Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kinyit az USA!?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. április 16.   09:27

Erste kommentár Trump ma teszi közzé a terveket arra nézve, hogy a szociális távolságtartási szabályokon milyen menetrend szerint lazítanának. Sokan aggódnak, hogy a Fehér Ház mondaná meg a menetrendet a...

Erste kommentár

Trump ma teszi közzé a terveket arra nézve, hogy a szociális távolságtartási szabályokon milyen menetrend szerint lazítanának. Sokan aggódnak, hogy a Fehér Ház mondaná meg a menetrendet a helyi kormányzók és hivatalnokok helyett, akik valószínűleg jobban ismerik a helyzetet az adott régióban. Mindenestre Trump nagyon azon van, hogy május elején elkezdjen normalizálódni az élet az Egyesült Államokban. Ugyanakkor számos üzleti és egészségügyi vezető arra hívja fel a figyelmet, hogy ehhez előbb tovább kellene növelni a tesztelések számát!


Mindeközben a gazdasági adatok elkeserítők. Például az amerikai ipari termelés 5,4 százalékkal esett, amire 1946 óta nem volt példa, és a kiskereskedelmi forgalom is 8,7 százalékkal zuhant. Kína holnap közli az első negyedéves GDP-jét, ami az elemzői várakozások szerint 6 százalékos csökkenés lesz. Éppen ezért számos befektetési guru, akik az 1987-es és a 2008-as válságon is kerestek, figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező 45 nap kritikus lesz az amerikai pénzügyi rendszer szempontjából.


A mai napon fenn kellene maradnia a kezdeti emelkedésnek a DAX indexben és a BUX-nak is a pozitív tartományban kellene zárnia a tegnapi jelentősebb esést követően.

Trump leránthatja a leplet az USA újranyitási terveiről

A kezdeti esés egy kis részét ledolgozták tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow végül 1,9%-kal, az S&P500 2,2%-kal, a Nasdaq 1,4%-kal került lejjebb.


Tegnap azt nyilatkozta Donald Trump, hogy ma be fogja jelenteni azokat a főbb iránymutatásokat, amik a gazdaság újraindítását fogják koordinálni az USA-ban. Tegnap az elnök több mint 200 amerikai nagyvállalat vezetőjével egyeztetett több konferenciabeszélgetés keretében. A vállalatok azt sürgették, hogy minél többet teszteljenek az USA-ban annak érdekében, hogy az emberek bizalma visszatérjen. Eközben az egyik vezető járványügyi szakember arra figyelmeztetett, hogy noha tetőzés jelei látszanak az USA-ban a vírus terjedését illetően, egyelőre még korántsem biztos, hogy az USA túl lenne a nehezén.


Az Amerikai Járványügyi Központ elnöke szerint, május elejével 19-20 amerikai állam állhat készen arra, hogy feloldja a gazdaságot érintő korlátozások többségét, amennyiben a kormányzók is beleegyeznek.


New York kormányzója tegnap kötelezővé tette a maszk viselését nyilvános helyeken. Emellett azt is mondta, hogy mostanra nagyjából kezelhetővé vált az új koronavírusos betegek ellátása.


Négy évet követően ismét egy alacsonyabb árkategóriás okostelefont dob piacra az Apple. A készülék az iPhone SE névre fog hallgatni, mint a négy évvel ezelőtti hasonló verzió. Az okostelefonhoz az Apple az iPhone 8 dizájnját használta, ám ahhoz a telefonhoz képest bizonyos technikai paraméterek tekintetében (például a telefon kamerája) alacsonyabb minőséget szolgáltat. Az új készülék indulóára 399 dollár az USA-ban.


Nem hozott komolyabb meglepetést a Fed tegnap megjelent Bézs könyve. Az egyes körzetek egyöntetűen arról számoltak be, hogy nagy hirtelenséggel érdemi visszaesés történt a gazdaságban.


Azon tanácskozik a Fehér Ház Energiaügyi Osztálya, hogy fizessen az olajkitermelőknek azért cserébe, hogy ne hozzanak egyelőre több olajat a felszínre, ezzel is csökkentve a túlkínálatot a piacon.


A Védelmi Minisztérium vizsgálata szerint a Pentagon jogosan ítélte a 10 milliárd dollár összértékű, felhőalapú szolgáltatásokhoz kapcsolódó JEDI névre keresztelt pályázatot a Microsoftnak. Korábban az Amazon támadta meg ezt a döntést, miután azt gyanították, hogy Donald Trump személyes nyomást gyakorolt a cég ellen.

Rekord választási eredményt hozott a koreai járványkezelés

Csökkenés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei 1,2%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot csökkent, viszont a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett.


A koreai választók meghálálták a Demokrata Párt hatásos válságkezelését. Az előzetes eredmények alapján az elmúlt 28 év legmagasabb részvételi aránya mellett szerzett jelentős többséget az eddigi kormányzópárt. Az előzetes eredmények alapján a 300 fős törvényhozásból 180 helyet szereztek meg, ezzel a többséggel pedig már a legtöbb törvényt egyeztetés nélkül képesek megváltoztatni, így például könnyedén megszavazhatják a koronavírus miatti rendkívüli pénzügyi mentőcsomagot is.


A Bloomberg konszenzus szerint az első negyedévben rekordot jelentő 6%-kal eshetett vissza a kínai GDP az előző évhez képest. A statisztikai hivatal holnap reggel teszi közzé a negyedéves GDP adatot.


Már márciusban elkezdett magához térni a kínai ingatlanpiac. A februári teljes befagyást követően már márciusban triplázott a tranzakciók száma és az új ingatlanárak átlaga is 0,13%-kal meghaladta a februári értéket.


A Goldman várakozása szerint a japán munkanélküliségi ráta 1,9 százalékponttal növekedhet a negyedévben, ami meghaladja a pénzügyi válságnál tapasztalt 1,4 százalékpontos növekedést. Ennek ellenére a japán munkakultúra miatt ez lehet globálisan is az egyik legalacsonyabb növekedési ráta. A Japánban kiugrónak számító romlás ellenére is csak 4,2%-ra emelkedne a munkanélküliségi ráta.

Határidős piacok

A pozitív tartományban voltak ma reggel a főbb határidős indexek, egyedül a FTSE volt mínuszos.

A kiskereskedelmi különadó 2 milliárd forintjába kerülhet a MOL-nak

Az új kiskereskedelmi különadó a MOL-ra is negatív hatással van, mivel az új adónemet az üzemanyagok és egyéb termékek kiskereskedelmi forgalma után is fizetni kell. A cég számítása szerint a mostani (a krízis előtti szinthez képest 30-40%-kal kisebb) forgalom esetén, ez az adó napi 7 millió forintot tehet ki, azaz éves szinten 2 milliárd forint extra fizetést jelent az államnak. A MOL csoport kiskereskedelmi árbevételének 15-20% származik Magyarországról. A MOL tavaly 223 milliárd forint nettó adózott eredményt ért el, ehhez képest nem jelentős ez a különadó, de ebben a helyzetben minden forint fáj.

A Magyar Telekomnak is fizetnie kell a kiskereskedelmi különadót

Az Magyar Telekomnak tavaly 81,8 milliárd forint árbevétele származott készülék értékesítésből. Az adó mértéke 30 milliárd és 100 milliárd forint között 0,4 százalék, a jogszabály május 1-én lép hatályba. Ez azt jelenti, hogy az Mtel legfeljebb 220 millió forintot fizethet, hiszen idén a tavalyinál nagy valószínűséggel kevesebb bevétele lesz a készülék értékesítésből. Az adó részvényenkénti hatása 0,2 forint, ami elhanyagolható.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP tegnap megint vásárolt 100.000 darab saját részvényt 8.522 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben