Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Moratórium és decemberi csúcs

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 18.   10:15

Erste kommentár Két érdekes és diszkusszióra okot adó hír látott napvilágot a közelmúltban. Az egyik szerint a járvány csúcsa december-januárban lehet. Ez azt jelentené, hogy a csúcs...

Erste kommentár

Két érdekes és diszkusszióra okot adó hír látott napvilágot a közelmúltban. Az egyik szerint a járvány csúcsa december-januárban lehet. Ez azt jelentené, hogy a csúcs mostantól számítva a 12. és 16. hét között következne be. Ha a jelenlegi 1,5-ös terjedési faktorral (R faktor) számolunk, akkor az új megbetegedések száma a jelenleginek 100-500 szorosára is növekedhetne. Ugyanakkor a korábban bevezetett intézkedések már drasztikusan csökkentették a betegség terjedését (a korábbi 3 környéki értékről mostanra lefeleződött) és újabb szigorítások léptek életbe a közelmúltban illetve ma is. Így a terjedési faktor remélhetőleg tovább csökkenhet és megközelítheti az 1-et az elkövetkező hetekben, ami azt jelentené, hogy nem kell 4-5 ezer új megbetegedéssel számolnunk naponta. Ehhez ugyanakkor fegyelemre és a szabályok betartására van szükség. Valószínűsíthető persze az, hogy az új megbetegedések száma még jelentősen emelkedhet. Ez összhangban van azzal, amit a miniszterelnök is mond. Apropó! Orbán Viktor ma reggel azt mondta, hogy a gazdasági operatív törzs holnap dönt a hitelmoratórium meghosszabbításáról. Ezzel kapcsolatban olyan híreket lehet hallani, hogy a féléves meghosszabbítás a bajba került adósok számára állna fenn, és a rendelkezésre álló fél év arra szolgálna, hogy megoldás szülessen a hitel további törlesztésére. Ez ésszerű megoldásnak tűnik, de a valós lépéseket várhatóan a hétvége folyamán tudjuk meg.


Még valami! A mai napon számos index átsúlyozására kerül sor. Az FTSE, a BUX, a BUMIX, a CETOP és a CECE indexek kerülnek átsúlyozásra. Az új súlyok hétfőtől lesznek érvényben, így a mai napi záróban igazítják az alapkezelők a portfóliójukat az új súlyokhoz. Ezért a zárásban nagy valószínűséggel kiemelkedő forgalmat láthatunk majd az egész régióban, és így itthon is. Sőt a román piac most kerül át a frontier kategóriából a feltörekvő piaci kategóriába az FTSE-nél, ami jelentős változás, de a súlya pici, 0,04 százalék lesz a feltörekvő piaci indexben. (A csehek 0,12, míg a magyarok 0,24 százalékos súllyal rendelkeznek az indexben.) A reggeli órákban oldalazó mozgást látunk mind a DAX, mind a BUX indexben, ugyanakkor technikailag a DAX indexben jöhetne egy kis emelkedés.

Egyre reálisabb hogy a TikTok az USA-ban marad

Csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 1,3%-kal, az S&P500 0,8%-kal, a Dow 0,5%-kal esett.


Az ügyhöz közel álló források szerint a ByteDance beleegyezett abba, hogy TikTok Global néven egy új entitást jegyezzen be az USA-ban a következő egy évben, ami a TikTok nemzetközi piacait foglalja magában. Ebben lennének az Oracle és más amerikai vállalatok kisebbségi tulajdonosok. A vállalat élére egy független, csak amerikai állampolgárokból álló igazgatótanácsot választanának meg, ahol a tagokat az USA-nak is jóvá kéne hagynia. Ezzel az USA biztosítaná azt, hogy ne kerülhessenek amerikaiak adatai illetéktelen kezekbe. Vagyis az amerikai állam részéről is egyre közelebb kerül az ügylet elfogadása, míg a ByteDance egyre bizakodóbb azzal kapcsolatban, hogy Kína is áldását adja.


Az ügyhöz közel álló források szerint a Fed azt mérlegeli, hogy meghosszabbítsa a bankokra kiszabott osztalék és részvényvisszavásárlási korlátozásokat a harmadik negyedéven túlmenően is. Ezek kevésbé voltak szigorúak, mint az EU-ban, ugyanis osztalékot továbbra is fizethettek a bankok, csak ennek mértékét nem emelhették. A részvényvisszavásárlásokról azonban le kellett mondani. A döntés a következő két hétben születhet meg, annak függvényében, hogy mit mutat majd a jegybank friss stressztesztje.


Adatkezeléssel kapcsolatos információkat kért be az USA több olyan számítógépes játékfejlesztőtől, amelyek részben vagy egészben kínai tulajdonban vannak. Ezek Például a Riot Games vagy az Epic Games, amelyek nemzetközileg is nagysikerű játékokkal rendelkeznek.

Ismét defláció fenyegeti a japán gazdaságot

Enyhe emelkedéssel zárják a hetet az ázsiai tőzsdék. A kereskedés végéhez közeledve a Nikkei 225 index 0,1%-os, a Hang Seng 0,5%-os, a CSI 300 index pedig 1,6%-os emelkedést mutat.


Az augusztusi inflációs adatok megfeleltek ugyan a várakozásoknak, de extrém gyengeségről tettek tanúbizonyságot. A japán CPI 0,2%-kal emelkedett év per év alapon, a maginfláció azonban 2017 eleje óta először ismét deflációba fordult, 0,1%-ot csökkent az előző évhez képest. A BoJ nem aggódik túlságosan, a csökkenés ugyanis döntő többségében a fiskális lazításnak tudható be. A turizmus támogatására az állam utazási diszkontokat vezetett be, aminek hatására erősen csökkentek a szállásköltségek. Japán új miniszterelnöke többször hangoztatta, hogy csökkenteni tervezi a telekommunikációs díjakat, ami további nyomást helyezne a maginflációra.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, a DAX és a FTSE mínuszban, a Nasdaq, az S&P és a CAC pluszban volt.

Nem pályázhat a Digi

A NMHH által közzétett dokumentumból kiderül, hogy a 900 és 1800 MHz frekvenciákra csak olyan szolgáltató pályázhat, amely ellen az elmúlt két évben nem folyt szabályozói vizsgálat, és amelynek 2019 év végén 200 ezernél több aktív felhasználója volt. A frekvenciákra november 10-ig lehet pályázni, és azokat még idén kiosztják. A pályázati kiírás lényegében kizárja a Digi-t, amely így nem fog tudni mobil lefedettséget kiépíteni. Így viszont, hogy csak három szereplő indul a frekvenciákért, a Magyar Telekomra vonatkozó 67 milliárd forintos CAPEX becslésünk túlzó lehet. A hír kedvező a Magyar Telekomra nézve.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A Mol a vesztese, a Magyar Telekom a nyertese lehet a gyorsjelentési szezonnak

Az előttünk álló napokban teszik közzé gyorsjelentéseiket a legnagyobb hazai cégek, amelyek összességében a tavalyi első negyedévvel megegyező...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben