Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyre megosztottabbnak tűnik az EKB

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. szeptember 3.   10:24

Több uniós ország is választ követel Oroszországtól Száguldottak tegnap az európai részvénypiacok. A FTSE100 1,4%-ot, a CAC40 1,9%-ot, a DAX 2,1%-ot emelkedett. Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke arról nyilatkozott, hogy amint a gazdaság...

Több uniós ország is választ követel Oroszországtól

Száguldottak tegnap az európai részvénypiacok. A FTSE100 1,4%-ot, a CAC40 1,9%-ot, a DAX 2,1%-ot emelkedett.


Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke arról nyilatkozott, hogy amint a gazdaság magához tért, az EKB-nak meg kell szüntetnie a mostani rendkívül laza monetáris környezetet, azon belül is elsősorban az eszközvásárlási programot. Szerinte a mostani jegybanki eszközöknek egyértelműen a válságkezeléshez kell kapcsolódniuk. Weidmann mindig is a héjákat erősítette az EKB-n belül, vagyis a szigorúbb monetáris politika híve, így mostani nyilatkozata sem váratlan tőle, ugyanakkor jól mutatja, hogy az EKB egyre megosztottabb, hiszen Philip Lane vezető közgazdász a napokban a további monetáris lazítás lehetőségét vetette fel.


A német orvosok vizsgálata alapján az orosz ellenzék vezéralakját, Alekszej Navalnij-t a Szovjetunióban kifejlesztett novicsok nevű kémiai fegyverrel mérgezték meg. Ezt követően egyre több európai uniós ország is választ követel Oroszországtól a történtekre és potenciális szankciókat helyeztek kilátásba, ugyanis a használt idegméreg alapján valószínűsíthető az orosz titkosszolgálat szerepe is a mérgezésben. Az orosz-ellenes szankciók lehetőségének hatására jelentősen gyengült a rubel tegnap a főbb devizákkal szemben.


Az Ifo intézet becslése szerint Németországban folyamatos a visszatérés a rövidített munkarendből a teljes foglalkoztatottság felé. Becslésük szerint a júliusi 5,6 millió után augusztusban már csak 4,6 millióan dolgoztak rövidített munkaidőben.


A Brexit tárgyalások uniós vezetője, Michel Barnier ismét pesszimistán nyilatkozott a tárgyalások állásáról. Olyannyira nem történtek előrelépések, hogy az erre a hétre tervezett informális egyeztetés megtartására sem lát esélyt. Továbbra is a halászati jogok kérdése az egyik fő vitás pont.


Gyengén alakultak a spanyol és francia autóértékesítések augusztusban, ami visszaesés a júliusi pozitívabb folyamatokat követően. A franciáknál év/év alapon 20%-kal, a spanyoloknál 10%-kal esett az új autó regisztrációk száma.


Lerántotta a leplet Emmanuel Macron a franciák 100 milliárd eurós fiskális csomagjáról, ami a koronavírus sújtotta gazdaságon igyekszik segíteni. A csomagból a következő két évben bértámogatásokra, vállalati adócsökkentésekre és környezetvédelemmel kapcsolatos projektekre fognak fordítani. A csomag a 2019-es francia GDP 3,7%-ára rúg.

Az augusztus sem hozott megváltást a légitársaságoknak

Augusztusban is alacsony volt a kereslet a repülőjáratok iránt. A Wizz Air forgalma 41%-kal csökkent a tavalyi év azonos hónapjához képest, amihez 20%-os kapacitás csökkentés társult, így a kihasználtság a tavalyi 96,3%-ról 70,9%-ra esett vissza. A Ryanair forgalma 53%-ot esett a tavalyi évhez képest. Normál kapacitásuknak körülbelül 60%-át használják ki, hasonlóan a Wizz Air-hez, így augusztusi kapacitáskihasználtságuk 73% volt. A csökkenő keresletre reagálva a Ryanairnél mérlegelik annak lehetőségét, hogy néhány olasz bázison csökkentsék a kapacitásaikat, vagy adott esetben meg is szüntessék a bázisokat.

Továbbra is profitot vár a Deutsche Bank

A Deutsche Bank vezérigazgatója egy tegnapi konferencián megerősítette, hogy adózás előtti szinten továbbra is profitot vár az idei évtől, miközben az elemzői konszenzus 463 millió eurós veszteséggel számol. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a költségcsökkentések után a következő nagy cél a bevételek növelése. Ez az a pont, amiről eddig viszonylag kevés szó esett a Deutsche Banknál, ugyanis az elmúlt időszakban leginkább a költségek csökkentésére fókuszált a menedzsment.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben