Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lépett az MNB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 9.   09:41

Erste kommentár Tegnap délután, miközben az EUR/HUF árfolyam újra a 360 forint fölötti szinteken mozgott, az MNB piac kiegyensúlyozó lépést jelentett be. A jegybank bevezet egy új FX swap eszközt, amelynek...

Erste kommentár

Tegnap délután, miközben az EUR/HUF árfolyam újra a 360 forint fölötti szinteken mozgott, az MNB piac kiegyensúlyozó lépést jelentett be. A jegybank bevezet egy új FX swap eszközt, amelynek segítségével csökkenti a forint implikált hozamának volatilitását a negyedév végén tapasztalható magasabb deviza kereslet okán. A lépés azt jelenti, hogy az átmenetileg megnövekedő devizakeresletet swap ügyletekkel elégíti ki, aminek köszönhetően a spot piac stabilabb marad, hiszen jelentős devizakeresletet szív ki az azonnali piacról. Ennek köszönhetően a forint nagyot erősödött a tegnapi napon, de pl. az MACD indikátor még nem adott vételi jelzést a forint számára. Mindenesetre a lépés nemcsak szóbeli, hanem valós lépésnek tekinthető a forint mellett az MNB részéről, ami fontos üzenet a piac számára annak tekintetében, hogy az EUR/HUF árfolyamban mi lehet a tolerancia sávja. (Bár mindig hangsúlyozzák, hogy a forint árfolyam nincs az MNB célkeresztjében.)


Mindeközben az AstraZeneca védőoltása kapcsán aggályok merültek fel, az után hogy, hogy a kísérletben résztvevő egyik alany (az 50 ezerből) megbetegedett. Állítólag egy vírus okozta gerincvelő gyulladást kapott, ami nem feltétlenül a védőoltásnak tudható be. Így a kísérletet az eset kivizsgálásának lezárultáig felfüggesztették, ami szerintünk akár heteket, hónapokat is igénybe vehet. Ez pedig azt jelenti, hogy a 3 milliárd adagos gyártókapacitással rendelkező cég kiesett a rövidtávú versenyből. Természetesen azért még számos piaci szereplő marad, akik egyre közelebb kerülnek a védőoltás végső megalkotásához. (pl. Pfizer, Moderna, Novavax, vagy éppen a BioNTech, és ne feledkezzünk el a Richter partneréről, az Inovio-ról sem, amelynek elméletileg nagyszerű szere van, de nincs megfelelő gyártókapacitása még a Richter segítségével sem.)


A technológia szektor egy újabb részvénypiaci „bezúzós” napot tartott a Tesla vezetésével, ami 21 százalékot zuhant. Ugyanakkor a Nasdaq három nap alatt 10 százalékot esett és egy támaszszint közelébe ért. Így illene innen valamiféle korrekciót mutatnia fölfelé. A DAX a pozitív tartományban nyitott ma reggel, és az emelkedésnek fenn is kellene maradnia a nap végéig. A BUX tegnap felülteljesítő volt, ma pedig oldalazik.

Soha nem esett még ekkorát a Tesla

Folytatódott tegnap a heves korrekció az amerikai részvénypiacon, amit ismét a technológiai szektor vezetett. A Nasdaq 4,1%-kal, az S&P500 2,8%-kal, a Dow 2,3%-kal esett.


Erősen túlfűtött állapotban érte az általános részvénypiaci korrekció a Tesla részvényeit, amit a tegnapi kereskedés során több más hír is felerősített. Egyrészt annak a hírnek a hatása is most csapódott le az árfolyamon, hogy a részvény egyelőre nem került be az S&P500 indexbe. Másrészt a rivális Nikola tegnap stratégiai partnerséget jelentett be a General Motors-szal, ami megadta a kegyelemdöfést. Ezek együttes hatására 21%-kal esett az árfolyam csak a tegnapi kereskedési nap leforgása alatt. A Tesla szempontjából tehát az 5 milliárd dollár értékű újrészvény-kibocsátás relatíve jól lett időzítve, hiszen a cég közölte, hogy a folyamat múlt pénteken befejeződött.


Online eseményt tart szeptember 15-én az Apple, ahol a cég a várakozások szerint bemutatja az új Appple Watch-ot. Az új iPhone-okra korábbi sajtóértesülések szerint októberig még várni kell.


Holnap szavazhat az Amerikai Szenátus a republikánusok által kidolgozott 700 milliárd dolláros fiskális csomagról. Ezt a demokraták továbbra sem támogatják, így a Képviselőházon a javaslat valószínűleg nem fog átmenni.

Tovább javul a likviditás Japánban

Ismét gyengélkednek az ázsiai tőzsdék. A nap végéhez közeledve a Nikkei 225 index 1,0%-os, a Hang Seng 0,9%-os, a CSI 300 index pedig 1,8%-os csökkenést mutat.


Annak ellenére, hogy a BoJ mind magához, mind más jegybankokhoz képest relatíve visszafogta magát a monetáris lazítás tekintetében, a pénzügyi rendszer likviditása tovább javul. A ma reggel publikált M2 pénzkínálat az elemzői várakozásokat meghaladva 8,6%-kal bővült augusztusban év per év alapon. Ilyen magas értéket utoljára 1990-ben láthattunk, amikor azonban jelentős csökkenésnek indult az pénzkínálat növekedése. Az idei gyors bővülés azért meglepő, mert a BoJ által kontrollált monetáris bázis csak 11%-os növekedést mutat év per év alapon. Vagyis a bankrendszer pénzszorzója nagyságrendileg változatlan. Ezzel szemben az „Abenomics” kezdetén, 2013-ban a monetáris alap átlagosan 35%-kal emelkedett, míg az M2 növekedése alig haladta meg a 3%-ot.


Kínában a fogyasztói árak a várakozásoknak megfelelően 2,4%-kal emelkedtek év per év alapon. Ez 2019 márciusa óta a legalacsonyabb növekedés. A maginfláció 0,5%-os emelkedést mutat, ami 2010 márciusa óta a legalacsonyabb érték.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek közül egyedül a Nasdaq volt pluszban.

A MOL stratégiai megállapodást kötött a Meraxis-szal

A MOL stratégiai megállapodást kötött a svájci Meraxis-szal újrahasznosított vegyipari alapanyagok (kompaundok) gyártására. A svájci cég biztosítja a háztartási hulladékból származó újrahasznosított műanyagot, amit a MOL poliolefin termelésével vegyítenének, így készítve újrahasznosított kompaundokat. Ezek a vegyipari alapanyagok az autógyártásban, az építőiparban és a csomagolóiparban használhatók. A termelés a MOL német leányvállalatnál, az Auroránál fog történni. A hír nem jelentős a MOL-ra nézve, de jól mutatja, hogy a cég milyen irányba kíván fejlődni a jövőben. A Meraxis adja a szaktudást, míg a MOL tőkével és poliolefin alapanyaggal szállna be a közös gyártásba. A MOL ezzel újabb lépést tett, hogy elmozduljon a tradicionális olaj- és gázüzlettől.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben