Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rossz hír a Renault-tól az európai autógyártóknak

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 18.   10:08

Erste Kommentár Európai piaczárás után profitwarningot közölt tegnap a Renault, amivel negatív felütést adott a jövő héten induló európai gyorsjelentési szezonnak. A közlemény szerint az...

Erste Kommentár

Európai piaczárás után profitwarningot közölt tegnap a Renault, amivel negatív felütést adott a jövő héten induló európai gyorsjelentési szezonnak. A közlemény szerint az autógyártó árbevétele az eddig várt stagnálással szemben 3-4%-os visszaesést mutathat 2019-ben, ami főként az Európán kívüli piacok, köztük Argentína és Törökország gyenge teljesítményének tudható be. A gyengébb árbevétel mellett az üzemi marzs is 5% körül alakulhat az eddig előrejelzett 6%-kal szemben. Az árfolyam heves reakciót mutat a hírekre, már 12%-os mínuszban tartózkodnak piacnyitás után a papírok.


Lengyel lapértesülések az OTP-t is szóbahozták tegnap a Commerzbank mBank-ban való közel 70%-os részesedésének értékesítésével kapcsolatban. Az mBank a negyedik legnagyobb piaci szereplő Lengyelországban, ahol jelenleg nincs érdekeltsége az OTP-nek. Az OTP nem nyilatkozott a pletykáról, az azonban biztos, hogy a méretében az OTP nagyjából 60%-ra rúgó bank (könyvszerinti érték alapján) igen komoly falat lenne.

Sokat köszönhetett kötvénykereskedőinek a Morgan Stanley

Enyhe emelkedéssel zárták a tegnapi napot a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,1%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,4%-kal került feljebb.


A várakozások feletti negyedéves eredményről számolt be tegnap a Morgan Stanley, miután 1,21 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 1,10 dollárral szemben. Mindezt év/év alapon 1,6%-kal emelkedő bevételen érte el a cég, ami 10 milliárd dollárt tett ki. A részvény-kereskedési bevételek ebből 2 milliárd dollárt tettek ki (-1,4% év/év), ami felülmúlta az 1,9 milliárd dolláros konszenzust. A kötvénykerskedési üzletág 1,4 milliárd dolláros bevételt hozott a várt 1,1 milliárd dollárral szemben, ami 20%-es növekedés a várt visszaeséssel szemben. Ezzel ezen a fronton kiemelkedett a bank a többi nagy közül. A befektetési banki tevékenységekből származó bevétel 21%-kal nőtt 1,4 milliárd dollárra, míg a nettó kamatbevétel 30%-kal, 1,2 milliárd dollárra, mindkét szám felülmúlva a konszenzust. A vagyonkezelési üzletág bevételei a vártnak megfelelően 4,4 milliárd dolláron stagnáltak. Az árfolyam tegnap 1,5%-kal emelkedett a kedvező jelentésre.


Hó/hó alapon 0,4%-os visszaesést mutatott az ipari termelés az USA-ban szeptemberben, ami alulmúlta a 0,2%-os várakozást és az előző havi 0,6%-os emelkedést. A kapacitáskihasználtság tovább esett 77,9%-ról 77,5%-ra. Az adatok azt mutatják a beszerzési menedzser indexekkel összhangban, hogy továbbra is lefelé csorgoál a lejtőn a tengerentúli ipar.


Ezt erősítette meg tegnap a philadelphiai Fed üzleti hangulatindexe is, ami 5,6 pontra esett a várt 7,6 és az előző havi 12 ponttal szemben. Enyhe öröm az ürömben, hogy az új megrendelések alindex emelkedni tudott.


Átmeneti tűzszüneti megállapodást jelentett tegnap be Törökország az Észak-szíriai offenzívával kapcsolatban. Ezzel az USA egyelőre nem fog újabb szankciókat kivetni az ország ellen.

Vegyes makroadatok Kínából

Többnyire negatív hangulatban telt az ázsiai kereskedés a mai napon, azt követően, hogy a kínai GDP adat elmaradt a várakozástól. A Shanghai index 1,4%-kal, a Hang Seng 0,6%-kal esett, míg a Nikkei 1,2%-kal emelkedett.


A hivatalos statisztikák szerint 6%-kal nőtt év/év alapon a kínai GDP a harmadik negyedévben, ami elmaradt a 6,1%-os konszenzustól és az előző negyedévi 6,2%-tól. Ezzel folytatódott a csökkenő trend az adatsorban, ami mögött részben a beruházások visszafogottabb növekedése áll. Pozitívum volt ugyanakkor, hogy a szeptemberi ipari termelés 5,8%-os bővülést mutatott a várt 4,9%-kal és az előző havi 4,4%-kal szemben. A kiskereskedelmi forgalom a vártnak megfelelő 7,8%-kal bővült a megelőző havi 7,5%-ot követően.


A vártnak megfelelően alakultak a japán inflációs adatok szeptemberre. A headline mutató év/év alapú 0,2%-os drágulást mutatott, míg a maginflációs mutató 0,5%-os áremelkedést.

Egy napja maradt Johnsonnak eladni a Brexit megállapodást odahaza

Nagyobb pluszba emelkedtek tegnap a vezető európai részvényindexek napközben a Brexit megállapodás felől érkező pozitív hírekre, ezt azonban éles fordulat követte, amivel végül enyhe mínuszok jellemezték a zárást. A DAX 0,1%-kal, a CAC 40 0,4%-kal került lejjebb, míg az FTSE 10 0,2%-kal emelkedett.


Aláírták a tegnapi csúcson az EU vezetői a rendezett Brexitről szóló megállapodást, így holnap a brit parlament alsóházán múlik a rendezett kilépés sorsa. A megállapodás szerint az észak-ír határ kérdése úgy lett megoldva, hogy nem a szárazföldön lesznek vámoltatva a termékek az EU és az Egyesült Királyság, azaz Írország és Észak-Írország között, hanem ez már az észak-ír határon való belépés esetén megtörténik. Ezzel együtt azonban Észak-Írország az Egyesült Királyság vámterületének része marad. Ez a megoldás az észak-ír Demokratikus Unionista Pártnak nem tetszik, ami miatt Johnson 10 fontos szavazatott veszíthet a brit alsóházban a holnapi szavazáson. Elméletileg lenne esélye meggyőzni másokat a parlamentben, akik pótolni tudnák ezeket a szavazatokat, de a végkimenetel továbbra is erősen kérdéses. Ha nem fogadná el az alsóház a javaslatot, akkor Boris Johnson újabb határidő-hosszabbításra kényszerülne január 31-ig.

EUR/USD: Tovább veszik az eurót

A Brexit tárgyalások felől érkező pozitív hírekre tovább vették a befektetők az eurót tegnap, ezzel már ma reggel 1,113-on tartózkodik az EUR/USD árfolyam. Technikailag ezzel nyitva áll az út a 200 napos mozgóátlagig, 1,121-nél. Ahhoz azonban, hogy ezen az akadályon is felül tudjon kerekedni a kurzus, egy gazdasági fordulatnak is körvonalazódnia kéne az eurozónában, aminek eddig nincsenek érdemi jelei.

EUR/HUF: Ismét belelendült a forint

A Brexit felől érkező pozitív impulzusok az EUR/HUF kurzusig is eljutottak, így tegnap 333 forint környékéről egészen 331 forintig erősödött a hazai deviza. Ezzel most 330 forintig nyitva áll az út lefelé.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben