Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gamma kiszorítás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 7.   10:06

Erste kommentár A hírek szerint megint egy új mánia, az úgynevezett YOLO (you only live once = egyszer élünk!) effektus okozta az elmúlt hónapok nagy rally-ját. A piaci szereplők látva a nagy emelkedést néhány...

Erste kommentár

A hírek szerint megint egy új mánia, az úgynevezett YOLO (you only live once = egyszer élünk!) effektus okozta az elmúlt hónapok nagy rally-ját. A piaci szereplők látva a nagy emelkedést néhány technológiai részvényben hatalmas vételi opciós pozíciókat építettek ki, ami valójában egy tőkeáttételes pozíció. Nevezetesen a kiírónak folyamatosan fedeznie kell a nyitott pozícióját, amit úgy ér el, hogy a lehívási árhoz közeledve egyre több részvényt vesz. Vagyis ilyen értelemeben, egy ilyen abszurd piacon, mint amilyet az elmúlt hónapokban láthattunk, ez gyakorlatilag egy tőkeáttételes pozíciónak minősül, ami húzza fel az árakat. Ezek a pozíciók többek között néhány nagy technológia részvényre (pl: Salesforce, Google, Amazon, Facebook, Netflix) koncentrálódtak. Míg tavaly augusztusban a vételi opciók értéke 20 milliárd dollárra rúgott a hét legnagyobb technológia részvényben, addig idén ez mintegy 10-szeresére növekedett. A fent leírt jelenséget (tőkeáttételi hatás) hívják gamma kiszorításnak, ahol a gamma az opció árának növekedési sebessége. Persze ez csak akkor működik, ha amúgy is emelkedni akarna a részvény valamilyen oknál fogva, azaz az eladók száma limitált. Most ez következett be, és a tőkeáttételnek köszönhetően jóval nagyobbat emelkedtek az árak, mint „várható volt”, vagy mint „indokolt lett volna”. Különben a rally mögött sok kisbefektető mellett a Softbank játszott még jelentős szerepet, amely a hírek szerint 4 milliárd dollár értéken épített ki vételi pozíciókat néhány nagyobb amerikai technológiai részvényben. A probléma az ilyen jellegű pozíciókkal az, hogy amíg emelkednek az árak, addig a delta fedezésnek köszönhetően plusz vételi erő van a piacon, míg fordított irányban a fedezeti ügylet visszaépítése szintén felgyorsítja a mozgást. Ezt láthattuk az elmúlt napokban az amerikai piacon a technológiai részvényekben, ahol nagyobb áreséseket láttunk. Ez persze azt sugallja, hogy a farok csóválja a kutyát, de nem. Fontosak a fundamentumok, amire a nyájas olvasó azt mondhatja, hogy ezek a részvények nagyon drágák. Ez szerintünk is így van, de ne feledjük, hogy a kiváltó ok a rengeteg pénz, amit a Fed nyomatott, vagy éppen az amerikai állam a költségvetés rovására szétosztott. Így  –  miközben azt gondoljuk, hogy az elkövetkező két hónap inkább a korrekcióról fog szólni – azért azt is gondoljuk, hogy lesznek emelkedések ebben a korrekcióban. Ugyan ma Amerika zárva van, de talán ez is segít, hogy kicsit emelkedjenek ma az európai piacok, ahol a fent említett lufi meg sem jelent. Ugyanakkor az elkövetkező időszakban az emelkedéseket alapvetően vételi pozíciók zárására használnánk.

Tovább javul az amerikai munkaerőpiac

Eséssel zárták ugyan a hetet az amerikai indexek, de az európai zárást követően sikerült ledolgozni a pénteki esés nagy részét. A Dow Jones Industrial Average végül 0,6%-os, az S&P 500 0,8%-os, a Nasdaq Composite pedig 1,3%-os eséssel zárta a pénteki napot.


A gyenge teljesítmény különösen jelentős, hiszen nyitás előtt érkezett az augusztusi munkaerőpiaci jelentés, ami továbbra is javulásról tett tanúbizonyságot. A nyár utolsó hónapjában közel 1,4 millió új munkahely született, a munkanélküliségi ráta pedig 10,2%-ról 8,4%-ra csökkent, ami jelentős javulás a közgazdászok által várt 9,8%-os értékhez képest.


Az AbbVie jelentős megállapodást kötött a kínai I-Mab gyógyszercéggel. A megállapodás értelmében az AbbVie kizárólagosan értékesítheti és fejlesztheti az I-Mab rákkészítményeit Kínán kívül az egész világon. Az AbbVie most 200 millió dollárt fizet ki, de további 1,7 milliárd dollárt mérföldkő kifizetésként, az árbevétel után pedig royalty kifizetést teljesít majd.


A koronavírus elleni vakcina fejlesztésében élenjáró vállalatok a jövő héten közös nyilatkozatot fogadhatnak el, melyben elítélik a részben rájuk, de elsősorban az FDA-re nehezedő, a vakcina minél gyorsabb kifejlesztésére irányuló politikai nyomást. A vállalatok egyúttal elkötelezik magukat, hogy az eddig bevett gyakorlatoknak megfelelően csak alaposan tesztelt és biztonságosnak tartott készítményt fognak az FDA elé jóváhagyásra beterjeszteni. A nyilatkozatot várhatóan a Pfizer, a Moderna, a Johnson&Johnson, a GlaxoSmith és a Sanofi fogja aláírni, de további gyógyszercégek is csatlakozhatnak.

Vegyes kereskedelmi adatok Kínából

Enyhe ereszkedéssel indul a hét Ázsiában. A Nikkei 225 index 0,5%-os, a Hang Seng Index 0,1%-os, a CSI 300 Index pedig 0,7%-os csökkenést mutat a nap végéhez közeledve.


Augusztusban dollárban számolva 9,5%-ot emelkedett a kínai export az előző hónaphoz viszonyítva, meghaladva a 7,5%-os várakozást. Az export teljesítmény azonban elsősorban a nyugati világ talpra állását mutatja, mintsem a kínai gazdaság teljesítményét. Az augusztusi import, ami sokkal többet árul el a kínai gazdaság teljesítményéről, ismét csökkenést mutatott. Dollárban mérve 2,1%-kal kevesebbet importált az ország mint júliusban, szemben a közgazdászok által várt 0,2%-os növekedéssel.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Az Esmya visszavonását javasolják

Az európai gyógyszerfelügyelet kockázati bizottsága (PRAC) az Esmya engedélyének visszavonását javasolja. A bizottság valamennyi rendelkezésre álló dokumentum elemzését elvégezte a biztonságosság és hatásosság vonatkozásában, és az uliprisztál acetát 5mg tartalmú készítmények haszon-kockázat arányát nem tartja kedvezőnek. A döntés nem meglepő, hiszen már másodszor függesztették fel az Esmya forgalmazását. A Richter a goodwill-t már leírta és további árbevételt sem várt a készítménytől, vagyis árfolyamhatás nem várható a mostani hír kapcsán.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben