Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megkezdődik a végső visszaszámlálás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 28.   09:57

Erste kommentár A Moderna bejelentése után pár órával a Pfizer és a BioNTech is bejelentette, hogy megkezdte a maga vakcinájának végső, átfogó klinikai tesztjét, ami szintén 30 ezer alany...

Erste kommentár

A Moderna bejelentése után pár órával a Pfizer és a BioNTech is bejelentette, hogy megkezdte a maga vakcinájának végső, átfogó klinikai tesztjét, ami szintén 30 ezer alany bevonásával fog zajlani. A Moderna Hálaadás környékére várja a maga eredményeit, míg a Pfizer-BioNTech csapat már októberre. Ezzel - a kínai vakcina-aspiránsok mellett - már két amerikai (illetve a német BioNTech) készítmény is beszállt a végső versenybe, amihez hamarosan az Oxford és AstraZeneca által közösen fejlesztett vakcina is csatlakozhat. Ezzel most egy kis időre csillapodhatnak a koronavírus elleni vakcinák körüli piacmozgató hírek, amit aztán ősztől újabb tűzijáték követhet. Úgy tűnik, hogy a jó hírekre komoly szükség is lesz, ugyanis az elmúlt napok spanyol vagy hongkongi fejleményei azt mutatják, hogy nem igazán lehet másképp megszabadulni a vírustól. Az pedig továbbra is erősen kérdéses, hogy milyen esetleges újabb mutációk lesznek, illetve meddig nyújt immunitást a majdani vakcina. Ezzel a gazdasági mellékhatások is hosszabb ideig elhúzódhatnak. Ezt az USA-ban a republikánusok újabb egyszeri kifizetésekkel és a szokásosnál magasabb munkanélküli segéllyel szeretnék továbbra is ellensúlyozni, hosszútávon ez azonban még nem oldja meg a munkaerőpiac problémáit.

Továbbra sem panaszkodhatnának az amerikai munkanélküliek

Emelkedéssel fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Nasdaq 1,7%-kal került feljebb.


Napvilágot látott a republikánusok újabb fiskális stimulusának tervezete. Ebben heti 200 dollárra csökkentenék az eddigi addicionális 600 dolláros munkanélküli segélyt, de csak onnantól kezdve, hogy az egyes államok meg tudják oldani azt, hogy egy bizonyos plafonig a korábbi fizetések 70%-át ki tudják fizetni segély formájában az elbocsátott munkavállalók számára. Erre az egyes államoknak maximum négy hónapjuk lenne átállni. Emellett a legtöbb amerikai újabb, ezúttal 1.200 dolláros egyszeri támogatásban részesülne. A republikánusok új csomagja ezen felül igyekezne megvédeni az iskolákat és más szervezeteket a koronavírussal kapcsolatos esetleges perektől. A városok és államok már nem kapnának újabb támogatást a korábbin felül, mert a republikánusok igyekeznének megfogni valamelyest az állami kiadásokat. Ezzel szemben a demokraták továbbra is kitartanak 3.500 milliárd dolláros programjuk mellett a republikánusok 1.000 milliárd dollárjával szemben. Így továbbra is komoly ütközések várhatók az újabb csomag elfogadásánál, mivel arra mindkettejüknek rá kell bólintania.


Megkezdődtek a BioNTech és a Pfizer közös vakcinájának utolsó fázisú vizsgálatai; ha sikerrel járnak, már idén októberben benyújthatják engedélyezési kérelmüket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez. Idénre összesen 100 millió vakcinát gyárthatnának le, amit már az USA fel is vásárolt az esetleges siker esetére.


Közel egy héttel azután, hogy az Intel bejelentette, hogy újabb csúszás várható a 7 nanométeres processzoraik fejlesztésében, távozik a cégtől a vezető mérnök, Murthy Renduchintala. Emellett szervezeti struktúrájában is átalakításokat hajt végre a cég.

Nem áll jól Kína a kereskedelmi vállalások betartásával

Összességében emelkedés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. A Hang Seng és a Shanghai index is 0,3%-ot emelkedett, viszont a Nikkei index 0,3%-ot csökkent.


A januári kereskedelmi megállapodásban vállalt 170 milliárd dollár értékű amerikai termékvásárlással még meglehetősen gyengén áll Kína. A június végi adatok alapján az éves vállalás 23%-át teljesítették, vagyis a második félévben még mintegy 130 milliárd dollárnyi amerikai terméket kell vásárolniuk, hogy teljesítsék kötelezettségüket. Bár időarányosan nem állnak jól, de így is teljesíthetőnek tűnik.


A járványügyi intézkedések miatt Hongkongban mérlegelik annak lehetőségét, hogy a szeptember 6-ai választásokat elhalasztják. Az elmúlt napokban szigorú intézkedéseket hoztak a járvány megfékezése ellen, de a választás miatti csoportosulások ismét felerősíthetnék a járvány terjedését. Ugyanakkor valószínűleg a választások elnapolása komoly feszültségeket keltene Hongkongban.

Határidős piacok

Az európai határidős indexek emelkednek, míg az amerikai határidős indexek gyakorlatilag stagnálnak ma reggel.

Az OTP saját részvényeket vásárolt

Az OTP tegnap 30.000 saját részvényt vásárolt, átlagosan 11.039 Ft-ért részvényenként.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Rájár a rúd a Bayerre: folytatódik a német cég kálváriája

Újabb fokozatba kapcsolt a német gyógyszer- és vegyipari vállalat vesszőfutása az elmúlt hetekben. Súlyos dollár százmilliókat bukott a társaság,...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben