Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Viszlát Mr. Phillips!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 28.   09:30

Erste kommentár 1958-ban publikálta először részletesen Alban William Phillips új-zélandi statisztikus, közgazdász azt az elméletet, ami szerint a nominálbérek változása és a munkanélküliségi...

Erste kommentár

1958-ban publikálta először részletesen Alban William Phillips új-zélandi statisztikus, közgazdász azt az elméletet, ami szerint a nominálbérek változása és a munkanélküliségi ráta között inverz kapcsolat áll fenn. Az elmélet aztán később a világ vezető jegybankjainak egyik maghatározó alapkövévé vált, annyival továbbgondolva, hogy az emelkedő munkabérek előbb-utóbb emelkedő inflációhoz is vezetnek, mint ahogyan az sokszor tényleg tapasztalható volt a történelem során. Az utóbbi években azonban ez a tapasztalás már egyre kevésbé állta meg a helyét, sokak szerint a demográfiai és technológiai változások miatt. Az USA-ban például a Fed nem győzte egyre lejjebb tolni az általa egyensúlyinak vélt munkanélküliségi rátát, mert a tényleges munkanélküliség stabilan ez alatt alakult, és mégsem gerjesztett komolyabb inflációs nyomást. Ennek a sorozatnak vetett véget a Fed a monetáris politikai keretrendszer felülvizsgálatával, amiről tegnap Jerome Powell jegybankelnök fontos részletek közölt. Powell elismerte, a Fed úgy gondolja, hogy a teljes foglalkoztatottság tartós megvalósulása sem feltétlen vezet nem kívánt inflációs nyomáshoz. Emiatt a Fed mostantól nagyobb hangsúlyt helyez a teljes foglalkoztatottság elérésére és fenntartására, és kevésbé nézi szigorú szemmel az infláció esetleges emelkedését. A gyakorlatban ezt egy átlagos 2%-os inflációs céllal kívánja megvalósítani a Fed, szemben az eddigi konkrét 2%-kal szemben. Összességében ez a változás hosszabb távon ultralaza monetáris politikát feltételez a Fed részéről is, amire a piac már egy ideje számított is. További konkrétumok a Fed soron következő, szeptember 15-16-i kamatdöntő ülésén derülhetnek ki. A koronavírusra adott gyors válaszreakciót követően a Fed ezzel ismét elsőként lépett a világ vezető jegybankjai közül, amit könnyen lehet, hogy a többiek is sorban követni fognak. Francois Villeroy de Galhau francia jegybankelnök máris méltatta Powell szavait, és hangsúlyozta, hogy az EKB is változtathat azon, hogy miként definiálja inflációs célját. A monetáris politikai keretrendszer felülvizsgálata az EKB-nál éppen most zajlik. Azzal pedig, hogy a fejlett jegybankok egységesen ultralaza monetáris politikára rendezkednek be hosszútávon, fontosabb szerepet kaphat a relatív reálgazdasági teljesítmény alakulása az egyes devizapárok árfolyammozgásában. Így pedig egyáltalán nem biztos, hogy Powell beszéde miatt le kéne írni a dollárt.

A Walmart összeáll a Microsofttal a TikTok-ért

Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,6%-kal, az S&P500 0,2%-kal került feljebb, míg a Nasdaq 0,3%-kal esett.


A Walmart összeáll a Microsofttal és közösen tennének vételi ajánlatot a TikTok amerikai, kanadai, ausztrál és új-zélandi érdekeltségeire. Rajtuk kívül az Oracle számít még komoly potenciális érdeklődőnek, lapértesülések szerint 20 milliárd dollár feletti ajánlatukkal jelenleg vezető helyzetben vannak. Az ügyhöz közel álló források szerint akár már a következő napokban is eldőlhet, hogy kinek az ajánlatát fogadja el a ByteDance. A TikTok-nak közel 100 millió felhasználója van az USA-ban.


Donald Trumpot tegnap hivatalosan is megválasztották a republikánusok elnökjelöltjének. Trump, illetve több republikánus is arra hegyezte ki beszédét, hogy az USA nem lesz biztonságban, ha Joe Biden-t választják meg elnöknek.

Lemondott a japán miniszterelnök

Összességében inkább pozitív kép látható az ázsiai részvénypiacokon. A Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng index 1,1%-ot emelkedett, viszont a japán Nikkei index 1,1%-ot csökkent.


Shinzo Abe japán miniszterelnök egészségi okokra hivatkozva bejelentette lemondását. Ugyanilyen okok miatt 2007-ben egyszer már lemondott a miniszterelnöki tisztségről. Lemondása jelentős bizonytalanságot okozhat, például a róla elnevezett, Abenomics gazdaságpolitika folytatásában is. Erre a bizonytalan helyzetre csökkenéssel reagált a japán részvénypiac.


A kínai vállalatok rekordnak számító, 67,5 milliárd dollár értékben bocsátottak ki dollárkötvényeket a nyáron. A következő három hónap is meglehetősen aktívnak ígérkezik, ugyanis a jelentős lejáratok miatt komoly finanszírozási igény jelentkezhet.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a főbb amerikai és európai határidős piacokon ma reggel.

Tovább veszi saját részvényeit az OTP

Az OTP augusztus 27-én 70.000 darab saját részvényt vásárolt 10.470 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben