Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

V alakú recesszió

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. május 6.   09:49

Erste kommentár Alapvetően V alakú recessziót vár a kormány idehaza. A frissített konvergenciaprogramban három forgatókönyvvel számolnak. Az alappálya szerint a második negyedévben véget ér a...

Erste kommentár

Alapvetően V alakú recessziót vár a kormány idehaza. A frissített konvergenciaprogramban három forgatókönyvvel számolnak. Az alappálya szerint a második negyedévben véget ér a járvány idehaza, így a GDP csak 3 százalékkal esik vissza, míg az államháztartás hiánya 3,8 százalék lesz. Ha a harmadik negyedévben ér véget a járvány, akkor 5,6 százalékos visszaesés és 4,3 százalékos hiány jöhet. Mind a két esetben 4,8-4,9 százalékos gazdasági emelkedés, visszapattanás jöhet a jövő évben. Ha viszont a negyedik negyedévig kitart a pandémiás helyzet, akkor a visszaesés 7,3 százalék lehet 4,6 százalékos hiánnyal, amit jövőre kisebb, 3,3 százalékos növekedés követhet. Ugyanakkor a két negatív forgatókönyv esetében a 2022-es növekedés kiemelkedő, 6-8 százalék körül alakulhat. A mi egyszerű járvány modellünk alapján a vége valamikor júliusban lehet, amennyiben az utolsó megbetegedést értjük a vége alatt. Ez persze azt is jelenti, hogy az élet később, nagyjából szeptemberre normalizálódna. A kormány is ezzel számol, amikor azt mondja, hogy augusztus 15. előtt tömegrendezvények megtartására nem kerülhet sor. Azt is gondoljuk, hogy ha ügyesek vagyunk és kellően távolságtartók, akkor nem lesz újabb hullám, azaz az alap forgatókönyv, talán egy picit belecsúszva a másodikba, következhet be.


A reggeli kereskedésben a DAX és a BUX is kis csökkenést mutat. Ugyanakkor a technikai kép, legalábbis az indikátorok alapján vegyesnek mondható. Így összeségében inkább oldalazás lehet a nap végeredménye.

Bátorítja az amerikaiakat Trump

Ugyan a nap végére kissé elromlott a hangulat a tengerentúli piacokon, de a vezető indexek ezzel együtt is emelkedéssel fejezték be a napot. A Dow 0,6%-kal, az S&P500 0,9%-kal, a Nasdaq 1,1%-kal került feljebb.


Donald Trump az amerikai gazdaság újranyitását sürgeti. Tegnap Phoenix-ben tartott beszédet, több, mint egy hónapot követően most szerepelt először nyilvánosan Washingtonon kívül. Trump harcosoknak nevezte az amerikaiakat és arra biztatta őket, hogy térjenek vissza a hétköznapi életbe, még akkor is, ha ez bizonyos esetekben áldozatokat követel majd. Trump már a koronavírusra adott válaszlépések második fázisára készül, ami többek között a vészhelyzet miatt felállított járványügyi stáb feloszlatását is tartalmazza.


A várt felett alakult a Disney árbevétele a gazdasági második negyedévben, 18 milliárd dollár lett a várt 17,7 milliárd dollárral szemben. Az egy részvényre jutó tisztított profit 0,60 dollár volt, ami alulmúlta a 0,86 dolláros konszenzust. A koronavírus miatt nagyjából 1,4 milliárd dollárral lett alacsonyabb a vállalat profitja, amiből 1 milliárd dollár az élményparkok bezárásának volt betudható. Ezek az USA-ban egyelőre továbbra is zárva maradnak, míg Shanghai-ban legfeljebb 30%-os kapacitáskihasználtság mellett május 11-én már újranyithat az ottani létesítmény. A koronavírus pozitív hatása volt, hogy a Disney+ és az ESPN+ streaming szolgáltatások felhasználói bázisa komoly ütemben növekedett, ami áprilisban is tovább folytatódott. A Disney+-nak már közel 55 millió felhasználója van. Ez azonban nem képes kompenzálni az élményparkok és a filmstúdió komoly visszaesését, melyek tavaly az üzemi eredmény több mint felét adták és hosszabb távon érintettek lehetnek a koronavírus okozta gazdasági lassulás által.


Az AbbVie megkapta a versenyjogi hatóság engedélyét is az Allergan felvásárlására az USA-ban, ezzel létrejön a 63 milliárd dollár értékű felvásárlás. Ehhez az Allergan-nak bizonyos készítményeit más gyógyszercégek számára értékesítenie kellett.

Indiáé a legrosszabb beszerzési menedzser index

Kínában ma már ismét nyitva volt a részvénypiac, Japánban azonban még a mai napon is szünetel a kereskedés. A Shanghai index stagnálással tért vissza a hosszabb pihenőt követően, míg a Hang Seng 0,9%-kal emelkedett.


5,4 pontra esett áprilisban a Markit indiai szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe, ezzel átvette az első helyet az idei legrosszabb beszerzési menedzser indexek listáján. A korábban publikált 27,4 pontos feldolgozóipari indexel együtt a kompozit mutató 7,2 pont lett. Az országot érintő 40 napos kijárási korlátozást hétfőn kezdték el fokozatosan feloldani.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX és a CAC mínuszos, a FTSE pluszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben