Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyes érzések

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 16.   10:09

Erste kommentár Miközben a beszerzési menedzser indexek vagy éppen a Zew index komoly javulást mutat és a „V” alakú recesszióból való kilábalást sugallja, addig a romló járványügyi helyzet...

Erste kommentár

Miközben a beszerzési menedzser indexek vagy éppen a Zew index komoly javulást mutat és a „V” alakú recesszióból való kilábalást sugallja, addig a romló járványügyi helyzet óvatosságra késztet bennünket. Mindeközben a BofA szeptemberi felmérése, ami épp a nagyobb esések közepette született, inkább vételi kedvet mutat, ráadásul jelentős technológiai fókusszal, miközben az alapkezelőknél a készpénzállomány tovább növekedett 4,6-ról 4,8 százalékra. Azaz rendelkezésre áll a pénz is a háborúhoz. Mindeközben, ha a jövő évi eredményekkel számított P/E rátákat nézzük, akkor a DAX és az S&P500 mintegy 40 százalékkel van a sokéves átlagos értékeltség fölött, míg a Nasdaq inkább 50 százalékkal van fölötte. A magyar piac pedig alatta van, s még ehhez sikerül néha jó nagyokat is esnie (lásd tegnap). Persze ha az amerikai 10 éves hozamra nézünk, akkor az a 3 százalék környéki „szokásos” érték helyett inkább 1 százalék alatt tartózkodik. Ez azt sugallja, hogy a tőkeköltség inkább 5 százalék körül van most, mint a szokásosnak mondható 7,5 százalék környékén. Ez pedig „ceteris paribus” 50 százalékkal magasabb P/E értékeltséget is jelent. Persze ez akkor igaz, ha (i) az alacsony hosszú hozam sokáig így marad, és (ii) a növekedési kilátások nem változtak számottevően. Szerintünk egyik sem igaz, hiszen jövőre, mikor megindul a növekedés (ami be van árazva) valószínűleg a hozamok is emelkedni fognak. Mindenesetre a mai Fed ülés után többet tudhatunk majd erről is.


A mai napon oldalazással, kis emelkedéssel kezdtek az európai piacok, így a DAX és a BUX is. Ugyan a BUX szerintünk méltánytalanul esett nagyot, de ettől függetlenül nem tud magára találni. A DAX pedig akár még tovább is emelkedhetne a technikai kép alapján.

Nem győz kiszállítani a FedEx

Vegyesen zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 1,2%-kal, az S&P500 0,5%-kal emelkedett, a Dow stagnált.


Továbbra is profitál a koronavírus miatt megnövekedett online rendelésekből a FedEx. A gazdasági első negyedévben 19,3 milliárd dolláros árbevételt ért el a cég a várt 17,6 milliárd dollárral szemben, ami 13%-os növekedés volt év/év alapon. Ezen 4,87 dolláros tisztított EPS-t értek el a várt 2,69 dollárral szemben. Ez a magasabb árbevétel mellett a magasabb marzsoknak is köszönhető volt, amit a megnövekedett kereslet miatti magasabb árakkal tudott realizálni a cég. A kedvező hírekre 8%-kal emelkedett piaczárás után az árfolyam.


Az Apple lerántotta a leplet az új Apple Watch-ról és a pár módosításon átesett iPad Air-ről, ami mellett az új szolgáltatáscsomagjairól is részleteket közölt. Az új Apple Watch erősebb processzorral rendelkezik, ami mellett véroxigénszintet is tud mérni. Emellett egy olcsóbb, Apple Watch SE-re keresztelt okosórát is bemutatott a cég. A szolgáltatáscsomagokat illetően már korábban lehetett tudni, hogy mire készül a cég, most megtudhattuk a konkrétumokat, hogy milyen előfizetéseket raknak egy csomagba, amik ezáltal összességében olcsóbbak lesznek.


Az ügyhöz közel álló források szerint az Oracle kisebbségi tulajdonos lesz majd a ByteDance által létrehozni tervezett TikTok Global-ban, hasonlóan egy-két másik nagyobb amerikai befektetőhöz. Kína a források szerint támogatná ezt a verziót.


A korábban vártnál gyengébb nettó kamatbevételre számít a J.P. Morgan és a Bank of America a harmadik negyedévben, miután a továbbra is alacsony kamatkörnyezethez relatíve visszafogott hitelfelvételi kedv is párosul. Ezt kompenzálhatja a kereskedési bevételek relatíve jó teljesítménye.


Pozitív hírek érkeztek a Pfizer és BioNTech által fejlesztett vakcináról. Azt követően, hogy a harmadik fázisú kísérlet keretében már 12 ezren megkapták a vakcinából a második dózist is, eddig semmilyen komolyabb egészségügyi mellékhatáról nem számoltak be a kísérlet vezetői. A kísérletbe összesen 44 ezer embert szeretnének bevonni, ebből eddig 30 ezret sikerült.


Az ügyhöz közel álló források szerint versenyellenes vizsgálatot tervez indítani a Facebook-kal szemben az Amerikai Kereskedelmi Bizottság a közösségi médiaalkalmazás domináns piaci pozíciójával való visszaélés miatt. A források szerint a vizsgálat 2020 végén indulna hivatalosan. A hírre a Facebook árfolyama 1,6%-ot esett piaczárás után.

Megválasztották Japán új miniszterelnökét

Gyenge teljesítményt mutatnak az ázsiai piacok. A Nikkei 225 index gyakorlatilag változatlan, a Hang Seng index 0,2%-ot csökken, a CSI 300 index pedig 0,7%-os esést mutat a nap végéhez közeledve.


Ahogy várható volt, a japán parlament Yoshihide Suga-t választotta az ország új miniszterelnökének. Suga Shinzo Abe korábbi jobbkezeként folytatni tervezi elődje gazdasági és külpolitikáját.


Továbbra is gyenge a japán külkereskedelem. Az export augusztusban év per év alapon 14,8%-kal csökkent, ami javulás a júliusi 19%-os csökkenéshez képest és meghaladta az elemzői várakozásokat. Az import 20,8%-ot esett 2019 augusztusához viszonyítva és alulmúlta az elemzők által várt 17,8%-ot. Az előző hónapban 22,3%-kal csökkent a japán import.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben