Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnál gyorsabb növekedést lát az EKB is

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. szeptember 11.   10:41

Egy hónapjuk van a briteknek módosítani a kereskedelmi törvényt Kisebb csökkenéssel zártak tegnap az európai részvénypiacok. A FTSE100 és a DAX egyaránt 0,2%-ot csökkent, a CAC40 0,4%-kal zárt alacsonyabban. Az EKB a...

Egy hónapjuk van a briteknek módosítani a kereskedelmi törvényt

Kisebb csökkenéssel zártak tegnap az európai részvénypiacok. A FTSE100 és a DAX egyaránt 0,2%-ot csökkent, a CAC40 0,4%-kal zárt alacsonyabban.


Az EKB a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon tegnapi ülésén. Christine Lagarde a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy erős gazdasági visszapattanást tapasztalnak, ugyanakkor a járvány második hulláma miatt nagy a bizonytalanság. Az inflációs kilátásokon nem változtatott jelentősen a jegybank, 2022-re továbbra is cél alatti, 1,3%-os inflációt jeleznek elő. A GDP előrejelzéseknél a legfontosabb változás, hogy az idei évre a korábbi 8,7% helyett már csak 8%-os visszaesést vár a jegybank, viszont a következő években némileg lassabb lehet a növekedés. Jövőre 5,2% helyett 5,0%-os növekedést, 2022-re pedig 3,3% helyett 3,2%-os növekedést vár a jegybank. Christine Lagarde elmondta, hogy bőséges stimulusra van szükség az EKB részéről a gazdaság támogatása érdekében, melynek érdekében bármely eszköz megváltoztatható. Ezzel a jegybankelnök nyitva hagyta az eszközvásárlási program decemberre várt kibővítésének a lehetőségét. Az EURUSD árfolyam alakulásával kapcsolatban Lagarde elmondta, hogy az euró erősödését nem kell túlreagálni, de természetesen ezeket a mozgásokat is vizsgálják az inflációs és növekedési hatások szempontjából.


Az EU egy hónapot adott a briteknek, hogy módosítsák a tervezett kereskedelmi törvényt, hogy az megfeleljen az EU-val kötött megállapodásnak, különben jogi lépéseket tesznek Nagy-Britannia ellen. Egy ilyen szcenárióban jelentősen csökkenne az esélye, hogy az EU-nak és Nagy-Britanniának az év végéig sikerüljön megállapodni az együttműködés és a kereskedelem keretrendszereiről, ezzel pedig még kaotikusabb lett a Brexit folyamata. A mostani konfliktus elsősorban abból adódik, hogy a brit törvénytervezet oly módon szabályozná újra az ír-észak-ír kereskedelmet, hogy az ellentétes lenne az EU-val kötött megállapodással, adott esetben könnyen kijátszhatóvá tenné az uniós vámszabályokat.

2024-ig maradhat a Bayer vezérigazgatója

A Bayer felügyelőbizottsága 2024-ig meghosszabbította a jelenlegi vezérigazgató, Werner Baumann kinevezését. A felügyelőbizottság szerint a vezető megfelelően kezelte a Roundup miatti jogi ügyeket is, így az eredetileg 2021-ben lejáró kinevezését három évvel meghosszabbították.

Újabb pert vesztett el a Daimler

A Daimler újabb szabadalmi pert vesztett el, ezúttal a Sharppal szemben, azonban az eset rendkívül hasonló a Nokiával folytatott jogi csatához, ami eddig vegyes eredménnyel zárult. A bírósági döntés szerint a Daimler megsértette a Sharp néhány kommunikációs szabadalmát. A Daimler jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen. Elvileg a Sharp akár fel is függeszttethetné a Daimler autóinak értékesítését, de mivel ehhez 5,5 milliárd euró fedezetet kéne leraknia, így ezzel a lehetőséggel várhatóan nem fog élni.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben