Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Másfél év után változik a Dow Jones

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 31.   09:53

Erste kommentár Ma már az aprózott Apple részvényekkel fog folyni a kereskedés, és a Dow Jones indexben nem ez lesz az egyetlen változás. Azzal, hogy az Apple részvények 4 az 1 arányban osztásra kerülnek, a...

Erste kommentár

Ma már az aprózott Apple részvényekkel fog folyni a kereskedés, és a Dow Jones indexben nem ez lesz az egyetlen változás. Azzal, hogy az Apple részvények 4 az 1 arányban osztásra kerülnek, a súlyuk számottevően csökken az indexben, amely minden tag részvényből egy darabot tartalmaz. Ugyanakkor kikerül az indexből az Exxon Mobil, a Pfizer és a Raytheon Technologies, míg bekerül az indexbe az Amgen, a Honeywell és a Salesforce.com. Az összhatás eredőjeként az index kisebb mozgásokat fog produkálni, ugyanis 1 dollár részvényár változás a korábbi 6,8 pont helyett 6, 579 pont változást fog hozni, mondta a Marketwatch-nak az S&P Dow Jones Indexek indexelemzője. Mindenestre a nyár utolsó napján az indexek további emelkedésre készülnek, annak ellenére, hogy az értékeltségek elég magasan állnak. Sok esetben rekordértéket láthatunk. Ez pedig azt jelenti, hogy nem árt az óvatosság az emelkedő árfolyamok ellenére.

A kínai állam is beleszól az amerikai TikTok eladásába

Emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést a vezető amerikai részvényindexek.  A Nasdaq és a Dow 0,6%-kal, az S&P500 0,7%-kal emelkedett. A Dow Jones ezzel pozitívan búcsúzott ebben a formában, ugyanis a mai naptól új tagokkal bővül az index, míg pár régi motoros távozik.


Az ügyhöz közel álló források szerint a kínai kormány jóváhagyása is szükséges lesz a ByteDance-nek ahhoz, hogy eladja a TikTok amerikai és más országbeli érdekeltségét. Kína a mesterséges intelligenciához kapcsolódó tudás exportjára hivatkozik, ami múlt pénteken került fel a Kereskedelmi Minisztérium exportkorlátozásokat tartalmazó listájára. Ezzel még nehezebb dolga lett a Microsoft és Walmart párosnak, illetve az Oracle-nek, akik a legesélyesebb pályázók az esetleges felvásárlásra.


6 milliárd dollár értékben japán energia- és nyersanyagkapcsolt vállalkozásokba vásárolta be magát a Warren Buffett vezette Berkshire Hathaway. A vállalatok tipikusan könyvszerinti értékük alatt forognak, stabil készpénztermelő-képességgel rendelkeznek, és relatív jó osztalékhozamuk van.

Tovább csökken a japán magánszektor aktivitása

Japánban a magánszektornak továbbra sem sikerült kihevernie a koronavírus okozta gazdasági leállást. Az ipari termelés júliusban ugyan enyhén felülmúlta a várakozásokat, azonban továbbra is jelentős mértékben, több mint 16%-kal csökkent az előző évhez képest. A szezonálisan kiigazított index a 2009-es válság szintjére esett vissza áprilisban, ahonnan továbbra sem sikerült felemelkedni. A lakossági fogyasztás év per év alapon szintén csökkenést mutatott júliusban, a várakozásokat meghaladó mértékben 2.8%-kal csökkent. Az ipari termeléssel ellentétben a lakossági fogyasztás az előző hónaphoz képest is tovább csökkent, a szezonálisan kiigazított index pedig gyakorlatilag a 2014-es áfaemelés óta stagnál.


 


A kínai hivatalos PMI indexek a vállalati aktivitás további növekedéséről számoltak be. Augusztusban a gyártóipari index 51.1-ről 51.0-ra csökkent, a szolgáltató és építőipari azonban 54.2-ről 55.2-re emelkedett, ami 2018 év eleje óta a legmagasabb érték.

Határidős piacok

A határidős piacok pozitív tartományban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben