Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vakcinából kampány

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 24.   08:45

Erste kommentár Ahogy az várható volt, a vesztésre álló Donald Trump mindent megpróbál az újraválasztása érdekében. A Financial Times mandátum becslése alapján a Joe Biden vezette demokraták...

Erste kommentár

Ahogy az várható volt, a vesztésre álló Donald Trump mindent megpróbál az újraválasztása érdekében. A Financial Times mandátum becslése alapján a Joe Biden vezette demokraták jelenleg 298 helyet szereznének, míg Donald Trump csak 119-et, vagyis még az sem lenne elég a megválasztásához, ha a billegő 121 mandátum mind felé billenne. Így aztán nem meglepő módon bármiből kampány témát csinál, amiből előnye származhat. Újabb vámokkal fenyegette meg Kínát a szavazatok érdekében, de ami ennél is érdekesebb, hogy minden jel szerint a COVID19 vakcinából is kampánytémát csinálna. A Financial Times értesülései szerint az elnök gyorsított jóváhagyást biztosítana az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának októberben. Hasonló sorsra juthat a Pfizer készítménye is, ami szintén októberben kerülhet a felügyelet elé. Bár Donald Trumpnak politikailag fontos lenne, hogy a november 3-i elnökválasztás előtt engedélyezett vakcina legyen az USA-ban, tudományos körökben némileg lassabb tempót preferálnának és inkább jövő év elejére valószínűsítik a vakcina jóváhagyását.

Tovább javul a vállalati aktivitás

A múlt héten tovább folytatódott a technológiai szektor felülteljesítése. Míg a Dow Jones Industrial Average változatlan maradt, az S&P 500 index pedig csupán 0,7%-ot emelkedett, addig a Nasdaq 100 3,5%-os növekedést könyvelhetett el.


A várakozásokkal ellentétben ismét emelkedett az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma az USA-ban, az egy héttel korábbi 960 ezerről 1,1 millió főre. Egy adatpont azonban még nem változtatja meg az elmúlt hónapok trendjét, miszerint csökken a munkanélküliek és emelkedik a foglalkoztatottak száma.


Pénteken érkeztek a legfrissebb beszerzési menedzser indexek, amelyek az amerikai gazdaság további javulásáról tettek tanúbizonyságot. A feldolgozóipari index 19 hónapos, a szolgáltató szektor indexe pedig 17 hónapos csúcsra emelkedett. A termelés mellett a megrendelések is mindkét szektor esetében tovább emelkedtek, a vállalatok pedig tovább növelik alkalmazottaik számát.


Az Uber és Lyft tovább tudja folytatni működését Kaliforniában, miután egy fellebbviteli bíróság elutasította a demokrata állam tervét, miszerint a társaságoknak a sofőrjeiket alkalmazottként kellene kezelniük. A társaságok azzal fenyegették az államot, hogy amennyiben bevezetésre kerül ez a szabályozás, akkor beszüntetik szolgáltatásukat Kaliforniában.

Mégsem akkora az amerikai szigor

Emelkedéssel kezdték a hetet az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,2%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot, a Hang Seng pedig 1,4%-ot emelkedett.


Nagyot ugrott a WeChat tulajdonosának, a Tencent Holdingsnak az árfolyama, miután olyan hírek jelentek meg, mely szerint a WeChat amerikai betiltása nem lesz annyira széleskörű, mint arra számítana lehetett, így az alkalmazás értékesítése esetén is magasabb vételárhoz juthat a Tencent, ami pozitív hír.


Donald Trump újraválasztása esetére újabb kínai vámokat helyezett kilátásba, ez azonban nem hatott a piacokra, hiszen az üzenet eleve inkább a választóknak szólt, ráadásul jelenleg meglehetősen távol is áll az újraválasztástól az elnök. Ezzel szemben az amerikai és a kínai fél hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz ül, hogy a kereskedelmi kapcsolatokról egyeztessen.


Li Ko-csiang kínai miniszterelnök szerint akár növekedhet is a kínai GDP idén, ha sikerül a tervezett 9 millió új munkahelyet létrehozni. A kínai jegybank elnöke ugyanakkor már óvatosabban fogalmazott, összetettnek és súlyosnak nevezve a jelenlegi helyzetet.


Már a japán vállalatok sem lelkesednek a jövő évi olimpiáért. Egy 13 ezer vállalat megkérdezésével készülő felmérés alapján a legtöbb válaszadó, 27,8% szerint törölni kéne a jövő évre átütemezett sporteseményt, 25,8% szerint újabb halasztásra lenne szükség, 18,4% szerint kevesebb nézővel, 5,3% szerint pedig nézők nélkül kéne megtartani a rendezvényt. A válaszadók mindössze 22,5%-a gondolta úgy, hogy jövőre, változtatások nélkül meg kéne tartani az olimpiát.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Tovább veszi részvényeit az OTP

Az OTP 45.000 darab saját részvényt vásárolt augusztus 19-én 10.869 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben