Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Zsigerből?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 8.   10:10

Erste kommentár Úgy tűnik, hogy zsigerből gyengült a forint és a gyengültek a régiós devizák is. A múlt héten az amerikai piacok nagymértékű esésével párhuzamosan hasonló pályát futott be...

Erste kommentár

Úgy tűnik, hogy zsigerből gyengült a forint és a gyengültek a régiós devizák is. A múlt héten az amerikai piacok nagymértékű esésével párhuzamosan hasonló pályát futott be a cseh korona, a lengyel zloty vagy éppen a forint. Az ok a kockázatok növekedése, ami a volatilitás megugrásával például a VIX indexen keresztül mérhető. Igen ám, de a volatilitás a korábbi hatalmas opciós aktivitásnak és az így kialakult fedezeti kötéseknek köszönhető, ami igazándiból pénzvesztéssel nem jár, de az aktuális mozgásokat felerősíti mind a felfelé, mind a lefelé mutató irányban. Vagyis inkább egy technikai jellegű jelenségről van szó. Ráadásul, ha az EUR/HUF grafikonra nézünk, akkor egy behalni látszó kitörést láthatunk, ami a forint erősödésének irányába mutató jel. Persze jó lenne, ha ez a behalás megerősítést nyerne mostanában. A régiós devizák egyébként most az erősödésben is együtt mozognak, miközben a részvénypiacokon enyhe pozitív hangulat uralkodik. Az USA-ban tegnap nem volt kereskedés, így az amerikai határidős indexek az 1 százaléknál kisebb emelkedéssel nem igazán indikátorok a tegnapi 2 százalék körüli európai emelkedést követően. Így az európai börzék picit bizonytalanok a reggeli órákban, de a rövid technikai indikátorok alapján emelkedni kellene pl. a DAX indexnek.

Trump emeli a tétet Kínával szemben

Tegnap a Munka ünnepe miatt zárva tartottak az amerikai részvénypiacok, ma azonban már ismét a megszokott módon zajlik majd a kereskedés.


A választások előtt Donald Trump igyekszik tovább fokozni Kínával szembeni retorikáját. Az elnök egészen addig ment, hogy szankciókkal fenyegette azokat az amerikai vállalatokat, amelyek munkahelyeket teremtenének Kínában, azokat pedig, amelyek valamilyen formában már most is működnek ott, kitiltaná az állami pályázatokból. Trump azt szeretné, hogy az USA minél kevésbé függjön Kínától.


Az ügyhöz közel álló források szerint az USA exportkorlátozásokat vezetne be Kína Hszincsiang tartományával szemben az ujgurok elnyomása miatt. A korlátozások a pamut termékeket érintenék, mivel Kínán belül itt állítják elő ezen termékek 80%-át. Az intézkedés részletei akár már ma napvilágot láthatnak.


Noha a vezető egészségügyi szakértők szerint legjobb esetben is csak novemberre lesz meg az első koronavírus elleni vakcina az USA-ban, Donald Trump szerint ez akár már októberre elkészülhet.

Folytatódhat az „Abenomics”

A tegnapi enyhe ereszkedés után pozitív fordulatot vettek az ázsiai tőzsdék. A Nikkei 225 Index 0,7%-ot, a Hang Seng Index 0,3%-ot, a kínai benchmark CSI 300 Index pedig 0,8%-ot emelkedik a kereskedés végéhez közeledve.


A japán kormány kabinettitkára, Yoshihide Suga a legesélyesebb jelölt, aki átveheti a leköszönő Shinzo Abe-tól a miniszterelnöki posztot. Suga hosszú időn keresztül szolgált Abe irányítása alatt, és elmondása szerint folytatná az Abe kormány gazdasági programját. Shinzo Abe 2012-es megválasztása után bevezette az úgynevezett „Abenomics” programot a gazdaság és az infláció felélénkítésére. A program három pillérből: agresszív monetáris politikából, laza fiskális politikából, és strukturális reformokból áll. A monetáris politikának nem sikerült inflációt generálni, a fiskális politika pedig nem feltétlen felelt meg az elvárásoknak, hiszen a kormány 2014-ben és 2019-ben is megemelte az áfát. A strukturális reformok azonban nagy sikereket értek el.


Ezen intézkedéseknek köszönhetően a japán vállalatoknál háttérbe szorult a menedzsment és előtérbe került a részvényes. A japán vállalatok kereszt-tulajdonlása rekord alacsony szintre csökkent, míg a részvényesi javadalmazás és a vállalati profitabilitás soha nem látott szinteket ért el.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben