Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó adat szárnyán

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 2.   09:50

Erste kommentár Tegnap az ISM ipari index a korábbi 54,2-ről 56 pontra ugrott a várt 54,8 helyett. Ennek annyira megörültek a befektetők, hogy tovább vették a piacokat, s a dollár is erősödött az adatra. Ennek pedig az lett a...

Erste kommentár

Tegnap az ISM ipari index a korábbi 54,2-ről 56 pontra ugrott a várt 54,8 helyett. Ennek annyira megörültek a befektetők, hogy tovább vették a piacokat, s a dollár is erősödött az adatra. Ennek pedig az lett a következménye, hogy az arany árfolyama csökkent, míg a csökkenő kőolaj és üzemanyag készletadatoknak köszönhetően emelkedett ugyan az olaj árfolyama, de a dollárerősödés miatt csak kismértékben. Apropó piaci emelkedés: egy elemző előhozott egy tőkepiaci indikátort az elnökválasztás előrejelzésére. Az LPL stratégája, Ryan Ditrick szerint, ha az elnökválasztás előtti három hónapban emelkedett az S&P500, akkor 1984 óta mindig az elnököt adó párt jelöltje nyert, míg csökkenés esetén az ellenzék jelöltje lett a befutó. Ha visszamegyünk 1928-ig, akkor ez 87 százalékban teljesült. Az augusztusi teljesítmény alapján pedig egyelőre Trumpnak áll a zászló, hiszen augusztus 3. óta az S&P500 eddig mintegy 7 százalékot emelkedett. (Az elnökválasztás november 3-án lesz.) Vagy pedig egy csúnya lejtmenetbe futunk bele az elkövetkező hetekben valamikor, mint ami amúgy szintén jellemző szokott lenni választások előtt.


Mindenesetre ma optimisták a piacok. Zárásig a DAX és a BUX is megtarthatja nap eleji emelkedését.

Sürgősen kéne az a fiskális stimulus

Folytatódott a rally tegnap a tengerentúli részvénypiacokon. A Dow és az S&P500 0,8%-kal, a Nasdaq 1,4%-kal emelkedett.


Egy hónappal a tárgyalások kudarcba fulladását követően újabb beszélgetést kezdeményezett Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a demokraták képviselőházi vezetőjével, Nancy Pelosival a már régóta tervezgetett fiskális csomagról. Érdemi előrelépés továbbra sem történt, a republikánusok továbbra is egy kisebb, 500 milliárd dolláros csomagot terveznek átmeneti megoldásként, és bíznak benne, hogy ezt a demokraták is megszavazzák.


Lael Brainard, a Fed kormányzója szerint is kiemelten fontos az újabb fiskális stimulus, az időzítés és a csomag mérete pedig nagyon fontos kérdés.


A külföldi utazások csökkenésével otthon költenek az amerikaiak, derült ki a Visa által közzétett friss adatokból. Júliusban 26%-kal, augusztusban 24%-kal nőtt a vállalat bankkártyáin lebonyolított forgalom év/év alapon az Egyesült Államokban, annak ellenére is, hogy augusztusban már nem folyósították a heti 600 dolláros addicionális munkanélküli segélyt. A határokon átívelő költések 31%-kal estek év/év alapon a két hónapban.

A japán jegybank relatíve visszafogta magát

Vegyes kereskedést láttunk ma Ázsiában. A nap végéhez közeledve a japán Nikkei 255 index 0,5%-kal, a kínai benchmark CSI 300 Index pedig 0,2%-kal emelkedik. A hongkongi Hang Seng 0,1%-ot csökken.


A japán jegybank évtizedek óta rendkívül laza pénzügyi környezetet tart fent, így gyakorlatilag kiveszett a ciklikusság a monetáris politikából. Ezt mutatják a ma hajnalban publikált adatok is, amik alapján a japán monetáris bázis 11,5%-kal emelkedett év per év alapon. 2019-ben átlagosan 3,5%-kal nőtt a monetáris bázis. Ezzel szemben Amerikában a Fed intézkedéseinek köszönhetően a monetáris bázis több mint 48%-kal emelkedik, szemben az egy évvel korábbi 8% körüli csökkenéssel. A monetáris bázis a banki tartalékokból és az emberek által használt készpénzből tevődik össze. Ez az a pénzmennyiség, amit a jegybankok direkt módon tudnak befolyásolni, hiszen ők kreálják.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

MOL: az augusztusi marzsok továbbra is gyengék

A MOL augusztusban 0,9 dollár/hordó finomítói és 337,5 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el. Ezek a makrogazdasági számok továbbra is nagyon gyengék, az árrések lényegében megegyeznek júliusival (0,9 dollár/hordó finomítói és 314,3 euró/tonna petrolkémiai marzs), míg az első negyedév átlaga 2,7 dollár/hordó és 430,7 euró/tonna volt. A gyenge marzs környezet tehát folytatódott augusztusban is. Nem számítunk arra, hogy ez a véget ér, hacsak nem vonul ki jelentős többlet finomítói kapacitás az európai piacról, aminek csekély az esélye. A szeptember hozhat ideiglenesen javulást a környezetben, mivel ekkor kezdődik a szezonális karbantartás több nagy finomítónál, bár ez idén gyengébb lesz a Covid-19 járvány erősödése miatt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben