Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Miért?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. július 15.   09:59

Erste kommentár Miért nem teljesít alul az S&P500 annak ellenére, hogy az USA nem képes megfékezni a járványt? — teszi fel a kérdést a MarketWatch. A válasz elég egyszerűnek tűnik, és három dologgal...

Erste kommentár

Miért nem teljesít alul az S&P500 annak ellenére, hogy az USA nem képes megfékezni a járványt? — teszi fel a kérdést a MarketWatch. A válasz elég egyszerűnek tűnik, és három dologgal magyarázható: (i) jelentős a technológiai túlsúly; (ii) az egészségügy is magas súllyal rendelkezik az indexben; (iii) nagy részük nemzetközi nagy kapitalizációjú részvény, mely cégek jelentős készpénzállománnyal rendelkeznek. Ugyanakkor azok az indexek (pl. small cap index) amelyekre ez nem igaz, komolyabb korrekciót mutatnak. A McKinsey minapi számítása mutatja, hogy milyen furcsa helyzetben vagyunk. Ugyanis a kormányok és a jegybankok intézkedései olyan mértékben manipulálják a gazdaságot, hogy egy U alakú recesszióra lehet számítani, s a jövőbeli pénzáramok nem nagyon fognak eltérni a járvány előtti előrejelzésektől. Így a járvány hatása összeségében kevesebb mint 10 százalékos visszaesést jelent az értékre nézve. De! Ahogy magunk mögött hagyjuk az „U” betűt, a korábbi pályára állunk vissza a pénzáram tekintetében. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a hozamszintek most alacsonyabbak mint korábban voltak, akkor az akár magasabb részvényárakat is eredményezhet az „U” betű végén, mint amire korábban számíthattunk. A kérdés az, hogy a hosszútávú kockázatok, amelyek ennek ellene hatnának, mennyire növekedtek meg. Ha sikerül a védőoltás kifejlesztése, akkor valószínűleg nem kell nagyobb kockázattal számolnunk. Már csak az a kérdés, hogy hol van az „U” betű vége. Most egységesnek látszik a nézet, hogy valamikor az év végén vagy a jövő év elején számíthatunk a védőoltásra, azaz akkortájt lehet vége a gazdaságok részleges vagy teljes bezárásának. Ezért látunk komoly pozitív reakciókat olyan hírekre, mint amit a Moderna jelentett be tegnap. Hiszen egy része már közismert volt, de megerősítette azt, illetve kiderült, hogy jelentős számú antitest keletkezett a vizsgált páciensek szervezetében. Korábban csak annyit mondtak, hogy keletkeztek antitestek az egészséges emberek szervezetében. Így július 27-én (a kettes fázist átugorva) 30 ezer ember részvételével megkezdik a harmadik fázisú kísérleteket.


A mai napon a jó híreknek köszönhetően emelkedést láthatunk a DAX és a BUX indexben is.

Újabb vakcina sikerek

Ismét emelkedő üzemmódba kapcsoltak az amerikai részvényindexek. A Nasdaq 0,9%-ot, az S&P 1,3%-ot, a Dow index 2,1%-ot emelkedett.


A részvénypiacok jó hangulatához a vártnál kedvezőbb banki gyorsjelentések és a Moderna vakcina kutatási eredményei is hozzájárultak, ugyanis délután tették közzé a legfrissebb tesztek eredményét. Ez alapján az előzetes tesztekben részt vevő összes alany szervezete antitesteket kezdett el termelni az oltás hatására, melynek mennyisége a betegségen átesetteknél megfigyelhető mennyiség felső felébe esett. Bár az antitestek termelése még nem garantálja az oltás sikerességét, de kedvező előjelnek tekinthető. Várhatóan július 27-én kezdődik a kísérlet következő szakasza, amikor 30 ezer, nagy fertőzési kockázattal rendelkező személyt fognak beoltani a készítménnyel. A részvény árfolyama 13%-ot emelkedett.


Lael Brainard jegybankár komor képet festett a gazdaságról a fertőzések újbóli megjelenése közepette, és felszólította a Fed-et, hogy forduljon a hosszabb távú alkalmazkodás irányába. James Bullard optimistábbnak tűnt, mondván, hogy az év második felében egy erős növekedés jelentősen csökkentheti a munkanélküliségi rátát, sőt az is elképzelhető, hogy a mostani 11,1%-ról visszaesik 4,5%-ra, ha az ideiglenesen elbocsátott munakvállalókat visszahívják dolgozni. Ám a legfrissebb előrejelzések szerint az idei év végére 9,3%-ra eshet vissza a munkanélküliségi ráta, 2021 végére pedig 6,5%-ra. Bullard emellett rámutatott az előttünk álló veszélyekre is. Kihangsúlyozta, hogy szimpla elővigyázatosság segíthet a kiskereskedelemet fellendíteni. Bullard jegybankároktól szokatlanul a részvénypiacokkal kapcsolatban is nyilatkozott, szerinte jogos volt a részvénypiaci optimizmus és a technológiai cégeknek mintegy áldást jelentett a vírus, hiszen felgyorsította a digitális transzformációt.


Patrick Harker philadelphiai Fed elnök szerint a gazdaság hosszú, tartós visszaesésben van, és addig nem lehet teljes mértékben újból megnyitni a gazdaságot, amíg a világjárvány kontroll alá nem kerül. Robert Kaplan, a dallasi Fed elnöke szintén inkább a pesszimisták táborát erősítette. A CNBC-nek elmondta, hogy kritikus fontosságú volt a munkanélküliségi ellátások kiterjesztése, és hogy még több támogatásra lesz szüksége az államoknak és városoknak. Hozzátette még, hogy három évbe is telhet, mire a gazdaság és a piacok visszatérnek a vírus előtti szintre.

Megszűnnek Hongkong kiváltságai

Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 1,6%-ot emelkedett, a Hang Seng lényegében stagnált, a Shanghai index pedig 0,5%-ot csökkent.


Donald Trump beváltotta fenyegetését és elrendelte Hongkong különleges státuszának megszüntetését. Hongkong eddig különleges kereskedelmi státuszt élvezett, ez szűnik most meg. Trump egyúttal elrendelte azon kínai vezetők szankcionálását is, akik közreműködtek Hongkong függetlenségének megcsorbításában. Kína válaszlépéssel fenyegette meg az USA-t, de konkrétumokat még nem közöltek.


A várakozásokkal összhangban nem változtatott monetáris politikáján a japán jegybank, bár ezúttal is utaltak a további lazítás lehetőségére. A költségvetési évre vonatkozó GDP előrejelzést viszont pontosították, míg korábban 3-5% közötti GDP visszaeséssel kalkuláltak,  az új előrejelzésük 4,7%-os GDP esést tartalmaz.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A FTSE100 és a DAX pluszos, a CAC40 mínuszos volt.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP tegnap 30.000 darab saját részvényt vásárolt 10.841 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben