Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ha esik, ha fúj…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. június 2.   09:06

Erste kommentár Úgy tűnik, hogy nem számít semmi sem. Lehet kevésbé hatásos a gyógyszer, lehetnek zavargások az USA-ban, merülhetnek fel aggályok a vakcinák tesztelésével kapcsolatban, lehetnek...

Erste kommentár

Úgy tűnik, hogy nem számít semmi sem. Lehet kevésbé hatásos a gyógyszer, lehetnek zavargások az USA-ban, merülhetnek fel aggályok a vakcinák tesztelésével kapcsolatban, lehetnek kínai-amerikai feszültségek, a piacok nem igazán akarják megváltoztatni a pozitív módot. Pedig az árazás is magas az előremutató P/E alapján. Így tegnap kicsit emelkedtek az amerikai indexek, és Ázsiában is emelkedést láthattunk az éjjel. A DAX index pedig méretes emelkedéssel kezdheti a napot a határidős indexek alapján. Pedig a Gilead gyógyszerének kevésbé hatásos volta nem túl jó hír, mint ahogy az sem, hogy a Hongkong körüli csatározásban Kína felfüggesztette szója importját az USA-ból, míg az Egyesült Államok újabb kínai hivatalnokokkal szemben alkalmaz szankciókat. Ugyanakkor a piac örül annak, hogy Trump a legutóbbi beszédében nem emlegetett újabb komolyabb szankciókat. Másrészt a zavargások leverésére kilátásba helyezte a hadsereg bevetését, ami nem lenne egy örömteli esemény. Különben Biden jelenleg 10 százalékponttal áll Trump előtt a pollok alapján, s ezzel 53 százalékos támogatottsága van a biztosan választók körében. Peresze még bármi történhet az őszi elnökválasztásig.


Mindeközben a Goldman 12.100-ról 13.000 forintra emelte az OTP célárát vételi ajánlással, azzal indokolva ezt, hogy 2022 és 2023-ban dinamikusan növekedhet az eredmény, miközben az idei és a jövő évi eredmény kilátásokat csökkentette az amerikai bankház. A MOL-ra is új elemzéssel jelentkeztek, ott 2.200 forintról 1.700 forintra csökkentették a célárfolyamot. Ezek az ajánlások hatással lehetnek az árfolyamokra a mai kereskedésben.

A hadsereget is bevetné Trump

A rendkívül feszült amerikai helyzet ellenére emelkedtek tegnap a tengerentúli indexek. A Dow és az S&P 0,4%-kal, a Nasdaq 0,7%-kal zárt magasabban.


Donald Trump a hadsereg bevetését is kilátásba helyezte az amerikai zavargások megfékezése érdekében. A napok óta tartó megmozdulásokban már több ezer embert tartoztattak le és több tucat városban rendeltek el részleges kijárási tilalmat. A Fehér Ház környékén történt zavargások miatt Trump elnököt állítólag biztonsági okokból a fehér házi óvóhelyére kellett menekíteni.


A szenátus Pénzügyi Bizottságának elnöke a gyógyszer áremelés mértékét szabályozó szavazást kezdeményezett. A javaslat célja, hogy egy esetleges újabb járvány esetén megakadályozza a gyógyszerek áremelkedését.


Zavarba ejtő eredményt hozott a Gilead Science Remdesivir nevű készítménye a koronavírus kezelésében. A harmadik fázisú teszten közepesen súlyos betegek kezelésében alkalmazták a készítményt és azoknál, akiknél 5 napig tartott a kezelés, szignifikáns eredményt sikerült elérni azokhoz képest, akik nem kapták a kezelést. Ezzel szemben a hosszabb, 10 napos kúra esetén már nem volt szignifikáns pozitív hozadéka a Remdesivir használatának. A részvény csaknem 4%-os csökkenéssel reagált a hírre.


Őszre tolódhat a júniusi G7 ülés, pedig korábban Trump, mint házigazda még ahhoz is ragaszkodott, hogy személyes találkozót tartsanak, ne pedig csak virtuálisan ülésezzenek. Ezt azonban a járvány és a jelenlegi amerikai biztonsági helyzet ellehetetlenítette.

Újraéledő kereskedelmi háború

Emelkedés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat ma reggel. A Shanghai index 0,1%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Nikkei 1,2%-ot emelkedett.


Ismét csatatérré vált a szója piaca az USA és Kína között. A Hongkong miatti amerikai nyomásgyakorlásra válaszul Kína felfüggesztette egyes mezőgazdasági termékek, köztük a szója behozatalát az USA-ból, ez pedig veszélyeztetheti a két ország között nehezen megkötött kereskedelmi megállapodást, egyúttal a kereskedelmi háború újabb kitörésével fenyeget.


A várakozásokkal összhangban nem változtatott monetáris politikáján az ausztrál jegybank. Az alapkamatot és a 3 éves állampapírok hozamcélját is változatlanul 0,25%-on tartotta. Az ausztrál jegybank elnöke a korábbinál optimistább véleményt fogalmazott meg a gazdaság állapotával kapcsolatban, ugyanis elképzelhetőnek nevezte, hogy a vártnál kisebb lesz a gazdaság visszaesése. Mindezt arra alapozza, hogy a meredek zuhanást követően hamar stabilizálódott a gazdaság állapota, és ahogy elkezdődtek az újranyitások, máris a javulás jelei láthatóak.


A kínai jegybank 56 milliárd dollár értékben vásárol rövid lejáratú, legfeljebb 6 hónapos futamidejű kisvállalati hiteleket, hogy ezzel is támogassa a gazdaság talpraállását.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek közül a Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq pluszban volt ma reggel. Az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott.

Magyar Telekom osztalékfizetési rend

Az egy részvényre jutó osztalék összege 20,17 forint. A kifizetés június 17-én kezdődik, osztalékszelvénnyel június 4-én forog utoljára a papír.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben