Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csúcs versus csúcs

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. augusztus 14.   09:51

Erste kommentár Miközben a részvényindexek egy jelentős része új csúcsok döntögetésével kísérletezik, a járvány oldalon is hasonlókat látunk. Az eddig jó állapotban levő...

Erste kommentár

Miközben a részvényindexek egy jelentős része új csúcsok döntögetésével kísérletezik, a járvány oldalon is hasonlókat látunk. Az eddig jó állapotban levő országok jelentős részében vagy újra felütötte a fejét a járvány, vagy pedig a már egy ideje tartó növekedést követően újra több hónapos csúcson vannak az új megbetegedések. Vagyis a tavaszi eseményekkel ellentétben a befektetők most éppen csak egy picit foglalkoznak a járványügyi helyzettel. Az ok egyszerű. Most nem számítanak a gazdaságok bezárására, illetve maximum helyi lezárások lehetőségével számolnak. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a döntéshozók olyan mértékben tolták meg pénzzel a gazdaságokat, hogy az bőven kompenzálja a leállások és az intézkedések negatív hatásait. Közben a második hullám már kopogtat az ajtón, és bármikor okozhat meglepetést. Ugyanis nem csak a részvények tűnnek drágának (s nem az idei, hanem már a jövő évi vagy az utáni P/E ráták alapján is), hanem a befektetők gyors „V” vagy „U” alakú kilábalásra számítanak, ami könnyen átcsúszhat egy „W” alakúba, ha az ősz folyamán igazán elszabadul a vírus. Ez pedig komolyan felülírhatja a profitvárakozásokat és a részvények értékeltségét is. Persze továbbra is zajlik a versenyfutás az idővel, hogy megtaláljuk-e és tudjuk-e alkalmazni a védőoltást vagy a gyógyszert a betegség elszabadulása előtt. A védőoltás esetében a gyártási problémákkal is meg kell küzdeni, hiszen nem egyszerű a szereket milliárdos nagyságrendben legyártani és beadni az embereknek. Ez nem tud megtörténni néhány hét alatt.


A tegnapi gyengébb teljesítményt követően a technikai kép és a hangulat alapján ma emelkedhet a DAX. A BUX index is követheti, elsősorban az OTP-re és a Richterre érdemes figyelni.

Nem örülnének az amerikai vállalatok, ha nem tudnák használni a WeChat alkalmazást

Vegyes kereskedést láthattunk a tegnapi nap során a tengerentúlon. Míg a Dow Jones Industrial Average és az S&P 500 indexek 0,3 és 0,2%-ot csökkentek, addig a NASDAQ 100 index 0,2%-ot emelkedett.


Az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma egy millió alá esett a legfrissebb számok alapján, amik az augusztus 8-i hetet tükrözik. A számok az elemzői várakozások alatt érkeztek és a vírus kezdete óta nem voltak ilyen alacsonyak. Ez azt indikálja, hogy a munkaerőpiac tovább javul, és a gazdaság sikeresen átlendülhetett a júniusban kialakult második hullámon. Az új megbetegedések száma további optimizmusra ad okot, ugyanis a második hullám gócpontjai jelentős lassulást mutatnak a vírus terjedésében.


A Fehér Házzal folytatott konferenciahívás során számos amerikai nagyvállalat, köztük az Apple, a Ford, és a Disney is jelezte, hogy versenyhátrányba kerülnének, ha nem tudnák használni a WeChat applikációt. A WeChat nem csak marketing kommunikációs eszközként szolgál, hanem rengeteg kínai fogyasztó az alkalmazáson keresztül fizet vásárláskor. A TF International Securities számítása szerint az iPhone értékesítések 30%-kal csökkenhetnek globálisan, ha az Apple felhasználók nem tudják elérni az alkalmazást.


Több mint 8 hónap tesztelést követően csütörtöktől elérhetővé válik az Amazon Web Services ügyfelei számára a kvantumszámítás. A számítástechnika egyik legnagyobb előrelépésének számító kvantumszámítással rendkívül gyorsan, szinte valós időben lehet megoldani problémákat.

Alábbhagyott a lendület a kínai belső fogyasztásban

Emelkedéssel zártak a vezető ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,2%-kal, a Hang Seng 0,4%-kal, a Shanghai index 1%-kal került feljebb.


A vártnál lassabb a felpattanás a kínai belső fogyasztásban a júliusi kiskereskedelmi forgalmi adatok szerint. Év/év alapon 1,1%-os visszaesés volt még megfigyelhető a korábbi 1,8%-os visszaesést követően, ami elmaradt a 0,1%-os növekedést prognosztizáló konszenzustól. A vártnál gyengébb számok mögött főként a szolgáltatások iránti gyengébb kereslet állt. Az ipari termelés nem okozott ekkora csalódást, 4,8%-kal nőtt év/év alapon, kissé elmaradva az 5,2%-os várakozástól. Ez hasonló dinamika, mint amit az előző hónapban láthattunk.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX és a FTSE mínuszos, a CAC pluszos volt.

Tovább veszi részvényeit az OTP

Tegnap újabb 45.000 darab saját részvényt vásárolt az OTP 11.065 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben