Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ütős válasz

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 31.   09:38

Erste kommentár Éppen tegnapelőtt vonták kérdőre az Amerikai Kongresszusban az Amazon, Apple, Facebook, Alphabet négyes vezérigazgatóit a túlzott piaci erőfölényük miatt. A tegnapi napon piaczárás után...

Erste kommentár

Éppen tegnapelőtt vonták kérdőre az Amerikai Kongresszusban az Amazon, Apple, Facebook, Alphabet négyes vezérigazgatóit a túlzott piaci erőfölényük miatt. A tegnapi napon piaczárás után egységesen egy csattanós választ adtak ezekre a vádakra. A második negyedéves gyorsjelentéseikből az látszott, hogy ők voltak a gazdaság egyik hajtómotorjai a koronavírus által komolyan sújtott időszak alatt. Az Amazon háromszor akkora értékben szállított ki élelmiszereket, mint egy évvel korábban, míg az Apple elektronikus eszközeivel segítette a távoktatást vagy az emberek közötti kapcsolattartást. A Facebook és a Google pedig komoly segítséget jelentett kis- és középvállalkozások számára, akiknek nem maradt más felület termékeik és szolgáltatásaik népszerűsítésére. Ez egy igen jó alkupozíciót kölcsönöz ezeknek a vállalatoknak a folytatásban.

Fantasztikus négyes

Vegyesen zárták tegnap a vezető amerikai részvényindexek a kereskedést. A Nasdaq 0,4%-kal emelkedett, a Dow 0,9%-kal, az S&P500 0,4%-kal esett.


Elsöpörte az Amazon az elemzői várakozásokat a második negyedévben, miután 88,9 milliárd dolláros árbevételt jelentett a várt 81,2 milliárd dollárral szemben. Ez 40%-os növekedés volt év/év alapon. A most kezdődött negyedévre 87 és 93 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, ami magasabb az eddigi 86,5 milliárd dolláros konszenzusnál. Az egy részvényre jutó tisztított profit 10,3 dollár lett, ami sokszorosa a konszenzus által várt 1,46 dollárnak. A számokból egyértelműen az látszik, hogy a koronavírus hatására a vártnál jóval nagyobb forgalmat bonyolított le a cég. Az élelmiszereladások például tripláztak a második negyedévben év/év alapon. A felhőalapú szolgáltatások terén a vártnál valamivel gyengébb számot jelentett a cég, ami 10,8 milliárd dolláros árbevételt jelent a várt 11 milliárd dollárral szemben. Ez 29%-os növekedés év/év alapon az előző negyedévi 33%-ot követően. A főként reklámbevételeket magában foglaló üzletág bevétele 41%-kal nőtt 4,2 milliárd dollárra. A vártnál jóval jobb számokra 5%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


A boltzárak ellenére nagymértékben felülmúlta az elemzői várakozásokat az Apple, miután 59,7 milliárd dolláros árbevételt ért el (+11% év/év) a várt 52,3 milliárd dollárral szemben. Ezzel a valaha volt legjobb gazdasági harmadik negyedévét zárta a cég. Az egy részvényre jutó tisztított profit 2,58 dollár lett a várt 2,04 dollárral szemben. A vártnál jobb számok részben az iPhone-ok iránti vártnál erősebb keresletnek voltak köszönhetők, ahonnan 26,4 milliárd dollárnyi bevétele származott a cégnek a várt 22,4 milliárd dollárral szemben. Emellett a koronavírus segített az iPad-ek és Mac-ek értékesítésében is, amik szinték jóval a várakozások felett alakultak. A szolgáltatásokból származó 13,2 milliárd dolláros árbevétel megfelelt a várakozásoknak. A most kezdődött negyedévre nem adott meg várakozást a cég. Emellett azt is bejelentették, hogy 4:1 arányú részvényfelaprózást hajtanak végre. A jó hírekre 6%-kal emelkedett piaczárás után az árfolyam.


Év/év alapon 11%-kal növekvő, 18,7 milliárd dolláros árbevételt ért el a Facebook a második negyedévben, ami érdemben felülmúlta a 17,3 milliárd dolláros elemzői konszenzust. A havi aktív felhasználók száma 12%-kal nőtt 2,7 milliárdra a várt 2,63 milliárddal szemben. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,80 dollár lett a várt 1,39 dollárral szemben. A számok azt mutatják, hogy a koronavírust követő hirtelen visszaesés az online hirdetésekben hamar elillant, és ismét növekedési pályára állt az iparág. A Facebook esetében fontos kérdés volt még a hirdetési bojkott, amihez már több, mint ezer vállalat csatlakozott. A vállalat erről annyit árult el, hogy július első három hetében tartani tudta a második negyedéves 10%-os növekedési ütemet, a bojkott hatásait is figyelembe véve. Ez azért még érdemben elmarad az első negyedéves 18% körüli növekedési ütemtől. A vártnál kedvezőbb számokra 6%-kal emelkedett az árfolyam piaczárás után.


A Facebook-kal szemben nem tudta év/év alapon növelni bevételeit az Alphabet, miután stagnáló, 31,6 milliárd dolláros bevételt jelentett, amennyiben a hirdetési partnereknek fizetett díjaktól tisztítva nézzük. Ez azonban így is felülmúlta a 30,5 milliárd dolláros konszenzust. Az egy részvényre jutó tisztított profit 10,1 dollár lett a várt 8,3 dollárral szemben, ami érdemben elmaradt a tavalyi 14,2 dollártól. A felhőalapú szolgáltatásokból származó bevételek 43%-kal nőttek év/év alapon a vártnak megfelelő 3 milliárd dollárra. A Youtube hirdetési bevételei 6%-kal estek negyedév/negyedév alapon a negyedévben a vártnak megfelelő 3,8 milliárd dollárra. A vállalat vezérigazgatója szerint a negyedév vége felé javuló trendek látszottak. Az árfolyam nem mutatott érdemi elmozdulást a hírekre piaczárás után.

5 hónap után először bővült a japán ipar

A napi csúcsra ugró japán vírusfertőzések beleadtak a japán részvénypiacba. A Nikkei 2,7%-ot zuhant, miközben a Hang Seng 0,1%-ot csökkent, a Shanghai index pedig 0,3%-ot emelkedett.


A japán ipari termelés öt hónapot követően először bővült hó/hó alapon június során. A mostani 2,7%-os növekedés sem jelent azonban áttörést, az ipari aktivitás így is 17,7%-kal elmaradt a tavalyi értéktől.


A japán munkanélküliségi ráta 2,8%-ra csökkent, azonban az adat módszertani okok miatt nem megbízható, mivel a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozókat nem tekinti munkanélkülinek, így a valóságnál kedvezőbb képet fest az adat.


Vegyesen alakultak júliusban a kínai beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipari index a várt enyhe csökkenés helyett 51,1 pontra emelkedett a korábbi 50,9 pontról, míg a szolgáltatóipari index a várt minimális emelkedés helyett 54,4 pontról 54,2 pontra süllyedt. A kompozit index értéke 54,2 pontról 54,1 pontra csúszott vissza.

Határidős piacok

A Nasdaq kivételével a negatív tartományban tartózkodnak a határidős indexek.

Az OTP saját részvényeket vásárolt

Az OTP tegnap 30.000 saját részvényt vásárolt, átlagosan 10.509 Ft-ért részvényenként.

Vizsgálják a moratórium részleges meghosszabbításának lehetőségét

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap bejelentette, hogy tárgyalnak a Bankszövetséggel a hiteltörlesztési moratórium részleges, vállalatokat érintő meghosszabbításának lehetőségéről a jövő évre.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben