Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nincs könnyű helyzetben az MNB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 26.   09:45

Erste kommentár Verbális kommunikációval igyekezett tegnap hűteni a kedélyeket a Magyar Nemzeti Bank, azt követően, hogy a magas infláció és a gyenge növekedés kettősével próbál megbirkózni. A jegybank...

Erste kommentár

Verbális kommunikációval igyekezett tegnap hűteni a kedélyeket a Magyar Nemzeti Bank, azt követően, hogy a magas infláció és a gyenge növekedés kettősével próbál megbirkózni. A jegybank igyekezett megnyugtatni a piaci szereplőket afelől, hogy a vártnál jóval magasabb júliusi infláció csupán átmeneti lesz, mivel a koronavírus okozta keresletnövekedés és kínálatszűke bizonyos szegmensekben 0,7 százalékponttal járult hozzá az árak növekedéséhez. Ez esetben azonban inkább csak bízni tud a jegybank abban, hogy az infláció ismét mérséklődik, mivel a monetáris szigorítás a mostani gyenge növekedés mellett szóba sem jöhet. Ugyanakkor a magas infláció, és valószínűleg a gyenge forint miatt lazítani sem igazán lehet, amit az alapkamat tartásának többszöri kihangsúlyozásával igyekezett nyomatékosítani tegnap Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Ezzel némileg patthelyzet alakult ki, amit a forint további gyengülése az euróval szemben egyre kiélezettebbé tehet.

Ismét bátran költenek informatikára a cégek

Tegnap ismét a technológiai szektor vezette az emelkedést az USA-ban, aminek köszönhetően a Nasdaq 0,8%-kal került feljebb. Az S&P500 0,4%-kal emelkedett, míg a Dow 0,2%-kal csökkent.


A várt feletti második negyedéves eredményt közölt a Salesforce. Az ügyfélkapcsolat kezeléshez szükséges szoftvereket fejlesztő vállalat év/év alapon 29%-kal növekvő, 5,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a várt 4,9 milliárd dollárral szemben. Ezen 0,86 dolláros tisztított EPS-t ért el, felülmúlva a 0,67 dolláros konszenzust. A harmadik negyedévre is az elemzők által becsültnél magasabb várakozásokat közölt a cég, 5,2 milliárd dollár körüli árbevételt várnak az elemzők eddigi 5 milliárd dolláros várakozásával szemben. A vállalat szerint azt követően, hogy a koronavírus miatt az első negyedév gyengébben sikerült, a második negyedévben ismét bátrabban költöttek informatikára a cégek, ezt ugyanis nem lehet halogatni. A kedvező hírekre 13%-kal emelkedett piaczárás után az árfolyam.


A vártnál jóval jobb negyedéves eredményről számolt be a Hewlett Packard Enterprise. Az árbevétel 6,8 milliárd dollár lett a várt 6,1 milliárddal szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 0,32 dollár a várt 0,23 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 0,32-0,36 dollár közötti EPS-t vár a cég, míg a konszenzus ezelőtt 0,32 dollárral számolt. Az agresszív költségcsökkentések mellett a vállalat szerint már elkezdett stabilizálódni a szerverek és tárhelyek iránti kereslet, ami a vártnál jobb árbevételből is látszott. A hírekre az árfolyam 6%-kal emelkedett piaczárás után.


Régóta húzódó vizsgálat után kartellezés miatt vádat emelt a Teva ellen az Amerikai Igazságügyi Minisztérium, miután a vállalat visszautasította a peren kívüli egyezség lehetőségét. Ahhoz, hogy peren kívüli egyezség szülessen, a vállalatnak be kellett volna ismernie bűnösségét, erre azonban nem voltak hajlandók, így most hosszabb jogi csatározás kezdődhet. Az árfolyam 4%-kal esett tegnap a hírekre.

Valuta manipulációval vádolják Vietnámot

Csökkenés jellemezte ma az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei és a Hang Seng is 0,1%-ot csökkent, míg a Shanghai index 1,3%-ot esett.


Az amerikai pénzügyminisztérium vizsgálata szerint a vietnámi jegybank 2019-ben 4,2% és 5,2% közötti mértékben mesterségesen leértékelhette a vietnámi dong árfolyamát az amerikai dollárral szemben azáltal, hogy 22 milliárd dollár értékben vásárolt a jegybank devizát. Az amerikai vizsgálat már másodszor ítélte el a vietnámi árfolyampolitikát. Egyelőre nem világos, hogy az esetnek milyen következményei lesznek, az USA elvileg extra vámokat is kivethet kereskedelmi partnereire, ha bebizonyosodik a devizaárfolyamok manipulációja.


Japánban pénteken jelentik be az új, szigorúbb járványügyi intézkedéseket, melyek célja, hogy a hagyományos influenza szezont megelőzően visszaszorítsák a COVID19 fertőzést. Japánban a járvány jelenleg a második hullám lecsengő szakaszánál tart.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.

Tovább veszi részvényeit az OTP

Tegnap megint vett 70.000 darab saját részvényt az OTP, az átlagár 10.627 forint volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben