjelenés előtt és után fertőz erőteljesen, de annak ellenére, hogy bizonyos esetekben akár három hétig, vagy még tovább is tarthat a gyógyulás, a fertőzőképesség a betegség megjelenését követő hetedik napon már nagyon kicsire csökken.


A folyó fizetési mérlegünk a kutyáké lett a második negyedévben. Jelentős deficit halmozódott fel, ami nem segíti a forintot magára találni az amúgy is negatív hangulatban. Ugyanakkor az MNB holnap kamatdöntő ülést tart. Ugyan nem számítunk kamatemelésre, de az MNB eszköztárában vannak olyan lehetőségek, amelyek segítségével kiszívhatja a fölös forint likviditást a piacról, s ezzel stabilizálhatja a forint árfolyamát.


Jelentős eséssel kezdték a napot az európai piacok, amelyben a bankszektor EKB-indukált mélyrepülése is szerepet játszik. Valószínűleg ez a jelentős csökkenés a nap végéig meg is marad. A rövid (napon belüli) technikai indikátorok sajnos szintén nem festenek túl pozitív képet a piacokról.

Trump részéről maradhat a TikTok az USA-ban

Korrekcióval zárták az előző hetet a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq és az S&P500 1,1%-kal, a Dow 0,9%-kal esett pénteken.


Donald Trump engedélyezte, hogy az Oracle és a Walmart kisebbségi részesedésével tovább működjön a TikTok az USA-ban, de ezt az amerikai Kereskedelmi Hivatalnak és a kínai kormánynak is jóvá kell még hagynia. A hírek szerint az Oracle-nek 12,5%-os, a Walmart-nak 7,5%-os részesedése lenne az újonnan létrejövő TikTok Globalban. Az Oracle ellenőrizné azt, hogy az amerikaiak adatai biztonságban vannak-e, ugyanis a TikTok alkalmazása az Oracle új felhőalapú platformjáról működne. Az új cég 12 hónapon belül tőzsdére menne, amit még megelőzne egy nagyobb finanszírozási kör. Az Oracle-nek az üzlet főként arra lenne jó, hogy népszerűsítse felhőalapú szolgáltatásait, míg a Walmart a cég kereskedelmi partnere szeretne lenni. A TikTok Global székhelye Texasban lenne, 25 ezer új munkahelyet hozhatna létre. A ByteDance valahol 60 milliárd dollár körüli árazást tart reálisnak a cég számára.


Egy kaliforniai bírósági ítélet szerint Donald Trump nem tilthatta meg elnöki rendeletével a hétvégétől a WeChat alkalmazás letöltését. Az alkalmazás az egyetlen kommunikációs csatornája nagyon sok, az USA-ban élő kínainak más kínaiakkal, ezzel szólásszabadságot sértene a tilalom. A WeChat mellett ez egyébként a TikTok-ra is vonatkozna, de abban az esetben egy hét haladékot egyébként is adott az USA a hétvégén.


A héten keddtől csütörtökig minden nap meghallgatják Jerome Powell-t az amerikai törvényhozás különféle bizottságai a koronavírusra adott amerikai monetáris és fiskális stimulussal kapcsolatban.


Pénteken 87 évesen elhunyt az amerikai legfelsőbb bíróság legidősebb tagja, Ruth Bader Ginsburg. Utódlása fontos kérdés lehet az amerikai törvényhozásban.

Nem lazít tovább a PBOC

Gyenge kereskedéssel indul a hét Ázsiában. A Hang Seng és CSI 300 indexek 1,6 és 0,9%-os csökkenést mutatnak a nap végéhez közeledve. Japánban ma és holnap nemzeti ünnep miatt zárva van a részvénytőzsde.


2019-ben a PBOC megreformálta monetáris eszköztárát és bevezetett egy új benchmark kamatrátát, az úgynevezett „Loan Prime Rate” vagy LPR benchmarkot. Az LPR a LIBOR-hoz hasonlóan egy átlagérték, azonban nem a bankközi kamatok átlaga, hanem a bankok legjobb ügyfeleinek felszámolt kamatok átlaga. Ezt a rátát veszik alapul a bankok a lakossági és vállalati hitelek meghatározásánál. A koronavírus következtében a PBOC megnövelte a bankközi likviditást, aminek következtében az LPR 30 bázisponttal csökkent, a kamatszint azonban április óta változatlan. Ez is azt mutatja, hogy Kína sokkal szigorúbb monetáris politikát folytat, mint a nyugati gazdaságok.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben