Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Több mint 45 éve nem látott teljesítmény

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. szeptember 1.   09:23

Erste kommentár Tegnap ugyan esett a Dow Jones ipari átlagindex, de 7,3 százalékos emelkedésével így is közel fél évszázada nem látott augusztusi emelkedést mutatott fel. Ugyanakkor a Nasdaq emelkedni tudott, alapvetően a...

Erste kommentár

Tegnap ugyan esett a Dow Jones ipari átlagindex, de 7,3 százalékos emelkedésével így is közel fél évszázada nem látott augusztusi emelkedést mutatott fel. Ugyanakkor a Nasdaq emelkedni tudott, alapvetően a két feldarabolt részvénynek (Apple és Tesla) köszönhetően. Míg az előbbi egy moderált 3 százalék körüli emelkedést mutatott fel, az utóbbinak megint sikerült meglepnie a piaci szereplőket egy laza 12,5 százalékos emelkedéssel. Így elmondható, hogy a részvényfeldarabolás sikeres volt, hiszen komoly részvényárfolyam emelkedéssel járt.


Ugyanakkor az eurórégió kereskedelme gyorsabban esett ugyan össze, mint a Lehman krízis idején, de a magához térés is sokkal gyorsabb, és mintha V alakú lenne. Akkor még két év távlatában is csak a válság előtti szint 95 százalékán állt. Most mélyebbre, 80 százalék alá esett az érték, de a válság előtti szinthez képest már 90 százalék fölött jár a kereskedelem mértéke. Kérdés, hogy a járvány újabb hulláma mennyire fogja ezt megtépázni. Azt gondoljuk, hogy csak lokális lezárások lesznek, azaz nem kell a tavasszal tapasztalt teljes lezárásra számítani. Ez pedig azt jelenti, hogy limitált lesz a gazdasági hatás, mint ahogy az USA esetében (Florida, Texas, Kalifornia) is láthattuk, láthatjuk.


A mai napon emelkedést sugall az enyhén pozitív piaci hangulat mind a DAX, mind a BUX index esetében.

Jó évre készül az Apple

Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,8%-kal, az S&P500 0,2%-kal esett, míg a Nasdaq 0,7%-kal került feljebb.


Az Apple legalább 75 millió új, már 5G-t használó okostelefon gyártására kérte beszállítóit az idei évre, ami az ügyhöz közel álló források szerint akár 80 millióra is rúghat. Tavaly hasonló mennyiséget gyártattak le az új szériákból, ami arra enged következtetni, hogy a koronavírus ellenére is erős keresletre számítanak.


Ismét elsöpörte a várakozásokat a Zoom Video, miután év/év alapon 355%-kal növekvő, 664 millió dolláros árbevételt jelentett a várt 500 millió dollárral szemben. Ezen 0,92 dolláros profitot ért el a várt 0,45 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 685-690 millió dollár körüli árbevételre számít a cég, míg a konszenzus korábban 493 millió dollárt prognosztizált. A nagyon erős számokra 20% felett emelkedett az árfolyam piaczárás után, így a koronavírus kitörése óta nagyjából négyszerezett.


A J.P. Morgan szerint javulnak Trump esélyei egy esetleges újraválasztásra, amit főként az amerikai tüntetésekkel szembeni agresszívabb hangvételének köszönhet. A fogadóirodák odds-aiban ez a tendencia már fellelhető.

Tovább javul a kínai feldolgozóipar teljesítménye

A záráshoz közeledve az ázsiai piacok gyakorlatilag változatlanok maradtak. A Nikkei 225 index, a Shanghai Composite, és a Hang Seng index is kevesebb, mint 0,1%-kal emelkedik.


A ma reggel érkezett Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index azt mutatta, hogy a kínai feldolgozóipar teljesítménye tovább javult augusztusban. Az index a júliusi 52,8-as értékről 53,1-re emelkedett, amire több mint 9 éve nem volt példa. Az új megrendelések komponens, ami a jövőre nézve az index legfontosabb indikátora, szintén utoljára 2011-ben mért szintre emelkedett, az új export megrendelések komponens pedig idén először indult emelkedésnek.


A japán feldolgozóipar teljesítménye sokkal gyengébbnek mutatkozik, az index 45,2-ről 47,2-re emelkedett. Az új megrendelések tovább csökkentek, a visszaesés mértéke azonban január óta most volt a legalacsonyabb.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, egyedül az FTSE volt mínuszos.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben