Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hoppá!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 20.   09:46

Erste kommentár Hongkong státuszának éves felülvizsgálatától kicsit megijedtek a tőzsdék, hátha mégsem lesz megállapodás a kereskedelmi háború kapcsán. Így a DAX az után, hogy az...

Erste kommentár

Hongkong státuszának éves felülvizsgálatától kicsit megijedtek a tőzsdék, hátha mégsem lesz megállapodás a kereskedelmi háború kapcsán. Így a DAX az után, hogy az elmúlt napokban mindig fekete gyertyát hagyott maga után, azaz napközben mindig az eladók uralták a piacot (még akkor is, ha tegnap napközben nagy emelkedést láthattunk) ma jelentősebb csökkenéssel kezdte a napot s ezzel az oldalazást jellemző csatorna alján nyitott, s folytatja a korábban megkezdett korrekciót. Legalábbis az MACD szerint. Ugyanakkor a 20 napos mozgóátlag is tartja jelen pillanatban az árfolyamot, azaz két támasz is van az adott szinten. Így talán nem meglepő, hogy a gyenge nyitást követően próbálkozgat az index az emelkedéssel, de a rövid indikátorok egyelőre nem adtak emelkedés jelzést. Egy szó mint száz, rövidtávon talán jöhet egy kis emelkedés a jelenlegi szintekről, de valójában még tart a korrekciós periódus, így közép távon még inkább az eladók fogják uralni a piacot. Ez szerintünk így rendben is van az elmúlt egyhavi jelentősebb emelkedést követően.


A BUX jól tartja magát a csúcs közelében, miközben itt is megérkezett az eladási jelzés, legalábbis az MACD indikátor szerint.

Nem bízza el magát a Fed

Vegyes kép jellemezte tegnap a vezető amerikai részvényindexeket. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,1%-kal esett, míg a Nasdaq 0,2%-kal emelkedett.


Továbbra is lefelé mutató kockázatok után fürkészik John Williams, a befolyásos New York-i Fed elnöke. Williams szerint még mindig vannak fontos lefelé mutató kockázatok a gazdasági képet illetően, amik részben a Fed célja alatt alakuló inflációban, illetve a globális gazdasági kilátások további romlásában testesülnek meg. Amennyiben az infláció tartósan elmaradna a Fed céljától, vagy ha a globális gazdasági lassulás az amerikai növekedési várakozást érdemben rontaná, az Williams szerint további lazítást tehetne szükségessé. Pontosabb részletek a Fed általános álláspontjáról ezzel kapcsolatban a ma publikálásra kerülő jegyzőkönyvből lesznek kiolvashatók, ami a Fed legutóbbi kamatdöntő üléséről készült.


A kereskedelmi tárgyalásokhoz közel álló források szerint a májusban füstbe ment egyezség képezné a mostani részleges megállapodás alapját. Ez alapján döntenék el azt is, hogy milyen mértékben vezessék ki az eddig kivetett addicionális importvámokat. Május eleje óta az USA két ízben vetett ki addicionális vámokat: május 10-én 10-ről 25%-ra emelte 200 milliárd dollárnyi kínai árura, majd szeptember elején 10%-os importvámot vezetett be 125 milliárd dollárnyi kínai árura. Ezekre Kína rendre válaszlépésekkel reagált. Ezen importvámok kölcsönös eltörlése egy részleges megállapodás esetén komoly előrelépés lenne. Kína emellett azt is szeretné, hogy a 2018-ban 250 milliárd dollárnyi kínai termékre kivetett importvám is fokozatosan csökkenjen, az amerikai fél azonban ezzel nem feltétlen ért egyet.

Az amerikai szenátus is Hongkong mellé állt

Csökkentek az ázsiai részvényindexek ma reggel. A Nikkei 0,6%-kal, a Hang Seng 0,8%-kal, a Shanghai index pedig 0,9%-kal zárt alacsonybaban.


Az alsóház után az amerikai szenátus is elfogadta – ráadásul egyhangúlag – a hongkongi tüntetőket támogató javaslatot. Ennek értelmében mostantól évente felülvizsgálnák Hongkong Pekingtől való függetlenségét és ettől tennék függővé, hogy továbbra is biztosítják-e Hongkong különleges kereskedelmi státuszát. Kína ellenséges lépésként, belső ügyeibe való beavatkozásként tekint a törvényre, amit Donald Trump egyelőre még nem hagyott jóvá, de ez az ellenséges viszony hátráltathatja az USA és Kína közötti kereskedelmi tárgyalásokat is.


A kereskedelmi háború miatt sorozatban már 11-dik hónapja mutat visszaesést a japán export. Az export a várt 7,5%-nál is nagyobb mértékben, 9,2%-kal esett vissza, ami további romlást jelent a múlt havi 5,2%-os csökkenéshez képest is és az elmúlt 3 év legnagyobb visszaesését jelenti. Az import a vártnál hajszálnyival jobban teljesített, de még így is 14,8%-ot zuhant.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. november 18-án 40.000 darab saját részvényt vásárolt 5.853 forintos átlagáron. Összesen legfeljebb 700.000 darabot vennének.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben