Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Első körben átment a Brexitet sértő brit javaslat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. szeptember 15.   10:17

Meghosszabbítanák a résidő szabály felfüggesztését Oldalazó mozgásokat hozott a tegnapi nap az európai kereskedésben. A FTSE100 és a DAX is 0,1%-ot csökkent, míg a CAC40 0,4%-ot emelkedett. A brit parlament alsóháza tegnap...

Meghosszabbítanák a résidő szabály felfüggesztését

Oldalazó mozgásokat hozott a tegnapi nap az európai kereskedésben. A FTSE100 és a DAX is 0,1%-ot csökkent, míg a CAC40 0,4%-ot emelkedett.


A brit parlament alsóháza tegnap kényelmes többséggel, 340:263 arányban fogadta el az EU-val kötött Brexit megállapodást sértő új belkereskedelemi törvényt, pedig a Konzervatív Párton belül is egyre többen szólalnak fel a törvénytervezet ellen. A törvénytervezet most a Lordok háza elé kerül, ahol szintén szavaznak róla annak érdekében, hogy a javaslat törvényerőre emelkedhessen.


A német gazdasági minisztérium havi jelentése szerint a gazdaság talpra állása tovább folytatódott, de csak lassuló ütemben, főleg a gépkocsik iránt kereslet lassulása miatt.


A várakozásoknak megfelelően 4,1%-ra emelkedett a brit munkanélküliségi ráta júliusban a korábbi 3,9%-hoz képest. Nagy-Britanniában várhatóan a munkaerő megtartását célzó programok őszi kifutását követően fog majd megugrani a munkanélküliségi ráta.


Ahogy várható volt, Xi Jinping kínai elnök Kína belügyének nevezte a hongkongi és ujgur helyzet kezelését is, ezzel kapcsolatban nem enged beleszólást az EU-nak sem.


A Reuters értesülései szerint Nagy-Britanniában ugyan folytatódtak az AstraZeneca koronavírus vakcina tesztjei, de Amerikában továbbra is felfüggesztették a teszteket.


Az Európai Unió október helyett egészen jövő márciusig meghosszabbítaná a légitársaságok résidő kihasználására vonatkozó szabály felfüggesztését. Normál körülmények között a légitársaságoknak az úgynevezett résidők (lényegében reptér használati jogok) 80%-ával élniük kell az adott évben, különben a következő évre elvesztik ezeket a jogokat. A szabály alkalmazását ugyanakkor a járvány miatt felfüggesztették, így a légitársaságoknak nem kell üres repülőket közlekedtetni a gyenge kereslet mellett csak azért, hogy ezeket a jogokat megtarthassák. A légitársaságok többsége számára kedvező a hosszabbítás, viszont azoknak, amelyek a mostani környezetet kihasználva terjeszkedni szerettek volna (például a WizzAir) rosszul jön, hiszen a terjeszkedést nehezíti, hogy nem fognak tömegesen felszabadulni résidők, így nehezebb új járatokat indítani.

Újabb több ezer esetet zárt le a Bayer

A Bayer további több ezer esetet zárt le peren kívüli megállapodással a Roundup növényvédő szerekhez kapcsolódóan. A lépés azért fontos, mert a bíróság augusztus végén fejezte ki elégedetlenségét amiatt, hogy valójában milyen kevés esetben sikerült ténylegesen is lezárni a megállapodásokat. A bíróság egy hónapot adott a vállalatnak, hogy bizonyítsa képes peren kívül is lezárni a jogi ügyeket.

2,2 milliárd dollárba került a Daimler dízelcsalása

A Daimler megegyezett az amerikai hatóságokkal azok után, hogy az autógyártó évekig csalt a dízelautók károsanyag kibocsátásánál. A teljes összeg 2,2 milliárd dollár, ami magában foglalja a bírságokat, az autók visszahívásának költségét és a vállalat környezetvédelmi programjának költségeit is. A megállapodásra az autógyártó már korábban elegendő céltartalékot képzett, így a mostani megállapodás pénzügyi hatással már nem jár.

Kisebb rendkívüli osztalékot fizet a Fiat

A Fiat Chrysler csoport az eredetileg ígért 5,5 milliárd euró helyett csak 2,9 milliárd eurót fizet ki részvényeseinek rendkívüli osztalékként a Peugeot csoporttal való egyesülést megelőzően. Ennek fő oka a koronavírus okozta pénzügyi nehézségek. A visszafogott osztalékkifizetést némileg ellensúlyozhatja, hogy a Fiat részvényesei is részesedést kapnak a francia autóipari beszállítóban, a Faurecia-ban, melyből az eredeti tervek szerint csak a Peugeot részvényesek részesedtek volna.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben