Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EKB se nézheti szótlanul a dollár gyengülését

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. szeptember 2.   10:39

Szeptember 21-től módosul a Euro Stoxx 50 összetétele Vegyesen teljesítettek tegnap az európai részvénypiacok. A DAX 0,2%-ot emelkedett, a CAC40 0,2%-ot csökkent, míg a FTSE100 1,7%-ot esett. 5 hónap alatt 12%-ot erősödött az...

Szeptember 21-től módosul a Euro Stoxx 50 összetétele

Vegyesen teljesítettek tegnap az európai részvénypiacok. A DAX 0,2%-ot emelkedett, a CAC40 0,2%-ot csökkent, míg a FTSE100 1,7%-ot esett.


5 hónap alatt 12%-ot erősödött az euró a dollárral szemben és tegnap az EURUSD árfolyam áttörte az 1,2-es szintet is. A deviza mozgását az EKB se nézhette szótlanul, az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane egy konferencia keretében beszélt arról, hogy az ilyen mértékű devizaárfolyam elmozdulás hatással van a monetáris politikára is, hiszen megváltoztatja a jegybank előrejelzését is. Az EU erősen exportorientált, így az euró erősödés rontja az export versenyképességét és ezen keresztül hátrányosan érinti a gazdaságot. Egyelőre még csak a verbális intervenció eszközéhez nyúlt a jegybank, de később szükség esetén akár más jegybanki eszközzel is reagálhatnak.


Az EKB spanyol tagja, Pablo Hernandez de Cos pedig arról beszélt, hogy a jegybak szükség esetén fentarthatja laza monetáris politikáját a növekedés támogatása és az inflációs cél teljesülése érdekében.


Jelentős változásk lépnek életbe az Euro Stoxx 50 indexnél szeptember 21-én. Az indexből kikerül a Societe Generale, a Banco Bilbao, a Fresenius, a Telefonica és az Orange. Helyettük bekerül az Adyen, a Prosus, a Vonovia, a Pernod Ricard és a Kone. A szokatlanul nagy mozgás oka, hogy az elmúlt hónapokban a befektetők a növekedési részvények felé fordultak, melyeknek a piaci kapitalizációja jelentősen megemelkedett. A fenti felsorolásból is látható, hogy elsősorban a bankszektor és a telekommunikációs szektor veszít súlyt az index átsúlyozásával.


A német állam ma bocsát ki először zöld kötvényeket, vagyis olyan államkötvényeket, melyeket kizárólag fenntartható fejlődéssel, megújuló energiával kapcsolatos projektek finanszírozására fordítanak. 7 milliárd euró értékben szeretnének forrást bevonni a piacról, amit a negyedik negyedévben újabb 4 milliárd eurós kibocsátás követhet.


A nyári szünetről visszatérő európai uniós politikusok a járvány összehangolt kezeléséről fognak ma egyeztetni. Bár korában Macron és Merkel is arról beszél, hogy összehangolt lépésekre van szükség a járványügyi intézkedésekben, ez egyelőre nem látszik megvalósulni.


A vártnál egy hajszállal jobb lett a júliusi német kiskereskedelmi adat. A várt 4,1% helyett 4,2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom.


A kiszivárgott híreknek megfelelően tegnap felfelé módosította a német kormány az idei évi GDP előrejelzését. A gazdasági miniszter elmondta, hogy váratlanul gyors, „V” alakú a gazdaság talpra állása. Az idei évre így már nem 6,3%-os, hanem csak 5,8%-os GDP visszaeséssel számolnak csak. Mivel idén a korábban vártnál kisebb lesz a visszaesés, így jövőre a felpattanás mértéke is kisebb lehet, vagyis a jövő évi növekedési előrejelzést 5,2%-ról 4,4%-ra vágták vissza.

60% körül maradhat a Wizz Air

A naptári harmadik negyedévben a WizzAir tavalyi kapacitásának körülbelül 60%-ával repült, amit a következő negyedévre 80%-ra tervezett növelni. Azonban ezt a tervet fel kellett adniuk az ismét terjedő európai, például magyar utazási korlátok miatt, így várakozásuk szerint továbbra is a tavalyi szint 60%-át fogják csak kihasználni a következő hónapokban is.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben