Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A nemzetközi helyzet fokozódik!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 6.   09:57

Erste kommentár A hétvégén tovább eszkalálódott a feszültség az USA és Irán, illetve Irak között. Ezen talán nem is kell meglepődnünk, hiszen számítani lehetett rá, sőt ezek még nagy...

Erste kommentár

A hétvégén tovább eszkalálódott a feszültség az USA és Irán, illetve Irak között. Ezen talán nem is kell meglepődnünk, hiszen számítani lehetett rá, sőt ezek még nagy valószínűséggel a kezdeti hullámok egy nagyobb konfliktusban, ami akár az elmúlt öt évben látott csúcsokig is tovább emelheti a kőolaj árát, ha a Hormuzi-szoroson elakadnak a kőolaj szállítmányok. Ez pedig nem túl jó a világ jelen pillanatban igencsak törékenynek tekinthető állapotában. Ugyanis a beszerzési menedzser indexek egyelőre nem jeleznek komolyabb fordulatot a gazdasági aktivitásban, és nyilván a dráguló olaj sem segíti ezt a folyamatot. Ez pedig azt sugallja, hogy a várt gazdasági fordulat tolódhat (még optimista becslés esetén is), s ez nem segíti a börzéket. Ugyanakkor ősszel elnökválasztás lesz az USA-ban, amit hagyományosan nem szeret a piac. Azaz nagy valószínűséggel az ősz sem lesz fényes. Ugyanakkor a választások után már örülni szoktak a befektetők, függetlenül a győztes személyétől. De ne menjünk ennyire előre. Jelen pillanatban azt mondhatjuk, hogy: (i) a piacok egy picit előreszaladtak, és mostanára számos részvény vagy részvénypiac kicsit túlvetté vált, legalábbis technikailag; (ii) az árazások általában egy picivel a sokéves átlag fölött vannak; (iii) a gazdasági kilátások továbbra is óvatossággal kell hogy eltöltsenek; (iv) komoly geopolitika feszültségekkel kell számolnunk. Ezek a tények pedig elsősorban lefelé mutató kockázatokat hordoznak magukban, még akkor is, ha a vállalati eredménykilátások sok esetben továbbra is attraktívak. Ugyanakkor az egyedi részvény történetek továbbra is lehetőséget adnak, adhatnak a befektetésre.


A mai napon a közel-keleti feszültségek fokozódásának köszönhetően további csökkenést láthatunk a DAX és a BUX indexben is a reggeli órákban, ami egész nap kitarthat.

Fokozódik a feszültség

Az USA és Irán között kiéleződő feszültségek hatására kockázatkerülés jellemezte a részvénypiacokat pénteken. A Dow és a Nasdaq 0,8%-kal, az S&P500 0,7%-kal esett vissza.


A hétvégén tovább éleződött az amerikai-iráni konfliktus hatására kirobbant feszültség. Vasárnap Irán bejelentette, hogy teljes egészében felmondja a 2015-ös atomalkut, vagyis többé korlátozza az általa dúsított urán mértékét. Ugyanezen a napon az iraki parlament úgy döntött, hogy kiutasítja az amerikai katonákat az országból, miután az országuk területén, az USA által elkövetett merényletet a szuverenitásuk megsértésének tekintik. Trump erre szankciókkal fenyegette meg az országot. Eközben a hétvégén Kenyában egy az al-Kaidához köthető iszlamista terrorszervezet rajtaütést mért egy amerikaiak által használt katonai bázisra. Kenyában ez volt az első ilyen támadás a szervezet által. A támadásban több amerikai is életet vesztette. Trump arra figyelmeztette Iránt, hogy ha bármilyen merényletet is elkövetnek amerikaiak ellen, arra az USA aránytalanul nagy megtorlással fog válaszolni. A feszültségek kiéleződésére tovább veszik ma reggel a menedékeszközöket, míg a határidős indexek 0,4% körüli mínuszt mutatnak.


A Fed pénteken tette közzé legutóbbi kamatdöntő ülésének részletes jegyzőkönyvét. Ebből az látszott, hogy relatíve nagy volt az egyetértés a Nyíltpiaci Bizottság tagjai között abban, hogy a mostani szinten megfelelőnek tartják az alapkamatot. A munkaerőpiacban még a mostani szintekről is látnak egy kis teret a javulásra a jegybankárok, mindezt anélkül, hogy ez érdemi árfelhajtó hatással járna. Ez egybecsengett azzal a nézettel, miszerint addig, amíg nem lesz érdemi inflációs nyomás vagy komoly negatív gazdasági fordulat a tengerentúlon, addig változatlan maradhat a jegybanki alapkamat.

Várt alatti az üzleti hangulat Kínában

Az ázsiai piacokat is nyomasztották a geopolitikai kockázatok. A Hang Seng 1%-ot, a Nikkei 1,9%-ot csökkent, míg a Shanghai index stagnált.


A vártnál gyengébben teljesített decemberben a kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési index. A korábbi 53,5 pontról 52,5 pontra csökkent az index értéke, alulmúlva a várt 53,2 pontot.


A kínai tárgyalódelegáció január 13-án tervez az USA-ba utazni, hogy aláírják a részleges kereskedelmi megállapodást. Trump már korábban kijelentette, hogy 15-én írhatják alá a megállapodást.


Hongkongban leváltották a kínai kapcsolattartásért felelős vezetőt, azonban utódját is a kínai pártból delegálták, így kérdéses, hogy az indulatokat mennyire lesz képes lehűteni, főként úgy, hogy Hongkong kormányzója továbbra is Carrie Lam maradt.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben