Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcsok Amerikában

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 4.   09:55

Erste kommentár Pénteken az S&P500 és a Nasdaq is újabb csúcsot ütött az általános jó hangulatban., amit az új megrendelések beszerzési menedzser indexében bekövetkezett ugrás, illetve a jónak...

Erste kommentár

Pénteken az S&P500 és a Nasdaq is újabb csúcsot ütött az általános jó hangulatban., amit az új megrendelések beszerzési menedzser indexében bekövetkezett ugrás, illetve a jónak mondható munkanélküliségi adatok is segítettek. Erre tesz még rá egy lapáttal a kínai Caixin beszerzési menedzser index, amely a várt 51 pontra történő csökkenés helyett 51,7 pontra emelkedett a korábbi 51,4 pontról. Ha pedig technikailag nézzük, akkor van még tere az emelkedésnek, hiszen nem látunk túlvettséget. Ez kihatással van a német DAX indexre is. Egyrészt a pozitív tengerentúli hangulat pozitív hangulatot hoz Európába is, másrészt egy esetlegesen magára találó kínai gazdaság húzhatja a német exportot, s ezen keresztül a német gazdaságot is. Ami pedig jó a németeknek, az jó Európának, s persze nekünk is.


Az OTP és a MOL is nagyot esett a múlt hét végén. Mindkét esteben természetes korrekcióról beszélhetünk. Az előbbi mintha vissza akarná tesztelni a 13.250 pontos kitörési technikai szintet, ahol nem mellesleg a 20 napos mozgóátlag is tartózkodik, míg az utóbbi egy ellenállás szintről fordult le, ahová „vegyél a pletykára, adj a hírre” szituáción keresztül ment fel és esett le. Vagyis az utóbbi valószínűleg marad a sávban.


A reggeli emelkedés a DAX és a BUX indexben a fent leírtak miatt kitarthat a mai napon.

Biztató munkaerőpiaci adat az USA-ból

Új csúcsra emelkedtek pénteken a vezető amerikai részvényindexek, miután kifejezetten jó munkaerőpiaci adat érkezett a tengerentúlról. A Dow és a Nasdaq 1,1%-kal, az S&P500 1%-kal került feljebb.


A várt 85 ezerrel szemben 128 ezer fővel nőt a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma az USA-ban októberben, ráadásul az előző két havi adatot 95 ezer fővel felfelé korrigálták. Az adatok arról tanúskodnak, hogy továbbra is kifejezetten feszes az amerikai munkaerőpiac, amit a 3,6%-os munkanélküliségi ráta is megerősített. Ez pedig annak a jele, hogy az iparban látható komolyabb lassulás továbbra sem okoz érdemi gondot a munkaerőpiacon. Az átlagos órabérek a vártnak megfelelően 3%-kal nőttek év/év alapon.


Az iparban azonban a jelek szerint tovább tart a gyengeség, ugyanis az ISM feldolgozóipari index csupán minimális javulást tudott felmutatni októberben az előző havi nagyon gyenge 47,8 pontot követően. Az index értéke 48,3 pont lett a várt 48,9 ponttal szemben. Enyhe pozitívum, hogy az új megrendelések alindex 49,1 pontra emelkedett a korábbi 47,3 pontról, amit az exportmegrendelések kifejezetten nagy megugrása eredményezhetett.


Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter szerint az USA-nak és Kínának még ebben a hónapban sikerül megállapodnia bizonyos kereskedelmi kérdésekben, ami lehetővé teszi egy elsőkörös egyezmény aláírását. Emellett azt is mondta, hogy az amerikai vállalatok hamarosan megkaphatják azokat az engedélyeket a Kereskedelmi Minisztériumtól, amivel ismét beszállíthatnak a Huawei-nek. Ez a félvezetőszektornak jó hír. Ross és Trump szerint is, az USA-ban kerülhet sor az egyezmény aláírására. Ross emellett azt is mondta, hogy talán nem lesz szükség importvámokat kivetni az Európából beszállított autókra, miután konstruktív beszélgetést folytatott a nagy gyártók vezetőivel. Erről egyébként Trumpnak november 17-ig kéne döntenie.


Évesített alapon 16,6 millió autót értékesítettek az USA-ban októberben, ami elmaradt a konszenzus 17 milliós várakozásától és az előző havi 17,2 milliótól.


Menesztették pozíciójából a McDonald’s vezérigazgatóját, miután kiderült, hogy viszonyt folytatott az egyik alkalmazottjával. Ezzel a vállalat egy fontos stratégát vesztett el. Helyére az amerikai operáció vezetője érkezik.


Hatósági vizsgálat indult az Under Armour ellen, ami cég számviteli gyakorlatát érint. A cég, amely egyébként ma teszi közzé negyedéves számait, együttműködik a hatóságokkal, szerintük nem követtek el hibát.

Tovább fordult a kínai ipar

Emelkedést mutattak a vezető ázsiai tőzsdék a hét kezdetével, a Hang Seng 1,4%-kal, a Shanghai index 0,7%-kal emelkedett. A japán tőzsde ma a Kultúra napja miatt zárva tartott, így a Nikkei kimaradt a jóból.


A kereskedelmi tárgyalásokról szóló pozitív hírek mellett a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe is örömet okozott a kínai befektetőknek. Az index 51,7 pontra ugrott a korábbi 51,4-ről, miközben a konszenzus 51 pontot várt. Ezzel már harmadik hónapja emelkedést láthatunk a mutatóban. Ennek némileg ellentmondott még az előző héten a hivatalos kínai statisztika, ami közel állt a válság óta nem látott mélyponthoz.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.  

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben