Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az olajra hat leginkább az Irán elleni támadás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 3.   09:22

Erste kommentár Az elmúlt hetekben a befektetői kockázatok csökkenését láthattuk, hiszen megszületett a kereskedelmi megállapodás az USA és Kína között, és úgy tűnik a Brexit is a rendes mederben folyik...

Erste kommentár

Az elmúlt hetekben a befektetői kockázatok csökkenését láthattuk, hiszen megszületett a kereskedelmi megállapodás az USA és Kína között, és úgy tűnik a Brexit is a rendes mederben folyik tovább. Erre most a célzott iráni katonai támadás hirtelen új, elsősorban olaj-specifikus kockázatként jelent meg. Komoly geopolitikai bizonytalanságot jelent ugyanis, hogy az USA célzott bomba támadással kiiktatta Irán elsőszámú katonai vezetőjét, aki egyébként is az ország egyik legbefolyásosabb személye volt. A támadást maga Trump rendelte el a Szenátus kihagyásával, amelyre csak terrorista személyek esetében biztosítanak lehetőséget a törvények. Elsősorban az olaj reagált érzékenyen, nem is feltétlen Irán napi 2 millió hordós kitermelése miatt, hanem sokkal inkább azért, mert a Hormuzi-szoroson zajló olajszállítások ismét bizonytalanabbá válhatnak, ahogy azt az elmúlt hónapokban többször is láthattuk.

Tovább fokozódik az amerikai-iráni konfliktus

Erős felütéssel kezdték az évet a vezető amerikai részvényindexek, miután a Dow 1,2%-kal, a Nasdaq 1,3%-kal, az S&P500 pedig 0,8%-kal emelkedett.


Az amerikai Védelmi Minisztérium ma hajnalban bejelentette, hogy egy Trump által elrendelt dróntámadás során megölték Irán gyakorlatilag legfontosabb katonai vezetőjét, Kászim Szulejmánit. A minisztérium szerint Szulejmáni aktívan készült arra, hogy Irakban, illetve a közeli régióban támadást hajtson végre amerikaiak ellen. Emiatt mért megelőző csapást rá az USA. Ezzel valószínűleg komoly mértékben tovább eszkalálódhat a két ország közötti konfliktus. Irán vallási vezetője, Khamenei nagyajatollah bosszút ígért Szulejmáni megöléséért. Ezek a hírek már a részvénypiacokat is megmozgatták, a vezető amerikai határidős indexek 0,8-0,9%-os mínuszba estek, míg a menedékeszközök, mint a jen vagy az arany emelkedést mutatnak. Az olaj árfolyama 3% ugrott a hírekre.


9%-kal csökkenti a Tesla a Kínában gyártott Model 3-asok árát, amivel javítani igyekszik versenypozícióját a kínai elektromos autó piacon. A Tesla-k kiszállítása Kínában január 7-én kezdődik.

Katalán támogatással alakulhat új kormány Spanyolországban

Jól indították az új évet az európai piacok. A FTSE100 0,8%-ot, a DAX 1,0%-ot, a CAC40 1,1%-ot emelkedett.


Hosszú egyeztetést követően jövő héten megalakulhat a spanyol kormány. Pedro Sanchez megszerezte a Katalán párt támogatását, így többségbe kerülhet a parlamentben. Spanyolországban praktikusan már március óta nem volt kormány.

Hírmentes csökkenés Ázsiában

Az iráni eseményekre kisebb csökkenéssel reagáltak az ázsiai részvénypiacok. A Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot mérséklődött, míg a japán részvénypiac továbbra is zárva tart.

Segít a kockázatkerülés a dollárnak

Az USA és Irán közt komoly mértékben kiéleződő feszültség hatására veszik a menedékeszközöket a befektetők, ez pedig segít a dollárnak is az euróval szemben. Az EUR/USD kurzus ma reggel további csökkenést mutat, jelenleg már 1,116-on tartózkodik az árfolyam.


Közel két forinttal erősödött tegnap a forint az euróval szemben, ezzel ismét a 328 forint körüli erős technikai szintet, illetve a szintén itt futó 200 napom mozgóátlagot közelíti az árfolyam. A középtávú mozgást illetően ezeket a szinteket lesz érdemes kiemelten figyelni.

Új ok miatt száguld az arany

Az arany árfolyama tovább emelkedett és már 1.545 dollár környékén, 4 hónapos csúcson jár. Azonban míg az elmúlt napokban főleg a gyengülő dollár segítette a nyersanyag emelkedését, addig most a geopolitikai kockázatok növekedése adott lökést a nemesfémnek.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Újabb gyenge marzsok a MOL-nál

A MOL decemberben 2,9 dollár/hordó finomítói és 250,9 euró/tonna petrolkémiai marzsról adott számot. A finomítói marzs elmaradt a IV. negyedéves 4,2 dollár/hordós értéktől, de novemberhez képes stagnálást mutatott. A petrolkémiai marzs ugyanakkor éves mélypontra esett decemberben. Ugyan szezonálisan a december-januári időszak kimondottan gyengének számít, de a tavalyi értékekhez képest is komoly romlást láthatunk.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben